vegan carrot cookies

Onlangs zag je mijn recept voor vegan carrot cake muffins al voorbij komen, maar dat is niet het enige heerlijke vegan recept dat je met wortel kunt maken. Op Pinterest zag ik een recept voor carrot cookies, die ik zelf heb omgetoverd tot een vegan recept voor cookiemonsters zoals ik. Vegan carrot cookies zijn beslist niet moeilijk te maken en waarschijnlijk heb je bijna alle ingrediënten al in huis. Ze ruiken heerlijk naar kaneel, de wortel is zacht en bijna niet op te merken en ze zijn de perfecte combinatie van zoet en hartig. Kijk je mee?

 

Ingrediënten voor vegan carrot cookies

– 100 gram havermout of havermoutmeel*
– 90 gram bloem
– 1,5 theelepel bakpoeder
– 1,5 theelepel kaneel
– 2 eetlepels zachte kokosolie
– 1 flax egg**
– 1 theelepel vanille-extract
– 50 gram suiker
– 2 eetlepels agavesiroop
– 70 gram gesnipperde wortel
– snufje zout
 
Geïnspireerd op een recept van Amy’s Healthy Baking

* Havermoutmeel maak je door havermout in de blender fijn te malen
** Flax egg is een vegan alternatief voor ei dat je zelf maakt van fijngemalen lijnzaad
 
 
vegan carrot cookies 

Hoe maak je vegan carrot cookies

Begin als eerste met het maken van je flax egg. Hiervoor heb je lijnzaad nodig, dat je in een blender of koffiemolen maalt tot je een poeder overhoudt. Meng 1 eetlepel lijnzaad met 2 tot 2,5 eetlepel water. Even door elkaar roeren en in de koelkast zetten voor minstens 15 minuten.

Dan is het tijd om de droge ingrediënten te mixen in een kom. Voeg daarvoor de bloem, havermout(meel), bakpoeder, kaneel, snufje zout en suiker samen. In een andere grote kom meng je de kokosolie, flax egg, agave en vanille-extract. In deze kom met natte ingrediënten voeg je vervolgens beetje bij beetje de mix van droge ingrediënten toe. Als laatste schep je voorzichtig de versnipperde wortel door het beslag en zet je het geheel in de koelkast voor 30 minuten.

 
 
vegan carrot cookies 

Verwarm je oven voor op 160 graden Celsius. Haal je deeg uit de koelkast en verdeel het over ongeveer 16 koekjes. Bak het gaar in ongeveer 12 tot 15 minuten. De koekjes komen bros uit de oven, dus laat ze eerst even op de bakplaat liggen voordat je ze verplaatst naar een taartrooster of schaal.

Deze vegan carrot cookies hebben een heerlijke winterse smaak door de kaneel die is toegevoegd. Direct na het bakken zijn ze krokant van buiten met een zachte binnenkant. Laat je ze echter een aantal uur staan, dan zijn ze in zijn geheel ‘soft and chewy’.

 
 

Zo makkelijk is het om vegan carrot cookies te maken. Wat zijn jouw favoriete (vegan) koekjes?