vegan chicken pot pie

Met mijn zoektocht naar vegan recepten en mijn verlangen naar heerlijke hartige wintermaaltijden, kon het niet lang uitblijven dat ik een vegan chicken pot pie ging proberen. Wie onlangs mijn ‘Vegan recepten die ik dit najaar wil proberen‘ heeft gelezen, heeft dit recept al voorbij zien komen. Inmiddels heb ik ‘m gemaakt en ik kan alvast verklappen dat het een heerlijke pie is die zelfs vleeseters zullen verslinden! In dit recept vertel ik je hoe je dit vegan recept maakt en je met trots een heerlijke plantaardige maaltijd op tafel zet.

 

Ingrediënten voor vegan chicken pot pie

– Twee aardappels
– Twee wortels
– Blikje maiskorrels
– 100 gram champignons
– 50 gram bevroren doperwten
– Teentje knoflook
– Rozemarijn en tijm
– Halve liter groentebouillon
– 60 ml plantaardige melk
– 30 gram bloem
– Vleesvervanger (optioneel)
 

Ingrediënten voor vegan pie crust*

– 180 gram plantaardige margarine
– 350 gram bloem
– Eetlepel suiker
– Theelepel zout
– 120 ml ijskoud water

* Dit deegrecept voor maakt genoeg voor twee pies/taarten/stoofpotjes
 
 
vegan chicken pot pie 

Hoe maak je vegan chicken pot pie

Het maken van dit heerlijke winterse recept is niet moeilijk. Je begint als eerste met het maken van de vegan pie crust. Deze moet namelijk 30 minuten in de koelkast liggen. Hiervoor mix je de boter en bloem door elkaar, waarbij je de boter in steeds kleine stukjes maalt. Voeg de suiker en het zout toe en meng daarna steeds een klein beetje ijskoud water met het deeg. Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig, dus wees voorzichtig. Als je deeg een goede vorm heeft, kneed je het nog een paar keer door op je aanrechtblad, verdeel je het in twee gelijke stukken en doe je het daarna in de koelkast voor minimaal 30 minuten. Het andere deel kun je ook invriezen om op een later moment te gebruiken.

Bekijk dit recept van Sarah’s Vegan Kitchen voor instructies. Ik heb haar recept gebruikt en even omgerekend naar Nederlandse maten en ingrediënten.

 
 
vegan chicken pot pie 

Dan is het tijd om je vulling te gaan maken. Natuurlijk heet het chicken pot pie, maar de kip kun je weglaten of vervangen door een vegan vleesvervanger. Ik gebruikte hierdoor gedroogde sojabrokken (die je vooraf eerst moet koken), maar je kunt ook plantaardige kipstukjes gebruiken. Verhit wat olie in de pan en bak de champignons en wortel tot het wat kleur begint te krijgen. Voeg daarna ook de aardappel, doperwten, mais, kruiden en wat zout en peper toe. Verdeel 30 gram bloem over de groenten en mix dit goed. Dan is het tijd om de groentenbouillon en de plantaardige melk over de groenten te schenken. Zorg er voor dat de groenten steeds voldoende water hebben om te garen. Check na ongeveer 10 minuten of de aardappel gaar is. Dit werkt het beste als je de aardappel in kleine blokjes snijdt, zodat het sneller gaar is. Voeg nog een laatste beetje bouillon toe om er voor te zorgen dat je vegan chicken pot pie niet te droog wordt in de oven.

 
 
vegan chicken pot pie 

Nu hoef je alleen nog maar de vegan pie crust uit te rollen naar het formaat van je ovenschaal. Zorg er voor dat het ongeveer 3 millimeter dik is. Vul je schaal met de groentemix, leg het deeg over de ovenschaal en druk de randen goed aan. Vergeet niet om een paar gaten in het deeg te maken waar stoom uit kan ontsnappen. Wil je je deeg een mooi kleurtje geven, smeer het dan in met een klein beetje plantaardige melk. Bak je vegan chicken pot pie op 225 graden in de oven. Het originele recept zegt voor 30 minuten, maar mijn vegan pie crust was na 22 minuten al klaar. Houd het dus even goed in de gaten.
 
Je bent met vegan chicken pot pie wel even bezig met de voorbereiding en het gelijkmatig snijden van alle groente, maar het is absoluut de moeite waard. Je kunt kiezen voor allerlei soorten groenten, dit is slechts wat ik er in heb gedaan. Uiteindelijk was deze pie voldoende voor twee volwassenen als hoofdgerecht, maar als bijgerecht kunnen er natuurlijk meer mensen van eten.

 
 

Wat is jouw favoriete (vegan) recept voor de winter?

 
 

  • Giulia

    Oh wauw, dit ziet er echt heerlijk uit <3 Bedankt voor het recept!

    • Graag gedaan, ik hoop dat jij ‘m net zo lekker vindt als ik 🙂