Follow:
Organic, Persoonlijk

Update | 3 maanden na het stoppen met de pil

stoppen met de pilIn April besloot ik om na 10 jaar te stoppen met de pil. In dit artikel vertelde ik al waarom ik persoonlijk die keuze maakte, en wat ik van plan was om te gebruiken als anticonceptie. Inmiddels zijn we drie maanden verder en dus leek het me tijd voor een update! Ik vertel je kort hoe ik nu denk over mijn besluit om te stoppen, de dingen die ik gemerkt heb ik mijn lijf en hoe het nu met mij gaat.
 
 

Stoppen met de pil en hormonen

Toen ik ging stoppen, was deze keuze vooral gebaseerd op hormonen. Ik wilde niet langer afhankelijk zijn van de chemische hormonen die in de pil zitten, en ik wilde ook geen ander alternatief met hormonen. En ik kan eerlijk zeggen dat ik me een stuk beter voel nu mijn lichaam niet meer afhankelijk is van de pil. Ik zit lekkerder in mijn vel en ik heb niet langer last van afgevlakte emoties. Ik heb zelfs al een traantje gelaten bij het kijken van een zielige film, iets wat ik al jaren niet mer kon omdat ik mij totaal afgestompt voelde wat betreft emoties. Dat is dus al een grote verandering!
 
 

Lichamelijke verandering na het stoppen met de pil

Ik heb heel wisselende ervaringen gehad tijdens het stoppen met de pil. Ik viel in de eerste twee weken direct 2 kg af, terwijl ik gewoon hetzelfde at. Echter kwam ik daarna 5 kg aan, waardoor ik nu dus zwaarder ben dan toen ik nog aan de pil was. Gewichtsverlies en gewichtstoename zijn twee vaak genoemde klachten wanneer je stopt met de pil. Ik ben nu dus aan het proberen om dat extra beetje eraf te krijgen, en op dit moment is er geloof ik nog 1 kg te gaan voordat ik weer op mijn oudere gewicht zit. Dit is een bijwerking die niet per se leuk is, maar het geeft wel aan dat het heel wat met je lichaam doet.

Een enorme uitbraak van acne is gelukkig wel uitgebleven, dus dat viel me dan weer heel erg mee. Verder had ik nog wat typerende kwaaltjes zoals pijnlijke borsten, waardoor zelfs slapen (ik ben een buikslaper) erg lastig werd. Maar dat is inmiddels ook allemaal weer voorbij.

 
 

stoppen met de pil
 

De cyclus na het stoppen met de pil

Zoals ik in het eerdere artikel al schreef, kan het soms best even duren voordat je lichaam zichzelf herstelt en weer een gewone cyclus heeft. Omdat ik direct na mijn laatste stopweek begon met de Fertility Awareness Method (FAM), kon ik heel goed volgen wat er allemaal in mijn lichaam gebeurde. Ik ga nog een heel artikel wijden aan deze vorm van natuurlijke anticonceptie, maar het houdt in het kort in dat je iedere ochtend je temperatuur meet en lichamelijke signalen observeert. Het is prachtig om te zien dat je lichaam zich klaarmaakt voor de eisprong en zelfs de start van je menstruatie is netjes af te lezen in je temperatuurgrafiek, op de ochtend dat het begint.

Dit wil echter niet zeggen dat alles alweer goed verloopt. Het feit dat je bloedt, houdt niet in dat je een eisprong hebt gehad en dat alles weer werkt. Ik kon in mijn grafieken heel duidelijk zien dat er een opbouw naar een eisprong was, alleen is dat tot nu toe nog niet succesvol gelukt. Ja, #TMI, maar dit is toch wel een groot thema in het stoppen met de pil. Sommige vrouwen die zwanger proberen te worden denken dan dat het die maand gewoon niet gelukt is als ze ongesteld worden, maar weten niet dat het ook kan betekenen dat het lichaam gewoon nog geen succesvolle eisprong heeft gehad. Met FAM weet je in ieder geval wat er speelt en waarom het wel of niet heeft plaatsgevonden.

Op dit moment hoop ik dus dat in mijn 4e natuurlijke cyclus het eindelijk gaat gebeuren, want ik zie iedere maand verbetering. Dat is het mooie van FAM, je ziet in je grafieken hoe je lichaam zich klaar maakt voor de eisprong en andere specifieke fases in je cyclus. Dus hopelijk is deze maand mijn geluksmaand en is alles weer zoals het hoort.
 
 

Stoppen met de pil

 

Nadelen van stoppen met de pil

Hoewel ik het eigenlijk ontzettend fijn vind dat ik nu geen pil meer slik, is er wel één groot nadeel. Je kunt je menstruatie niet meer plannen of doorschuiven als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Én je menstruatie wordt weer net als voordat je begon met de pil. Was je zwaar ongesteld, voor 6 dagen en met veel pijn en krampen? Dan heb je grote kans dat je dit allemaal weer ervaart als je besluit om te stoppen met de pil. Dat was voor mij zeker ook een overgang, maar je went er heus wel weer aan. Voor mij is het beslist geen reden om weer aan de pil te gaan.
 
 

Anticonceptie en stoppen met de pil

Stoppen met de pil is heerlijk, maar het levert ook de vraag op: ‘hoe ga ik nu zwangerschap voorkomen?’ Daarvoor gebruik ik de Fertility Awareness Method, wat dus niet alleen handig is om je cyclus mee bij te houden, maar juist bedoelt is om je vruchtbare en niet-vruchtbare dagen te herkennen. En zo kun je seks om die dagen heen plannen, zodat je óf zwangerschap voorkomt, of juist je kansen op zwangerschap verhoogt. Over deze natuurlijke vorm van anticonceptie volgt binnenkort nog een apart artikel.
 
Twijfel je nog om te stoppen, dan kan ik je echt aanmoedigen om het te proberen. Geef je lichaam de kans om het zelf te doen! En je ervaart ook veel goede veranderingen in je humeur en lichaam, wat ook niet onbelangrijk is!

 
 

Gebruik jij nog de pil? Of ben je gestopt of overgestapt op andere anticonceptie?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Mariëlle M.

  Mij lijkt het ook wel heerlijk, maar ik vrees dat het inderdaad weer heftig wordt en dat plannen is nu nog wel heel makkelijk!

  2 juli 2016 at 11:04
 • Reply Mira

  Ik heb een beetje hetzelfde als Marielle. Ik ben 10 jaar geleden aan de pil gegaan omdat ik heftige migraine had, nu kan ik het enigszins controleren zodat ik bijvoorbeeld niet doodziek ben op vakantie of in een tentamenweek:) Je omschrijft het wel echt heel goed en super duidelijk!

  2 juli 2016 at 15:27
 • Geef een reactie