Follow:
Vegan

5 X wat ze je niet vertellen als je vegan wordt

wat ze je niet vertellen als je vegan wordt

Vegan worden is niet moeilijk en is een geweldige keuze voor de dieren, jezelf en het milieu. Het internet staat dan ook vol met de voordelen van plantaardige voeding en dat zijn er nogal wat! Vegan worden is het beste wat ik persoonlijk heb gedaan en ik kan het iedereen aanraden. Je vermindert het risico op hart-en vaatziekten, de natuur knapt er zeker van op en je kunt het leven van duizenden dieren sparen. Maar er zijn ook een paar dingen waar je eigenlijk weinig over leest. In dit artikel lees je vijf dingen die ze je niet vertellen als je vegan wordt.

 

Inname van eiwit

De eerste vraag die je als vegan krijgt, is waar je je eiwitten vandaag haalt. Gelukkig zit dit in veel verschillende producten en daarom heb je geen dierlijk voedsel nodig. Maar soms is het nog wel een beetje lastig om er voldoende van binnen te krijgen. Vrouwen hebben ongeveer 46 gram aan eiwitten nodig per dag, voor mannen is dit 56 gram. Ondanks dat die eiwitten dus in plantaardige voeding zit, moet je er soms best een grote hoeveelheid van eten. Eiwit zit bijvoorbeeld in noten en zaden, maar je moet er soms best wat van eten om dat effect te merken. Soms moet je dus wel goed je eten voor die dag plannen om te zorgen dat je overal voldoende van binnen krijgt.

 

Spontane acties

Weet je nog hoe makkelijk het was toen je als omnivoor iedere winkel en eetgelegenheid kon binnen lopen en daar alles kon eten? Als vegan is het heus mogelijk om lekker uit eten te gaan, maar spontaan ‘een hapje eten’ wordt wel iets ingewikkelders. Dar geldt al helemaal voor snacks en lunch on the go. Het is beste om wederom vooruit te plannen en zelf een snack mee te nemen als je weet dat je een tijdje onderweg bent. Want die banaan van de AH To Go ben je snel beu. Vegan eten is thuis heel eenvoudig, maar vegan worden heeft zeker invloed op je spontaniteit wat betreft eten.

 
 
wat ze je niet vertellen als je vegan wordt 

Vegan eten hoeft niet duur te zijn

Vlees is voor de meeste mensen het duurste artikel in het boodschappenmandje. Wanneer je vegan wordt en helemaal geen dierlijke producten meer eet, kan je daarmee de kosten van je boodschappen zeker naar beneden halen. Vegan eten kan daarmee heel betaalbaar zijn! Rijst, aardappelen en pasta zijn echte budgettoppers en zijn makkelijk aan te vullen met groente en wat tofu. Maar als vegan heb je wellicht ook wel eens zin om je tanden te zetten in een lekkere vegan kroket of ander vegan alternatief. Dan kunnen de kosten juist weer erg oplopen. Daarom is het zo fijn dat steeds meer supermarkten goede aanbiedingen hebben met onder andere vleesvervangers, plantaardige zuivel en Ben & Jerry’s.

 

Darmklachten

Hoe graag je je ook direct van het ene op het andere moment top wil voelen als je vegan wordt, voel je je de eerste dagen/weken misschien niet helemaal fit. Dat komt door de bacteriën in je spijsvertering. Als je altijd vlees en andere dierlijke producten hebt gegeten, is je lichaam gewend om die goed af te breken. Wanneer je opeens veel meer bonen en andere plantaardige producten gaat eten, weet je lichaam even niet zo goed wat het daar mee moet. De bacteriën in je spijsvertering hebben daar helemaal geen verstand van! Als resultaat hiervan hebben veel nieuwe vegans de eerste periode last van een opgezette buik en winderigheid. Gelukkig trekt dat allemaal weer weg zodra je lichaam zich heeft aangepast aan je nieuwe voedingspatroon.

 
 
wat ze je niet vertellen als je vegan wordt 

Vertrouwde recepten

Denk je dat je helemaal opnieuw moet leren koken wanneer je vegan wordt? Nee joh, je kunt gewoon blijven genieten van de gerechten die je voorheen ook al maakte! Mensen zijn vaak heel verbaasd als je zegt dat je feitelijk nog steeds hetzelfde eet als voordat je vegan werd, alleen dan zonder de dierlijke ingrediënten. Want als je eerst pasta at met kip, groente en tomatensaus, eet je dat nu nog steeds maar dan met vegan kipstuckjes. Rijst met een lekker sausje? Die heb je ook gewoon als vegan variant. Aardappels, groente en een vleesvervanger blijft natuurlijk ook nog steeds een optie, afhankelijk van hoeveel je van Hollandse pot houdt. Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn dat je nooit meer je lekkere recept voor Mac & Cheese kunt maken of nooit meer pizza kunt bestellen. Ga op zoek naar vegan alternatieven en je kunt blijven genieten van je favoriete gerechten. Met alle vegan alternatieven die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, moet dat zeker lukken!

 

Wat had jij willen weten voordat je vegan werd?

wat ze je niet vertellen als je vegan wordt

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Mariëlle

    Goede punten die je noemt! Ik merk het vooral nu op vakantie, maar dat ligt meer aan mijn ouders dan aan veganisme haha ..

    19 september 2018 at 19:33
  • Geef een reactie