Follow:
Beauty, Persoonlijk

Acne medicatie | Mijn eerste ervaring met Roaccutane

Roaccutane ervaringIk heb al een aantal keren op mijn blog laten doorschemeren dat ik (zware) medicatie gebruik om van mijn acne af te komen. En nu ik inmiddels zo’n 2,5 maand onderweg ben, leek het me tijd om daarover een update te schrijven. Deels om gewoon eens te vertellen wat mijn ervaring is, deels om te informeren over de mogelijkheden maar ook om het taboe rondom acne te doorbreken. Dus als je benieuwd ben naar mijn huidige medicatie en strategie om van acne af te komen, lees dan verder.
 
 
Al vanaf de pubertijd heb ik acne. Op die leeftijd hoort het er bij, dacht ik niet na over het reinigen van mijn gezicht en dacht ik dat het binnen een paar jaar allemaal wel voorbij zou zijn. Gelukkig heeft het bij mij nooit zeer ernstige vormen aangenomen, maar wel genoeg dat ik er nu, op mijn 25e, helemaal klaar mee ben. Ik schreef eerder al in dit artikel waarom ik heb besloten er iets aan te laten doen.
 
 
Roaccutane ervaring
Differin en Dual Acne Gel
Zoals gebruikelijk schrijft een dermatoloog niet direct het zware geschut voor, wat in het geval van acne Roaccutane is. Dit is ook gelijk het laatste redmiddel, dus dat bewaren ze voor later. Eerst gebruikte ik twee zalven (een andere voor ‘s ochtends en ‘s avonds. Differin Gel en Duac Acne gel hielpen wel een beetje, maar lang niet genoeg.
 
 
Roaccutane ervaring
Roaccutane (werkzame stof heet isotretinoïne)
Al jaren geleden las ik over dit middel, ookwel Accutane genoemd in andere landen. Maar omdat ik dacht dat mijn acne lang niet erg genoeg was, nam ik nooit verdere stappen. Mijn dermatoloog had me bij het eerste consult al informatie over dit medicijn meegegeven, zodat ik me erin kon verdiepen voor ik besloot of ik dit wilde gebruiken. Het heeft nogal een lijst van (mogelijke) bijwerkingen en vrouwen moeten verplicht maandelijks getest worden op zwangerschap. Dit kan namelijk ernstige misvormingen aan de baby veroorzaken. Je mag niet eens bloed doneren, omdat dit weer gevaarlijk kan zijn als een zwangere vrouw dit toegediend krijgt.
 
In mijn geval gebruik ik slechts 20 mg per dag, wat een zeer lage dosering is. Hierdoor heb ik bijna geen bijwerkingen en werkt het voor mij een stuk prettiger dan met een hoge dosering. Van de rugpijn, gebarsten lippen, bloedneuzen etc. heb ik dan ook geen last. Wel heb ik erg droge lippen, en daarvoor gebruik ik een speciale vette zalf. Zonder dit zou ik wel die gebarsten lippen krijgen, maar met deze zalf binnen handbereik (letterlijk!) lukt het vooralsnog om dat te voorkomen en is het een kwestie van smeren, smeren en nog meer smeren. Mijn enige bijwerkingen op dit moment zijn dus de droge lippen, droge en jeukende hoofdhuid en droge huid in het gezicht. En ik kan dus geen lipstick en – gloss gebruiken omdat ik de zalf ieder kwartier moet aanbrengen.
 
 
Wat ik er tot nu toe van denk
Roaccutane valt voor mij heel erg mee qua bijwerkingen en dat is voor mij natuurlijk een groot pluspunt. Het duurt een tijdje voordat het medicijn gaat werken, dus de acne is nu nog niet weg. Ik moet in totaal negen maanden Roaccutane blijven gebruiken, en dan moet het ook echt weg zijn. En bij de meeste gebruikers blijft het dan ook weg! Ik kan me niet voorstellen hoe het zal zijn om nooit meer last te hebben van acne. Een puistje hier en daar heeft iedereen wel eens, maar acne is echt geen pretje.
 
 
Roaccutane ervaring
 
Het enige nadeel van Roaccutane is de extra test voor vrouwen. Iedere maand moet je verplicht getest worden op zwangerschap, omdat het veel schade kan veroorzaken bij ongeboren baby’s. Hiervoor moet je dus urine inleveren. Mannen hebben het wat dat betreft makkelijk bij gebruik van dit medicijn. En iedere maand moet je ook bloed laten prikken om de leverwaarde te controleren. En dat ik iedere maand weer naar de dermatoloog moet voor een nieuw recept, want je krijgt steeds maar voor dertig dagen medicijnen mee. Je merk wel, je staat dus goed onder toezicht en dat zal zijn redenen hebben.

Natuurlijk zal ik updates blijven schrijven over Roaccutane. Ik ben lang niet de enige met acne en ik kan iedereen aanmoedigen om actie te ondernemen. Waarom heb ik eigenlijk zo lang gewacht? Om het taboe, denk ik. Maar er zijn genoeg middelen te verkrijgen (ook eerst via de huisarts). Je kunt er vanaf komen, en ik ben blij dat ik de eerste stappen gezet heb. Ik ben benieuwd naar hoe snel het vanaf nu zal gaan!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Marion

  Wat goed dat je hier over schrijft. Het is een heel vervelende aandoening. Ik slik de Diane 35 pil. Die mag niet meer voorgeschreven worden geloof ik, maar zonder die pil is het voor mij ook geen doen. Ik heb geen last van gewone acne, maar ik heb hidradenitis, ook wel acne inversa genoemd (al blijkt die naam overigens ook weer niet helemaal te kloppen, maar dat terzijde). Inderdaad omslachtig met de medicatie en de onderzoeken, maar ik begrijp dat ook. Ben blij om te lezen dat de bijwerking meevallen. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg. Ik hoop dat dit voor jou ‘het’ middel gaat zijn.

  8 maart 2015 at 07:06
 • Reply Marion

  Oh, nog een tip. Geen idee of je er wat aan hebt: Wat gebruik je nu voor je lippen? Ik heb ook erg veel last van gebarsten lippen en gebruik de lipverzorging van Louis Widmer. Verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Hij is wel wat duurder, maar dit is de enige die bij mij helpt.

  8 maart 2015 at 07:08
 • Reply Mariëlle M.

  Jeetje ik wist helemaal niet dat dit zo intensief was! Ik heb zelf geen ernstige vorm van acne gehad, maar ik heb ook middelen gekregen van de dokter. Deze middelen droogden mijn huid zo uit dat het alleen maar erger werd. Ik probeer nu door natuurlijke reinigingsproducten en verzorgingsproducten om mijn huid in balans te krijgen. En oh wat is het nu al verbetert, ik had dit veel eerder moeten doen… Ik hoop dat je ook iets vindt wat werkt, misschien is dat dit wel!

  8 maart 2015 at 11:28
 • Reply Geanne

  Bedankt voor jullie tips!

  13 maart 2015 at 13:31
 • Reply Gmsss

  Ik heb in 2013 roaccutane gebruikt voor mijn lidtekens en acne. Ik heb 10 maanden lang 50 mg gebruikt. Ik kan wel zeggen dat ik nu een babyface heb. Enige nadeel is ik heb nog altijd droge lippen. Het is nu al 3 jaar geleden maar heb nog altijd droge lippen als toen. Ik gebruik nog altijd van die dikke vettige zalfjes en kan nooit ergens heen zonder een lippenbalsem. Ik heb alle soorten lippen balsems geprobeerd maar niks helpt nog. Iemand een andere tip? Ik ben het een beetje beu. En is ook pijnlik als ze steeds openbarsten.

  21 januari 2016 at 01:31
 • Geef een reactie