Follow:
Vegan

Hoe kun je als vegan samen eten met een vleeseter?

vegan samen eten met een vleeseter

vegan samen eten met een vleeseterAls vegan samen eten met een vleeseter is niet altijd makkelijk. Zelfs mensen die al jaren veganist zijn, hebben nog wel eens moeite met dit aspect van veganisme. Want jij kunt wel volledig plantaardig eten, maar waarschijnlijk doet niet iedereen in jouw omgeving dat ook. Of het nu gaat om je partner, ouders of vriendinnen; samen eten wordt opeens een stuk lastiger. Ik geef je een aantal tips om het gezellig en lekker te houden aan de eettafel. In dit artikel houd ik het bij eten binnenshuis, over niet al te lang zal ik ook ingaan op samen uit eten gaan of uitgenodigd worden voor een etentje.

 

Bespreek wat je van de ander verwacht

Vegan worden is een heel persoonlijke keuze, maar heeft vaak wel invloed op anderen. Helemaal als je samenwoont of vaak met iemand anders eet, kan het wel eens voor problemen zorgen. Maak daarom duidelijk wat jij precies van de ander verwacht wat betreft eten.

Toen ik overwoog om vegan te worden, heb ik direct aangegeven dat ik niet hetzelfde verwacht van mijn vriend. Ja, het is fijn als hij samen met mij een vegan maaltijd eet, maar ik verbied hem niets. Door de ander te verplichten jouw regels te volgen, eindigen beide partijen ongelukkig. Ik snap dat je als vegan bepaalde principes hebt en je liever geen stukken vlees, zuivel of eieren in de keuken wil zien, maar soms is het even niet anders. Hoewel mijn vriend bijna altijd vegan met mij mee eet ‘s avonds, staat hij helemaal vrij om te eten wat hij wil. Dus wil je partner/ouder of vriendin wel een stuk vlees op tafel, probeer daar dan niet het grootste probleem van te maken.

 

Zoek samen naar alternatieven

Het is belangrijk om te overleggen met diegene met wie je aan tafel zit. Ik ga in dit artikel even uit van een partner, maar dit slaat natuurlijk op iedereen met wie jij regelmatig samen om de tafel zit. Hebben jullie een gerecht wat je beide erg lekker vindt, kijk dan hoe je dit kunt veganizen. Soms is het zo eenvoudig als één ingrediënt vervangen door een vegan product en dan ben je er al. Je hoeft zo niet opeens nieuwe recepten te zoeken of vaarwel te zeggen tegen je geliefde pastaschotel.

Mijn vriend en ik eten bijvoorbeeld graag pasta, waar onder andere pesto en (vegan) kip in zit. Daarom zorg ik er altijd voor dat er vegan pesto in de voorraadkast staat en vegan kipstukjes in de vriezer. Rijst eten we ook vaak en daarvoor gebruiken we nu een select groepje woksauzen. Verder maken we het precies hetzelfde als toen ik nog geen vegan was.

 
 
vegan samen eten met een vleeseter
 

Proeven mag altijd

Als vegan kun je net zo lekker eten als ieder anders. Ga je als vegan samen eten met een vleeseter, laat hem of haar dan ook vooral proeven van de lekkere recepten die je maakt. De tijd dat vegan eten naar karton smaakt is al lang voorbij en vegan alternatieven zijn net zo lekker als wat de ander gewend is. Probeer dus altijd genoeg te maken voor als de andere ook een hapje wil proeven. Zo zijn mijn vegan kaneelbroodjes altijd een ware hit. Ook deze heerlijke vegan chocoladetruffels worden direct van tafel gesnoept.

 

Neem het werk uit handen

Het is heel makkelijk om te eisen dat er een vegan maaltijd op tafel staat, maar het maken is een tweede. Mensen denken vaak dat veganistisch koken heel ingewikkeld of duur is maar dat hoeft helemaal niet. Ga je als vegan samen eten met een vleeseter, bied dan aan om het eten te maken. Zo neem jij de ander het werk uit handen en heb je zelf controle over welke ingrediënten je gebruikt.

Woon je niet samen met diegene met wie je vaak eet en hebben jullie aparte financiën, zorg er dan voor dat je zelf voldoende vegan eten koopt. Vegan koken hoeft niet per se duur te zijn want er zijn voldoende fijne aanbiedingen. Toch kan het best oplopen als je in de supermarkt loopt en alles op dat moment moet kopen. Zorg er dus voor dat de kosten ervan geen argument voor de tegenpartij wordt om niet vegan te eten. Sla bijvoorbeeld een aantal sausjes in zodat je op ieder moment een lekkere maaltijd kunt maken.

 

Vegan is compassie, ook naar de vleeseter

Hoewel niet alle vegans het met mij eens zullen zijn, hoeft de eettafel niet altijd de plek van discussie te zijn. Je kunt prima in goed gezelschap met elkaar eten zonder de andere uit te foeteren voor het feit omdat hij of zij vlees of andere dierlijke ingrediënten op het bord heeft liggen. Natuurlijk wil je vertellen waarom veganistisch eten beter is voor dier, mens en milieu, maar kies daarvoor het juiste moment. Promoot veganisme op een positieve manier, compassie is daar onderdeel van.

Ik vond heel mooi om te lezen hoe Sytse van Het Groene Broertje daar over schreef. Compassie zou je kunnen zien als sympathie en meevoelen en mededogen. Naar de dieren die je als veganist niet eet, maar ook naar de mensen in jouw omgeving die (nog) niet zo ver zijn. De meeste veganisten zijn groot geworden op dierlijke producten en we hebben daarmee ook een tijd gehad dat we niets van veganisme en dierenleed wisten. Door compassie te tonen naar de ander, voorkom je dat je de ander veroordeelt voor zijn of haar keuzen. We kunnen allemaal groeien wanneer we daar de tijd en kans voor krijgen. Dus wees vooral lief voor diegene met wie je samen eet. Wie weet leidt jouw compassie wel tot een vonkje waardoor de andere ook geïnteresseerd raakt in veganisme.

 

Vlees voor jou, vegan vlees voor mij

In onze westerse maatschappij draait het avondeten toch altijd een beetje om het vlees. Als vegan samen eten met een vleeseter hoeft daar niets aan te veranderen. Maak de basis van je gerecht zoals je deze gewend bent, zoals bij pasta of rijst. Je hoeft dan alleen maar het vlees apart klaar te maken. Een portie vegan vlees en een portie met dierlijk vlees. Schep de hoofdmaaltijd op je bord en voeg daar je eigen soort vlees bij. Klaar!

 
 

Hoe ga jij om met het thema ‘als vegan samen eten met een vleeseter’? 

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply The Green Guide

    Ik woon gelukkig alleen, dat maakt mijn leven als vegan héél makkelijk. Maar ooit hoop ik toch wel samen te zijn 😉 Handige tips!

    16 mei 2018 at 08:17
  • Geef een reactie