Follow:
Bohemian, DIY, Lifestyle

Een bohemian kussen borduren doe je zo!

bohemian kussen CHet kopen van een leuk kussen voor je woonkamer is soms best lastig. Het motiefje is net niet wat je zoekt, of de kleur klopt net niet helemaal met je interieur. Dat probleem had ik ook. Sommige mensen maken gewoon zelf een kussenhoesje van wat stof, dat heb ik zelf ook met een paar kussens gedaan. Heb je wel eens gedacht aan een kussen borduren? Want zo kun je heel eenvoudig je interieur opfleuren met patronen en figuurtjes die helemaal bij jou passen. Nu klinkt borduren heel suf en stoffig, maar je kunt er een leuk bohemian kussen mee maken, of iets anders wat helemaal jouw stijl is. Ook een oud of saai kussen dat je al hebt kun je zo versieren. Moeilijk is het niet, kijk je mee?


 
bohemian kussen 

Wat heb je nodig om je kussen te borduren?

– Stof naar keuze of een gekochte kussenhoes
– Borduurhoepel (bijv. van Pipoos)
– Borduurgaren
– Potlood en papier
– Schaar
– Binnenkussen

Hoe moet je een kussen borduren?

Een kussen borduren is heel eenvoudig. Het eerste wat je moet doen is je kussenhoes maken, mocht je geen gebruik maken van een bestaande hoes. De meeste kussens voor op de bank zijn 50 cm x50 cm. Knip twee grote vierkanten van 50 cm x 50 cm, met ongeveer 1 cm aan alle zijden extra voor je naad. Het borduren is het makkelijkste als de stof nog los is, dus ga het nog niet direct aan elkaar maken. Gebruik je een bestaande kussenhoes, dan moet je iets meer moeite doen om de hoepel straks te gebruiken, maar het kan wel.

Een borduurhoepel is een handige manier om je stof strak te houden tijdens het borduren. Dit maakt het makkelijker om de steken goed te zetten. De stof klem je simpelweg tussen beide onderdelen, even aandraaien en klaar. En zo kun je het ook makkelijker vasthouden.
 
 
bohemian kussen A 

Ik heb voor mijn patroon met ogen een voorbeeldje op papier gemaakt. Deze heb ik steeds overgetrokken op de stof, om een zo egaal mogelijk resultaat te krijgen. De maan en sterren heb ik uit de losse pols gedaan. Je kunt doen wat jij het leukste vindt.

Op Pinterest kun je voorbeelden vinden van heel veel soorten steken. Ik denk dat het overbodig is om letterlijk uit te leggen hoe je moet borduren. Je maakt gewoon een rij met zelfde steken, in het patroon dat je wil hebben. Je maakt aan het einde een knoopje en je bent klaar!

 
 
bohemian kussen B 

Ben je klaar met je kussen borduren, dan is het tijd om je stukken stof vast te maken. Met de naaimachine of met de hand naai je dit aan elkaar (binnenstebuiten) en laat je een stukje aan de onderkant open. Draai de stof om, zodat de goede kant aan de buitenkant zit. Doe je binnenkussen in de hoes en zie of alles naar wens is. Dan naai je dat laatste stukje aan de onderkant ook dicht; met de hand is dit het makkelijkste. En dat is alles!

 
 
bohemian kussen C
bohemian kussen D 

Ik heb er voor gekozen om de hele kussenhoes zelf te maken. Heb je daar geen zin in, ga dan lekker naar Ikea, Xenos of een andere winkel en koop een simpele kussenhoes. Deze kun je op dezelfde manier versieren, maar het scheelt je het werk met de naaimachine. Je kunt er bijvoorbeeld een grote cactus op borduren, een geometrisch patroon of een unicorn. Want een unicorn is altijd een goed idee!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie