Follow:
DIY, Lifestyle, Verantwoord, Zero Waste

DIY beeswax wraps om plastic folie te vermijden

DIY beeswax wraps

Heb je wel eens nagedacht over de hoeveelheid plastic die jij in de keuken gebruikt? Even een bakje afdekken met plastic folie, of een broodje in een boterhamzakje doen. Het lijken kleine dingen, maar uiteindelijk tikt het best aan met wat je op jaarbasis gebruikt. Daarom besloot ik om zelf DIY beeswax wraps te maken. Deze wraps zijn gemaakt van stof en bijenwas, zijn natuurlijk, herbruikbaar en gaan jaren mee. Voor een prikkie maak je deze leuke beeswraps, kijk je mee?

 

>WAT HEB JE NODIG VOOR DIY BEESWAX WRAPS?

– Katoenen stof (gewassen en gestreken)
– Bijenwas
– Bakpapier
– Strijkplank en strijkijzer

 

HOE MAAK JE DIY BEESWAX WRAPS?

Het leuke van het maken van beeswax wraps is dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt maken. Door een leuk stofje te kiezen of een stukje te hergebruiken van wat je al hebt liggen, maak je er helemaal je eigen ding van. Belangrijk is wel dat je de stof eerst wast. Veel stof dat je zo koopt bevat namelijk stijfsel of andere (chemische) stoffen die je niet om je eten wil hebben. Het strijken zorgt er voor dat je eindresultaat mooi strak wordt.

Van de stof knip je cirkels of vierkanten die iets groter zijn dan de schalen die je af wil dekken. Je kunt een bord gebruiken om over te trekken, om het knippen makkelijker te maken. Ik gebruik veel ronde schalen in de keuken, dus ik koos voor ronde beeswax wraps.

DIY beeswax wraps

Dan is het tijd om de beeswax wraps te gaan maken. Hiervoor moet je je strijkijzer alvast aanzetten. Neem een vel bakpapier en leg deze op de strijkplank. Daarop leg je de stof en verdeel je een beetje bijenwas. Begin met een klein beetje en neem wat extra als blijkt dat de stof niet verzadigd is. Leg er het tweede vel bakpapier overheen en begin met strijken.

DIY beeswax wraps

De bijenwas smelt en verzadigd de stof helemaal. Je mag geen stof meer zien die lichter gekleurd is, wat inhoudt dat er niet genoeg bijenwas op zit. Ga net zo lang door totdat het hele stuk stof voorzien is van bijenwas. Haal het bakpapier weg, pak de stof (voorzichtig want heet) en beweeg het even door de lucht. Je zult zien dat het snel afkoelt en hard wordt. Herhaal dit proces als je meerdere beeswraps wil maken.

DIY beeswax wraps

HOE GEBRUIK JE DIY BEESWAX WRAPS?

Voor alle dingen waar je normaal plastic folie voor zou gebruiken, kun je ook je zelfgemaakte beeswraps gebruiken. Denk aan het verpakken van je boterham (je kunt de wrap ook vouwen), je kunt er kaas in bewaren, koekjes, als je onderweg bent, je kunt er schalen met eten mee afdekken en nog zoveel meer. Ik kan alleen afraden om er vlees en vis mee af te dekken. Je kunt de beeswax wraps namelijk alleen met koud water wassen, omdat de bijenwas anders gaat smelten. En koud water is niet voldoende om de bacteriën van vlees en vis te verwijderen. Een schaal met vlees kun je beter met een bord afdekken.
Leg je wrap over de schaal die je wil afdekken, druk de zijkanten naar beneden en houd het even vast. Door de warmte van je handen wordt de bijenwas zacht en kun je het in een vorm drukken. Dat is alles!

DIY beeswax wraps

Om je beeswax wraps makkelijk op te bergen, kun je ze oprollen en bijvoorbeeld in een leeg toiletrolletje stoppen. Zo houd je ze schoon, opgeruimd en klaar voor gebruik. Mocht je op een gegeven moment merken dat er steeds minder bijenwas op je wrap zit, dan kun je met het strijkijzer weer wat nieuwe bijenwas toevoegen om ze weer langer mee te laten gaan.

 

Mocht je geen zin hebben om dit zelf te maken, dan kun je ook Beeswrap kopen, o.a. bij Babongo, vanaf €13,-.

 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie