Follow:
DIY

DIY | Hand van klei als sieradenschaal

DIY Hand dishAl een hele tijd geleden kwam ik op de geweldige blog A Beautiful Mess een leuke DIY tegen. Er werd stap voor stap uitgelegd hoe je bovenstaand schaaltje kunt maken van klei, en ik wist direct dat ik dit zelf ook wilde proberen. Het heeft even geduurd en op Instagram heb ik het even geleden al aangekaart, maar het is eindelijk zover. In dit artikel heb ik van iedere stap foto’s gemaakt zodat ook jij dit leuke schaaltje kunt maken!
 
De benodigdheden
– Klei die droogt zonder oven (Kruidvat heeft ze regelmatig)
– Bakpapier
– Deegroller
– Schaaltje van ongeveer dezelfde maat als het eindresultaat
– Schaar
– A4 papier
– Potlood
– Klein kwastje
– Een (hobby)mes
– Zwarte acrylverf (niet op de foto)
– Gouden of zilveren verf (niet op de foto)
 
DIY Hand dish
 
Stap 1
Het eerste wat je gaat doen in je hand omtrekken op het papier. Zorg hierbij dat je de lijn van je pols naar je pink wat breder maakt, anders kun je straks geen bakje maken. Knip dit uit en maak eventueel nog een tweede (in spiegelbeeld) als je twee schaaltjes wil maken.
 
DIY Hand dish
 
Stap 2
Leg een stuk bakpapier op tafel en neem wat klei. Leg op de bovenkant van de klei ook bakpapier, zodat je deegroller niet vies wordt en gaat plakken. Rol voorzichtig, zonder het papier te breken, de klei uit tot ongeveer 5 mm dik. Leg je uitgeknipte hand op de klei, druk het even aan zodat het niet gaat schuiven, en snij de klei met een mesje langs de randen.

DIY Hand dish

 
Stap 3
Gebruik het potloodje om de lijnen tussen je vingers te tekenen in de klei. Met een iets natte vinger kun je tevens wat ruwe randjes weghalen. De klein droogt namelijk precies zoals je het laat drogen en de randjes van het snijden worden vaak niet zo mooi. Leg de hand vervolgens in het kommetje, zodat het bol wordt. Zorg er voor dat je bolling er op de juiste manier in zit want dit is de vorm waarin het gaat drogen.


DIY Hand dish
 
Stap 4
Wanneer de klei ongeveer vier uur aan het drogen is geweest, haal je het uit de kom. Vervolgens draai je de kom om en leg je de hand er overheen, met de holle kant naar beneden. Druk zachtjes (bijvoorbeeld met een boek als vlak oppervlakte) op de achterkant van de klei. Hiermee maak je de onderkant wat vlakker, waardoor het beter blijft staan.
Is de klei HELEMAAL droog, dan is het tijd om de schaal te verven. Ik heb een zilveren spuitbus gebruikt en meerdere lagen aangebracht. Laat dit ook weer goed drogen voor de volgende stap.
 

DIY Hand dish
 
Stap 5
Houd je van een meer moderne look, dan kun je de schaal zo laten. Ik ben echt een sucker voor doorleefde spullen, dus ik ging nog een stap verder. Met zwarte acrylverf kun je een verouderd effect aanbrengen. Met een kwast breng je de zwarte verf aan, maar je haalt het er DIRECT weer af! Arcrylverf droogt snel dus het is belangrijk dat je snel werkt. Zorg er voor dat je de verf in de lichtere plekjes drukt, bijvoorbeeld de lijnen van de vingers. De hand is dus helemaal zwart van binnen en dat haal je weg met wat keukenpapier. Hierdoor blijft de verf achter in de lijnen, wat een mooi effect geeft. 
 

DIY Hand dish
 
Stap 6
Je kunt je schaaltje nog voorzien van een laagje om de verf wat sterker te maken. Ik ga dat niet doen, want ik heb al ontdekt dat dit schaaltje heel kwetsbaar is. Het is dus niet iets wat ik voor alledaags gebruik ga gebruiken (zoals sleutels opbergen etc.) want de klei breekt snel. De andere schaal die ik maakte sneuvelde al tijdens het project. Werk dus voorzichtig!
 
DIY Hand dish
 
Stap 7
Bedenk wat je op je schaaltje wil leggen (denk dus aan de kwetsbaarheid van de klei) en zet het op een mooi plekje in je huis. Dat is namelijk alles al! Omdat je steeds moet wachten tot de klei en verf droog is, moet je wel wat geduld hebben wanneer je dit gaat maken. Maar moeilijk is het zeker niet dus ook jij kunt dit!
 
 
Bekijk de originele blogpost op A Beautiful Mess. Zij hebben deze DIY gedacht en alle credit gaat naar hen. Houd je niet van kleien, dan staan er genoeg andere leuke artikelen op ABM. Het is één van mijn favoriete blogs!
 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie