Follow:
DIY, Organic

DIY | Maak eenvoudig zelf natuurlijke handzeep

DIY hand soapIn het afgelopen jaar heb ik geprobeerd steeds meer groene en natuurlijke producten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan shampoo zonder SLS en zelfgemaakte lippenbalsem op natuurlijke basis. En sinds kort heb ik ook zelfgemaakte handzeep in mijn keuken staan! Ik vertel je vandaag hoe je eenvoudig zelf handzeep kunt maken van een blok zeep, want moeilijk is het beslist niet!
 
 

DIY hand soap

 

Wat heb je nodig om zelf handzeep te maken

– blok natuurlijke zeep (ik kocht de mijne bij De Tuinen)
– 1 á 2 eetlepels glycerine (ook bij De Tuinen)
– 1 of 2 lege flessen, bijvoorbeeld van wasmiddel
– een rasp*
– staafmixer*
– grote pan*
– spatel*
 
* Alle materialen die in contact komen met de zeep, kun je niet opnieuw voor voedsel gebruiken. Ik kocht mijn spulletjes goedkoop bij de kringloop en de staafmixer bij Action. Zo heb ik een eigen setje exclusief voor dit soort doeleinden. 
 
 

DIY hand soap
Het belangrijkste ingrediënt voor je natuurlijke zeep is de basis waarop je ‘m maakt. Standaard maak je gebruik van een blok zeep. Dit kan ieder merk en iedere geur zijn die je lekker vindt, behalve die van Nivea, Dove en soortgelijken. Hierin zit teveel vochtinbrengende ingrediënten die blijkbaar niet goed geschikt zijn voor deze DIY.

Ik koos voor Dolce Vivere Roma van Nesti Dante. Dit is een natuurlijke, handgemaakte zeep uit Italië die heerlijk bloemig ruikt. Hecht je waarde aan een natuurlijke zeep, houd daar dan rekening mee. Wil je dit recept puur gebruiken als budget-zeep, kies dan gewoon een goedkope zeep van de drogisterij.
 
 

Hoe maak je zelf handzeep?

Stap 1: Vul de lege flessen met water. Ieder recept op internet/Pinterest werkt met verschillende maten. Belangrijk is dat je zoveel maakt als je kwijt kunt je in fles(sen). Dit water doe je vervolgens in een grote hoge pan, en laat je zachtjes warm worden.

 
 

DIY hand soap
Stap 2: Rasp je zeep. Dit klusje vergt tijd en spierballen, maar is wel belangrijk. Zo krijg je allemaal kleine snippertjes zeep, die vervolgens makkelijk zullen oplossen in het warme water.Voor een idee over de hoeveelheden die ik gebruik: Ik heb ongeveer 2,4 liter water gebruikt en ongeveer 2/3 van de zeep (250 gram).

 
 

DIY hand soap
Stap 3: Als het water warm is, kun je de snippers zeep toevoegen. Voeg hierbij ook 1 á 2 eetlepels glycerine* toe. Dit zorgt ervoor dat de zeep vloeibaar blijft en zacht aanvoelt op de huid. Laat de pan op het vuur staan tot alle zeep is gesmolten.
Vervolgens is het belangrijk om regelmatig te blijven roeren. De zeep wil weer één grote klomp worden, dus dat moet je voorkomen. Regelmatig even roeren dus, het liefst met een spatel met veel gaatjes, waardoor het makkelijk opbreekt.

 
* Glycerine is in meerdere winkels verkrijgbaar. Ik heb gekozen voor die van De Tuinen, omdat deze op plantaardige basis is. De meeste glycerine wordt gemaakt van vermalen dierenbotten. Het is een kwestie van wat jij het liefste wil.
 
 

DIY hand soap
Stap 4: De zeep heeft zo’n tien tot twaalf uur (!) nodig om volledig uit te zetten. Doe je het voor die tijd in een fles, dan kun je daarna de klonten niet meer verwijderen. Niet doen dus.
Zoals je op bovenstaande foto kunt zien wordt het een slijmerige, klonterige substantie die heel dik is. Daarom heb je de staafmixer nodig.
Blijf net zo lang mixen tot een glad en soepel mengsel is ontstaan. Dit is je uiteindelijke zeep, dus zorg dat het een beetje hanteerbaar is.

 
 

DIY hand soap
Stap 5: Als je mengsel helemaal glad is, is het tijd om het in grote flessen te gieten. Ik ging uit van twee oude wasmiddelflessen, en deze zijn dus bijna helemaal vol. Dit gebruik ik om het zeeppompje in mijn keuken bij de vullen. En de schenktuit is ook erg handig, want mijn zeep is wel een beetje stroperig gebleven.

 
 

Het resultaat

Ik heb de zeep nu een tijdje in gebruik en eigenlijk best ik best tevreden over deze DIY. Ik denk dat ik een volgende keer iets minder zeep zou gebruiken, omdat het best een beetje slijmerig is gebleven. Als je pompt, komt het er in een sliert uit, maar daar wen je snel genoeg aan. Het resultaat is een natuurlijke handzeep die erg lekker ruikt en ook nog best budgetvriendelijk is!
 
 
Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om van een natuurlijk blok zeep zelf handzeep te maken. Je hebt alleen een beetje tijd en geduld nodig.
 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie