Follow:
DIY, Lifestyle

DIY | Maak je eigen string art!

DIY String ArtSoms ben ik gewoon wat aan het surfen op Pinterest om inspiratie op te doen. Met mijn verhuizing die steeds dichterbij komt, wil ik zelf ook een aantal leuke dingen maken voor mijn woning. Zo kwam ik toevallig de term String Art tegen, een kunstwerk gemaakt met gespannen draad. Omdat het én goedkoop én makkelijk was, besloot ik om zelf ook een kunstwerk te maken. En mijn liefde voor Amerika vormde een mooi ontwerp. Als je wil leren hoe je dit zelf kunt maken, lees dan verder. 
 
 
DIY String Art
De benodigdheden

– Canvas in gewenste maat
– Piepschuim in dezelfde maat
– Acrylverf in gewenste kleur + kwast
– Een nieuw klosje garen
– Afbeelding van wat je wil maken
– Stanleymes
– Liniaal
– Carbonpapier
– Kleine naaldjes (bijv. Hema, ligt bij de naaispullen) zónder plastic knopje
– Kranten om je werkblad te beschermen

Optioneel
– Vingerhoedje
 
 
Werkwijze
Het eerste wat je gaat doen is het piepschuim op maat snijden zodat het in de achterkant van je canvas past. Hier blijven de naalden straks in staan. Je kunt dit het makkelijkste snijden.

Vervolgens is het tijd om het canvas te verven. Kies de kleur die jij mooi vindt en die goed past bij het garen dat je gaat gebruiken. Zorg er voor dat je ook de buitenste randen verft. Laat dit goed drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.
 

DIY String Art

Bij de volgende stap is het tijd om jouw ontwerp op het canvas te krijgen. Dit werkt het makkelijkste door carbonpapier te gebruiken. Ik heb Amerika als uitgangspunt genomen en heb de afbeelding zo geprint dat het precies de juiste grootte heeft voor mijn canvas. Ik heb het papier op een paar plaatsen vastgezet met een naaldje, zodat het papier niet gaat schuiven. Teken alle lijnen over die je wil gebruiken. Ik koos er voor om ook nog een hartje te zetten op de plek waar ik in Amerika heb gewoond. Wat jij maakt is natuurlijk helemaal up to you.
 
Dan is het tijd voor de minder leuke klusjes. Je hebt nu de lijnen op je canvas staan en daar moeten de naalden nu ingedrukt worden. Hiervoor heb ik een vingerhoedje gebruikt, omdat mijn vinger zeer gingen doen. Ik heb de naaldjes zo precies mogelijk over de lijn verspreid. Let erop dat ze allemaal even diep en even recht in het piepschuim komen voor het mooiste effect. Plaats de naalden niet te ver uit elkaar, dan is het later moeilijker om je ontwerp goed zichtbaar te maken. Bij mij staken de naalden aan de onderkant een beetje door het piepschuim heen. Gebruik een krant etc. om je werkblad te beschermen tegen krassen.
 
DIY String Art
 
Heb je dat klusje eindelijk af, neem dan even pauze. Echt, er komt namelijk nog een lastig werkje aan. Het is namelijk tijd om de spijkertjes met elkaar te verbinden. Dit zorgt er voor dat de lijn recht loopt en geeft een mooi resultaat. Je begint met een knoopje in het draad dat je om één naald doet. Vervolgens ga je ieder naaldje bij langs. Ik maakte een lusje om iedere naald en ging dan door naar de volgende. De les die ik leerde: Hou het garen ten alle tijden strak in je hand. Laat je het even vieren, dan gaat het garen van de naaldjes af en kun je weer opnieuw beginnen. Het is even een werkje, maar ik zou deze stap niet overslaan.

Gelukkig is de laatste stap wel leuk en minder een precisiewerkje. Nu kun je namelijk je ontwerp kriskras vullen met garen. Van links naar rechts, onder naar boven; maak zoveel mogelijk lijnen. Soms moet je even een stap achteruit doen om te zien waar je nog wat meer garen moet spannen. Er komt wel iets van techniek kijken bij dit proces. Je moet namelijk om de zoveel lijnen die je spant even een knoopje/extra lus aanbrengen om de naald. Hierdoor schiet niet alles los en weet je dat je werk blijft zitten. 
 

DIY String Art
 
Dit is mijn eindresultaat, een prachtig kunstwerk van Amerika met een hartje over Doylestown, PA. Ik vind dit een super leuke manier om zelf een kunstwerk te maken dat uniek is, en ook een persoonlijk tintje kan geven aan je huis. Het is daarnaast ook een leuk cadeau om te geven! Je kunt dit trouwens ook op hout maken, maar dan moet je de naalden vervangen door spijkers en deze met een hamer in het hout timmeren.
 
 
Bekijk hier meer voorbeelden van String Art om inspiratie op te doen.
 
 

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Deniece

  Ik heb dit weleens op Pinterest gezien. Ontzettend leuk! Heb je heel mooi gedaan zo. Ik ga het ook echt een keer proberen

  9 oktober 2014 at 08:53
 • Reply Nyria Kuijer

  Ik vind het wel gaaf.
  Erg leuk gedaan.
  Liefs, xxx

  9 oktober 2014 at 14:08
 • Reply Manon

  Ziet er leuk uit

  9 oktober 2014 at 15:09
 • Geef een reactie