Follow:
Beauty, DIY, Organic, Vegan, Zero Waste

DIY parfum van natuurlijke ingrediënten

DIY Parfum

Al langere tijd ben ik aan het nadenken over het maken van mijn eigen parfum. Ik heb namelijk steeds meer twijfels over de reguliere luchtjes die je in de winkel koopt, vooral met het oog op minder fijne (en veilige) ingrediënten. Wie even zoekt op Pinterest ziet dat er een wereld aan DIY parfum te vinden is en ik besloot om zelf aan de slag te gaan om mijn eigen ‘blend’ te maken. Ik ben erg blij met het resultaat en vertel jou hoe je dit eenvoudig zelf kunt maken. Kijk je mee?

 

Wist je dat fabrikanten in reguliere verzorgingsproducten van alles mogen stoppen als dit onder de noemer ‘geurstof’ valt? Deze ingrediënten vallen namelijk onder het patent voor die specifieke geur en daarom is de fabrikant niet verplicht om de stoffen op de verpakking te vermelden, zodat een ander bedrijf het niet na kan maken. Maar door deze regel is er ook heel weinig toezicht op de stoffen die daadwerkelijk in jouw tube of potje terecht komen. Dit geldt al voor jouw bodywash die in de douche staat, en bij een parfum is al helemaal niet na te gaan wat voor stoffen je op je lichaam spuit. Ik koop daarom (voorlopig) geen parfum meer, maak op wat ik nog heb en probeer eens te kijken hoe deze DIY parfum mij bevalt.

Vooraf is het goed om te bedenken wat voor geur je je parfum wil geven. Als je duikt in de wereld van etherische olie en aromatherapie, zul je zien dat er een aantal hoofdgeuren zijn. Denk bijvoorbeeld aan bloemig, citrus of kruidig. Hier maak je al de eerste keuze van hoe je parfum gaat ruiken. Heb je hier net als ik nog niet zoveel ervaring in, gebruik dan onderstaande (of een ander vergelijkbaar) overzicht om iets meer zicht te krijgen in het samenstellen van een geur.

 
 

 

De basis van je natuurlijke parfum is een goede olie. Hiervoor is amandelolie of jojobaolie heel erg geschikt, omdat deze van zichzelf bijna geen geur hebben. Als je gaat werken met etherische oliën, moet je deze altijd verdunnen in een neutrale olie. Zou je het rechtstreeks op de huid aanbrengen, kan dat voor een allergische reactie zorgen. Amandelolie is onder andere bij Holland & Barrett (De Tuinen) verkrijgbaar, net als de etherische olie die ik heb gebruikt.

 
 
DIY Parfum 

Benodigdheden voor DIY parfum


– Neutrale olie zoals amandel of jojoba
– Pure etherische olie naar keuze
– Trechter
– Glazen rollerball (online verkrijgbaar)

 

Het samenstellen van je eigen parfum is niet zozeer een ingewikkeld proces, maar vraagt wel even wat aandacht. Je begint namelijk met een paar geuren en vanuit daar werk je naar je eindresultaat. Mis je nog iets, voeg dan gewoon meer toe. Het toevoegen van één extra etherische olie kan je hele parfum veranderen. Probeer dus uit wat jij het lekkerste vindt, maar denk er ook aan dat je met een paar druppels je hele parfum kunt verpesten. Begin dan gewoon opnieuw.

Tijdens het maken schreef ik op mijn whiteboard precies waar ik hoeveel druppels van heb gebruikt. Van sommige oliën gebruikte ik meerdere druppels, van anderen slechts één. Dit zorgt voor ‘meerdere lagen’ in je parfum, zodat het niet pure lavendel is, of pure sinaasappel. Door tussendoor alles exact bij te houden, ben je bovendien in staat om de exacte geur later opnieuw te maken als je DIY parfum op is.

 
 
DIY Parfum

 

Door bijenwas toe te voegen aan het geheel, kun je ook zogenoemde ‘solid parfume’ maken. Dit is een geurende was, in harde vorm. Zo heb je geen glazen rolflesje nodig, maar kun je het in een blikje op potje gieten. De geursamenstelling blijft gelijk als je deze methode kiest. Je gebruikt wel minder olie bij deze methode.

 

Mijn recept voor een kruidig DIY parfum

– Amandelolie (hoeveelheid afhankelijk van je flesje)
– 2 druppels patchouli
– 2 druppels ylang ylang
– 2 druppels sinaasappel
– 1 druppel sandelhout
– 1 druppel lavendel
 

Veel plezier met het maken van je eigen parfum!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie