Follow:
Beauty, DIY, Organic, Verantwoord

DIY Zonnebrandcrème als een natuurlijke beschermer

DIY zonnebrandcrèmeDe zonnige dagen staan weer voor de deur en dan wil je natuurlijk je huid goed beschermen tegen de zon. Al langere tijd ben ik geïnteresseerd in het maken van je eigen natuurlijke zonnebrandcrème, iets wat ik op steeds meer websites tegenkom. Moeilijk is dat proces niet, maar je hebt wel even wat goede ingrediënten nodig. Toen Natural Heroes mij aanbood om een paar producten te proberen, wist ik dan ook gelijk dat non-nano zinkoxide daar bij moest zitten, dat is hét ingrediënt dat je huid beschermt tegen de stralen van de zon. Ben je benieuwd naar hoe je deze DIY zonnebrandcrème zelf maakt, lees dan verder.
 
 
DIY zonnebrandcrème 

Wat heb je nodig voor DIY zonnebrandcrème*:

– 50 gram kokosolie
– 45 gram sheaboter
– 5 gram jojoba olie
– Etherische olie voor een geurtje en extra bescherming (geen citrus i.v.m. zongevoeligheid)
– Non-nano zinkoxide

*Origineel recept van Natural Heroes.

 

In veel recepten die ik op Pinterest tegenkwam, wordt bijenwas toegevoegd aan het mengsel. Dit zorgt er voor dat de DIY zonnebrandcrème wat beter op de huid blijft zitten, bijvoorbeeld met zwemmen. Maar aangezien ik het product voornamelijk op mijn gezicht wil gebruiken, ben ik blij dat dit recept van Natural Heroes geen bijenwas bevat. Dat smeer ik namelijk liever niet op mijn gezicht. En het maakt deze versie ook nog eens vegan!

 
 
DIY zonnebrandcrème 

Hoe maak je DIY zonnebrandcrème

Het proces van het maken van je natuurlijke zonnebrandcrème is niet ingewikkeld. Je begint met het opwarmen van de kokosolie en sheaboter. Dit doe je au bain marie, of door een mason jar in een pan te zetten met daarin een laagje water dat je langzaam verwarmt. Het kan even duren voordat de sheaboter gesmolten is. Daarna voeg je de jojoba olie toe.

Haal je mengsel van het vuur en voeg eventueel wat etherische olie toe. Als je niets toevoegt, blijft het voornamelijk naar sheaboter ruiken, wat ook prima is. De laatste stap is het toevoegen van de non-nano zinkoxide. Hiervoor volg je de volgende hoeveelheden:

– Voor SPF 2-5: Gebruik 5% zinkoxide
– Voor SPF 6-11: Gebruik 10% zinkoxide
– Voor SPF 12-19: Gebruik 15% zinkoxide
– Voor SPF >20: Gebruik 20% zinkoxide

Dus als je bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met SPF 20 wil maken met 100 gram olie, dan gebruik je 20 gram zinkoxide.
 
 
DIY zonnebrandcrème 

BELANGRIJK: Gebruik voor je DIY zonnebrandcrème altijd non-nano zinkoxide. Dit houdt in dat de zinkoxide niet minuscuul gesneden is, waardoor het niet via je huid in je bloedbaan terecht komt. Nano zinkoxide doet dit wel en dit kan schadelijk zijn. Ook wordt het aangeraden om een mondkapje (of sjaal voor je mond) te dragen wanneer je met zinkoxide werkt, omdat het (nano of non-nano) een heel fijne stof is dat je luchtwegen kan irriteren in losse vorm.

 
 
DIY zonnebrandcrèmeDIY zonnebrandcrème 

Je zelfgemaakte zonnebrandcrème gebruik je zoals je gewend bent. Je moet het wel even goed uitsmeren, omdat de zinkoxide soms een witte waas achter kan laten. Bij mij lijkt dat geen probleem te zijn en verdwijnt dit zodra ik het product heb ingesmeerd. De huid wordt niet vettig, maar is wel beschermt tegen de zon. Een factor 20 is in mijn ogen een prima factor voor dagelijks gebruik in de zomermaanden. Als je echt gaat zonnebaden, is het verstandig om de DIY zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan te brengen of te kiezen voor een nog hogere SPF.

 

De non-nano zinkoxide heb ik ter review ontvangen van Naturalheroes.nl

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie