Follow:
Organic, Persoonlijk

Fertility Awareness Method – Natuurlijke anticonceptie

Fertility Awareness MethodDit voorjaar schreef ik een artikel over het feit dat ik besloot om na 10 jaar te stoppen met de pil. Gezien het animo naar een update en vragen over verdere anticonceptie, deel ik vandaag mijn bevindingen van de Fertility Awareness Method met je. Deze natuurlijke vorm van anticonceptie bevat geen hormonen of spiraaltjes en kun je gewoon zelf uitvoeren. Ideaal voor vrouwen zoals ik die bewuster nadenken over wat hormonale anticonceptie met je lichaam doet en waarom jij het prima zelf af kan! Lees je mee?
 
 
* Disclaimer: Om alle informatie rondom FAM te begrijpen, is het noodzakelijk om het hele boek te lezen. De informatie in dit artikel alleen is niet voldoende voor een betrouwbare manier van anticonceptie.

 

Wat is Fertility Awareness Method?

Fertility Awareness Method, afgekort FAM, is een methode waarbij je zelf signalen van je lichaam bijhoudt die duiden op je vruchtbare periode. Door Fertility Awareness Method leer je precies alle signalen te herkennen, want grappig genoeg geeft je lichaam dit perfect aan. Zo weet jij of je in die tijd ‘veilig’ bent, of dat je een condoom moet gebruiken. En omgekeerd werkt FAM ook voor stellen die zwanger willen worden. Omdat je weet wanneer je eisprong is, kun je het zo plannen dat je juist in die paar dagen seks hebt om je kansen te vergroten.

FAM is NIET hetzelfde als de ‘ritme methode’, die bekend staat als onveilig. Dat is ‘ie namelijk ook, net als het gebruik van menstruatie-apps. Die gaan er standaard van uit dat je op dag 14 je eisprong hebt, terwijl dat voor de meeste vrouwen niet klopt. Dan denk je daarna dus veilig te zijn, terwijl je dan misschien wel je meest vruchtbaarst bent en zwanger kunt raken.

Fertility Awareness Method is ook niet hetzelfde als de Ladycomp. Dat apparaat gaat alleen af op je lichaamstemperatuur en niet op andere signalen. Die methode vertrouw ik persoonlijk niet omdat je niet alle gegevens meeneemt in je oordeel of je in je ‘veilige zone’ zit.
 
 
Fertility Awareness Method

 

Wie kan Fertility Awareness Method gebruiken?

Hoewel de methode in principe niet heel ingewikkeld is, vergt het wel de nodige discipline. Het wordt daarom aangeraden om dit alleen te gebruiken als je je voor 100 procent inzet, dagelijks observeert en je strikt aan de regels houdt. FAM moet alleen gebruikt worden door mensen in een monogame relatie. Je kunt FAM gebruiken als je geen vaste relatie hebt (zoals ik) om bijvoorbeeld bij te houden wanneer je ongesteld wordt en om je cyclus in kaart te brengen, maar dan moet je altijd een condoom gebruiken om zwangerschap en soa’s te voorkomen.

Ook is het belangrijk dat je een normaal slaapritme hebt, waardoor mensen in ploegendiensten bijvoorbeeld afvallen. En ik zou het persoonlijk ook niet aanraden voor tieners, of vrouwen met een lager IQ. Je moet alle informatie goed kunnen lezen en interpreteren om deze methode als betrouwbaar te beschouwen en als tiener neem je daar waarschijnlijk niet genoeg tijd voor.
 
 
Fertility Awareness Method

 

Hoe werkt  Fertility Awareness Method?

Voor Fertility Awareness Method heb je een paar dingen nodig. Een gewone thermometer met digitaal scherm, het boek Taking Charge Of Your Fertility van Toni Weschler, en de bijbehorende ‘chart’ om al je gegevens op bij te houden.

Om te begrijpen hoe de methode werkt, moet ik echt even in detail gaan treden. Maar als je eenmaal snapt hoe je eigen lichaam werkt, gaat er een wereld voor je open. Belangrijk is om te weten dat ik het hier heb over de werking van het lichaam als je NIET aan hormonale anticonceptie zit, dus de pil, Nuva-ring, prikpil, hormoonspiraal etc.
Iedere maand volgt je lichaam een bepaald patroon om zich klaar te maken voor bevruchting. Na je menstruatie heb je een paar droge dagen, en daarna begin je geleidelijk meer cervix slijm (afscheiding) te krijgen. Hoe natter en dunner dit slijm, des te dichter je bij je eisprong zit. Alle dagen waarop je cervix slijm waarneemt in je ondergoed of bij een toiletbezoek, moet je als ‘mogelijk vruchtbaar’ beschouwen. Dit houdt in dat je óf condooms (en het liefst met zaaddodende pasta erbij) moet gebruiken, of dat je tijdens die dagen geen seks hebt. De mate van cervix slijm houd je bij in de grafiek (chart) van FAM.

Naast het observeren van cervix slijm, kijkt FAM ook naar je lichaamstemperatuur. Deze meet je iedere ochtend op ongeveer hetzelfde moment (nog voor je uit bed stapt), hoewel je in het weekend best een uurtje langer mag slapen. Je temperatuur (gewoon in je mond te meten) heeft na je eisprong een dip en stijgt vervolgens hoger dan voor de eisprong. Hiermee bevestig je dat je eisprong is geweest en dat je daarna weer veilig bent, maar dit werkt dus alleen achteraf. Het is daarom erg belangrijk om je cervix slijm in de gaten te houden om niet ongewenst zwanger te worden.
 
 
Fertility Awareness Method

 

Wat zijn de voor- en nadelen van Fertility Awareness Method?

Het grootste voordeel voor mij is dat ik geen synthetische hormonen meer hoef te slikken om niet zwanger te worden. Ik merk echt zo’n verschil in mijn lijf nu ik al een half jaar gestopt ben met de pil! Het voordeel is ook dat je niet altijd een condoom hoeft te gebruiken, mits je een vaste partner hebt en je in je veilige zone zit.

Het nadeel is dat je ontzettend gedisciplineerd moet zijn om dagelijks alle signalen bij te houden. Je kunt geen dagen overslaan, want dan kan je informatie niet meer betrouwbaar zijn. En de methode is behoorlijk hands on. Je moet niet vies zijn van jezelf want je leert je lichaam behoorlijk kennen! Omdat jijzelf nu alle controle hebt, moet je partner jou ook kunnen vertrouwen. En met menselijk handelen vergroot je ook de kans op menselijke fouten. Maar we weten als volwassenen allemaal dat de enige vorm van anticonceptie die 100 procent betrouwbaar is, algehele onthouding is. Alle methodes (pil, condoom etc.) hebben een kleine kans op ongewenste zwangerschappen.

In het boek van Toni Weschler staat precies aan welke regels je je moet houden als je deze methode van anticonceptie wil gebruiken. Je moet jezelf echt goed onderwijzen in de materie voordat je het als betrouwbaar kunt beschouwen. Bovenstaande informatie is dus ook alleen om je een idee te geven van hoe het werkt, niet als enige instructie om dit zelf toe te passen. Koop het boek, lees het HELEMAAL en na een proefperiode van 3 maanden (om je cyclus en signalen te leren kennen) ben je klaar om de methode te gebruiken.

Belangrijk: Er zijn apps waarbij je je FAM-informatie kunt invullen om je cyclus bij te houden. Dit is opzich geen probleem, maar gebruik het nooit als enige middel! Mijn app (Ovagraph, die hoort bij FAM) heeft me al meerdere malen verteld dat ik een eisprong heb gehad, terwijl ik zeker weet dat dit niet het geval is. Zo denk je weer in je veilige zone te zitten, terwijl je dus juist kans loopt om zwanger te raken. Interpreteer dus altijd je eigen gegevens en ga niet uit van wat de app je vertelt. Klik hier om de FAM Chart in Celsius te downloaden.
 
 

Zou jij ook overwegen om over te stappen op een natuurlijke vorm van anticonceptie?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie