Follow:
Beauty, Verantwoord

Fluoride in tandpasta, skippen of niet?

fluorideFluoride, waarschijnlijk weet je wel dat dit in de meeste tandpasta’s zit en dat het je tanden sterk zou maken. De laatste jaren komen er echter steeds meer tegengeluiden en meer mensen laten fluoride helemaal links liggen. Maar wat moet je nou geloven? Worden wij vergiftigd via tandpasta en andere producten met fluoride of is het allemaal slechts een broodje aap? Ik probeer voor mijzelf een goede afweging te maken en dit is de research dit ik heb gevonden. Kijk je mee?

 

Wat is fluoride eigenlijk?

Fluoride is een mineraal dat in de wereld om ons heen veel voorkomt. Het zit in de grond, in het water, in planten en zelfs in de lucht. Fluor in zijn pure vorm is giftig. Het wordt daarom verbonden met een natrium- of calciumelement in voeding en supplementen. Zo ontstaat fluoride, wat door de meeste professionals als veilig wordt beschouwd.
In Nederland werd in 1960 gestart met het toevoegen van fluoride aan het drinkwater. De reden hiervoor zou zijn zodat mensen minder tandbederf hebben. Dit is niet alleen prettig voor de mensen zelf, maar zou de kosten voor medische zorg ook laag houden. In 1973 werd besloten te stoppen met het toevoegen, na de nodige kritiek. Men zei dat mensen zelf moeten kunnen besluiten of zij fluoride willen innemen. Het voedingscentrum, Ivoren Kruis en tandartsen bevelen nog altijd het gebruik van fluoride aan in tandpasta, mondwater, voeding en als supplement.

 

Wat zijn de voordelen van fluoride?

In heel veel onderzoeken wordt vastgesteld dat fluoride helpt om tandbederf tegen te gaan. Je krijgt minder gaatjes en je mondhygiëne blijft op pijl. Dit was vooral belangrijk na de Tweede Wereldoorlog, toen de gebitten van de meeste Nederlanders in slechte staat was. Het leidde tot ernstige gezondheidsproblemen onder een grote groep mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie, dé wereldwijde specialist voor gezondheid, beveelt nog altijd het gebruik van fluoride aan. Één gaatje is namelijk niet zo’n probleem, maar een zeer slecht gebit kan ernstige gezondheidsrisico’s zoals infecties en een verhoogde kans op dementie of een hartaanval vormen. Daarom is het advies om de tanden sterker te maken met fluoride. Wij beschikken allemaal over een tandenborstel, mondwater, flosdraad en goede mondzorg maar dat geldt niet voor andere delen in de wereld. Door fluoride toe te voegen aan het drinkwater (en tandpasta) kunnen daar grote problemen voorkomen worden.
 
 
Humble Brush 

Wat zijn de nadelen van fluoride?

Fluoride zou zich kunnen opstapelen in het lichaam. Het gaat dus niet zozeer om dat ene kleine beetje dat in je tandpasta zit, maar in alle fluoride die je binnen krijgt. Een te hoge dosing van het middel zou onder andere voor skeletale fluorose kunnen zorgen.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie loop je kans op deze ernstige botziekte als je tussen de 2 en 8 mg fluoride per dag binnen krijgt. Fluorose komt vaker voor in landen waar fluoride aan drinkwater wordt toegevoegd. Als kinderen naast tandpasta ook nog drinkwater, fluorbehandelingen en fluortabletten nemen (zoals aanbevolen door het consultatiebureau), kan de hoeveelheid fluoride in het lichaam snel oplopen. Er is ook sprake van tandheelkundige fluorose, waarbij een overschot aan fluoride witte puntjes op de tanden veroorzaakt. Deze vlekken gaan niet meer weg.

Uit een studie van Harvard School of Public Health bleek dat het IQ van kinderen lager is in gebieden waar veel fluoride aan het water wordt toegevoegd. In Amerika en veel andere landen wordt dit namelijk nog wel steeds gedaan. Er worden ook andere klachten en ziekten gerelateerd aan het gebruik van fluoride. Het gaat echter om veelvoorkomende symptomen die men vaker ziet tegenwoordig: bloedarmoede, slaapstoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en problemen met het zenuwstelsel. Echter is nooit onomstotelijk bewezen dat dit veroorzaakt wordt door fluoride. We komen tegenwoordig met zoveel chemische stoffen in aanraking dat het ook daar van zou kunnen komen.

 
 
dr organic aloe vera tandpasta 

Mijn uiteindelijke keuze; wel of geen fluoride?

Het onderwerp speelt al een tijdje in mijn hoofd. Daarom besloot ik mijn tandarts tijdens mijn meest recente controle eens te vragen naar haar mening. Zij stelt dat het buitengewoon belangrijk is om een tandpasta met fluoride te gebruiken. Volgens haar is het zelfs prima of af en toe je mond niet te spoelen na het poetsen, waardoor je tanden als het ware een ‘fluoride-kuur’ krijgen. Ik hecht veel waarde aan de professionele mening van een expert. En aangezien tandartsen niet verdienen aan de verkoop van tandpasta en sich, is er geen reden dat ze je iets aansmeren wat je niet nodig hebt. Voorlopig blijf ik dus mijn oude en vertrouwde biologische tandpasta (Dr. Organic Aloe Vera) gebruiken in het volste vertrouwen dat ik mijzelf niet vergiftig.

Als dit onderwerp je aanspreekt zou ik je adviseren om zelf ook eens wat research te doen. Focus je daarbij wel op Nederlandse bronnen want in Nederland gelden andere regels dan in het buitenland. Zo voorkom je dat je appels met peren gaat vergelijken en zijn je resultaten niet betrouwbaar. Tegenstanders proberen je over te halen met studies die door de medische wereld als ‘onzin’ worden bestempeld, of op zijn minst als zeer matige kwaliteit. Maar voel jij je niet prettig bij het gebruik van het stofje, dan zijn er gelukkig (natuurlijke) tandpasta’s die waar het niet in zit.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Annemiek

  Hallo Geanne, ook ik heb me een verdiept in fluoride en wat het kan doen in je lichaam.
  Fluoride is een halogeengas, net als bromide chloride en kaliumjodide. ( jodium in de volksmond.)
  Van deze gassen is jodide essentieel, o.a. voor de schildklierfunctie. ( zit o.a. in jozo zout en bakkerszout.)Helaas is het zo dat, althans volgens de bronnen die ik heb bestudeerd, fluoride, chloride en bromide de jodide in het lichaam verdringen, zodat je schildklier er te weinig van krijgt.
  Aangezien veel mensen (50% van de West-Europese bevolking volgens de WHO) sowieso een jodiumtekort hebben, is fluoride gebruik als je tot de risicogroepen behoort ( mensen die weinig brood eten, of zelfgebakken brood en biologisch brood dat niet met bakkerszout is gebakken) misschien niet aan te raden.
  6 Sneetjes brood (dat met bakkerszout is gebakken) per dag is nodig om de dagdosering jodium binnen te krijgen.
  Ikzelf heb door jodiumtekort vanwege o.a. glutenovergevoeligheid zodat ik geen gewoon brood meer at, een struma ontwikkeld, en inderdaad heeft dat mijn mentale vermogens enorm geschaad.
  Ik slik nu kaliumjodide druppels en vermijd fluor, chloor en bromide zoveel als ik kan.
  Overigens verliest jozo zout zijn jodide gehalte als je de opening niet steeds afsluit: jodide is een gas en verdampt! Daarom zit er in zeezout dat in zoutpannen wordt gewonnen ook geen jodide meer.
  Bromide werd tot 2005 ( dacht ik) nog gebruikt in brandvertragende middelen op meubels, tapijt, sommige kleding en elektronische apparatuur, zodat je het ongemerkt inademde, maar is nu in Nederland in ieder geval verboden.
  Ik gebruik al 10 jaar geen fluoride meer, en ik merk qua gaatjes etc. bij de tandarts geen verschil.
  Inderdaad komen we tegenwoordig met heel veel chemische stoffen in aanraking. Misschien is het verstandig om dat waar mogelijk zoveel mogelijk te beperken.

  29 juli 2017 at 19:03
  • Reply Geanne

   Bedankt voor je reactie Annemiek! Ik was niet op de hoogte van deze dingen die je noemt. Het is iets om in je persoonlijke afweging mee te nemen 🙂

   30 juli 2017 at 16:12
 • Geef een reactie