clean healthy browniesWie houdt er nou niet van chocolade? Ik absoluut, en ik maak dan ook regelmatig allerlei baksels met dit prachtige ingrediënt. Maar misschien wil je ook aan je lijn denken, of simpelweg een gezondere optie kiezen. Dan heb ik een geweldig recept voor jou! Deze brownies zijn heerlijk, maar wel wat gezonder dan je gewone brownies. En ze zijn ook nog eens lactose-vrij! Wil je weten hoe je deze yummie brownies moet bakken, lees dan verder.

 
Disclaimer: Dit recept is geschreven voordat ik vegan werd. Het is in de meeste gevallen mogelijk om het recept aan te passen zodat er geen dierlijke producten meer in zitten.
 
Dit recept maakt ongeveer 10 tot 12 brownies van grofweg 1,5 cm dik. Ik maak gebruik van het Amerikaanse meetsysteem met cups, deze kun je tegenwoordig gewoon bij o.a. Albert Heijn kopen. Voor het beste resultaat vul je de cup tot de rand, maar druk je het niet stevig aan. Gewoon losjes vullen dus.
 
Ingrediënten
– 1/2 cup kokosolie (gesmolten meten is het makkelijkste)
– 1 cup ruwe rietsuiker
– 1 theelepel vanille extract
– 1/3 cup cacaopoeder
– 1/2 cup volkorenmeel
– 1/4 theelepel bakpoeder
– 1/4 cup zout
– 2 eieren

De ingrediënten kun je altijd vervangen door de meer traditionele opties, als je dat liever hebt. Gewone bloem in plaats van volkorenmeel, gewone suiker en boter in plaats van kokosolie.
 
 
clean healthy brownies

Heb je geen klein bakblik? Bouw dan met aluminiumfolie een ‘dam’. Dit werkte prima!

 
Bereiding
Verwarm je oven alvast voor op 175 graden Celsius.
Begin met het mixen van de kokosolie en suiker. Zorg dat er geen klontjes meer in de suiker zit. Voeg vervolgens de eieren en vanille extract toe en mix dit ook weer goed met elkaar. Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout en voeg dit toe aan de andere ingrediënten. Let op dat bij volkorenmeel de ‘velletjes’ in de zeef achterblijven. Deze kun je gewoon weer in de kom doen. Roer alles goed door elkaar totdat je een ietwat dik mengsel hebt.
 
 
clean healthy brownies

 

Doe de mix in een ingevet bakblik (liefst met bakpapier op de onderkant) en bak het voor ongeveer 17 tot 20 minuten. De brownies zijn gaar wanneer je er een satéprikker in steekt, en deze er weer schoon uitkomt.
 
 
clean healthy brownies
 
Zo simpel is het! Je hoeft niet apart chocolade te smelten (dit voegt ook alleen maar extra suiker en melk toe) en je kunt het mengel binnen tien minuten in de oven hebben.

 
 

Veel bakplezier!

 
 
Originele bron van dit recept

 
 

Laat weten wat je hier van vindt: