Follow:
Organic, Persoonlijk, Verantwoord

5 x groene voornemens voor het nieuwe jaar

groene voornemensWaarschijnlijk heb jij voor het nieuwe jaar een aantal goede voornemens opgeschreven. Gezonder eten, meer sporten en misschien stoppen met roken? Maar heb je ook wel eens bedacht dat je ook groene voornemens voor jezelf kunt opstellen, die niet zozeer over jou als persoon gaan, maar over de alledaagse dingen die invloed hebben op het milieu? Ik deel vijf groene voornemens voor 2017, die de wereld een stukje mooier maken! Lees je mee?
 
 

Zelfgemaakte verzorgingsproducten
Het is tegenwoordig helemaal niet meer zo lastig om zelf verzorgingsproducten te maken. Eerder deelde ik al een recept voor natuurlijke lippenbalsem en een natuurlijke scrub op Sweet Suzie. Door dit soort producten zelf te maken bespaar je in de meeste gevallen niet alleen geld, maar ook op chemische ingrediënten die je in contact brengt met je lichaam en (via het afvoerwater) ook het milieu. Op Pinterest vind je honderden recepten om zelf shampoo’s, bodylotion en andere fijne producten te maken.

Koop een duurzame waterfles
Er is een aanzienlijke kans dat jij in het nieuwe jaar meer water wil gaan drinken. Combineer dit dan gelijk met het groene voornemen om dit met een duurzame waterfles te doen. Koop niet steeds losse plastic flesjes die je na 1 (of misschien een paar) keer gebruiken weer bij het vuilnis gooit. Ik heb mijn Dopper al jaren en ik ben er nog steeds heel tevreden over. Het is vooral makkelijk dat je deze makkelijk in drie delen los kunt schroeven zodat je ‘m goed kunt afwassen. Ook andere merken zijn prima, als het maar een stevige waterfles is die je voor lange tijd kunt gebruiken.

Ecologisch wasmiddel
Heb je er wel eens bij stilgestaan wat jouw keuze voor wasmiddel betekent? Soms ruikt iets wel heel lekker, maar zit het vol nare stoffen die je huid irriteren en mogelijk schadelijk zijn voor de watervoorziening in ons land. Sinds een tijdje ben ik overgestapt op een ecologisch wasmiddel van Ecover, dat plantaardig is en ook nog eens makkelijk afbreekbaar is voor het milieu. Hoewel de fles prijzig is (ongeveer €7 voor 1,5L), kan ik hem met mijn persoonlijke Bonuskaart van de Appie bijna iedere keer met 40 procent korting kopen. En dan is het een vrij fatsoenlijke prijs voor een goed en verantwoord product.

Timer voor de douche
Dames, we kennen het vast allemaal. Je staat langer onder de douche dan je van plan was, wat natuurlijk een hoop water verbruikt. Daarom kocht ik enige tijd geleden bij Action een timer voor onder de douche. Je stelt het aantal minuten in en hij piept wanneer het tijd is om onder de douche weg te gaan. Ik heb ‘m aan de wand hangen waar ik naar kijk, dus ik zie precies hoeveel tijd ik nog heb. En hoewel ik op de dagen dat ik mijn haar was nog steeds meer tijd nodig heb dan wanneer ik alleen mijn lichaam was, kan ik eerlijk zeggen dat ik mijn douchetijd gemiddeld met de helft heb verminderd. Dat is beter voor het milieu, en beter voor jóuw portemonnee.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen
Wist je dat je schoonmaakmiddelen ook zelf kunt maken? Azijn is bijvoorbeeld een krachtig middel om je huis mee schoon te maken. Ook werkt azijn goed als wasverwachter! En met baking soda en wat water kun je een papje maken om hardnekkige vlekken mee te verwijderen. Zo zijn er nog talloze mogelijkheden met producten die je of al in huis hebt, of die je eenvoudig bij de supermarkt of drogist (waterstofperoxide) kunt kopen. Het is zeker de moeite waard om eens in de wereld van natuurlijke schoonmaakmiddelen te duiken!

 
 

Wat zijn jouw groene voornemens voor 2017?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie