Follow:
Beauty, Organic, Vegan

Aleppo zeep en de vele manieren waarop je het gebruikt

Aleppo zeepSinds kort heb ik Aleppo zeep in huis, een wonderzeep met 101 manieren om het te gebruiken. Deze natuurlijke, vegan zeep wordt al eeuwen in Syrië gemaakt, de geboorteplek van deze heerlijke natuurlijke zeep. Hoewel Aleppo zeep gewoon verkrijgbaar is in Nederland, is het nog niet heel bekend. En dat is jammer, want het is multifunctioneel, natuurlijk en te gebruiken van baby tot huisdier! Dus ik geef een aantal tips voor het gebruik van dit mooie product.
 
Aleppo zeep lijkt weinig op de moderne zeep die we allemaal in de winkel kopen. Dit product is handgemaakt, is helemaal plantaardig en bevat maar drie of ingrediënten. Ik zal in het kort vertellen hoe de zeep wordt gemaakt, want het is echt een bijzonder product. Men mengt olijfolie met water en plantaardige glycerine. In sommige gevallen wordt daar nog extra laurierbesolie aan toegevoegd, dit staat dan ook op de verpakking. De olie wordt verwarmd en het wordt steeds dikker, waarna het op de vloer van een grote zaal wordt gepompt. Hier wordt het gladgestreken en ligt het uit te harden. Vervolgens worden er allemaal kleine blokjes van de dikke massa gesneden, met pure spierkracht van de mannen. Ook wordt er handmatig een stempel in de zeep geslagen, zodat duidelijk is van welke zeepmakerij het komt.

De blokken zeep worden opgestapeld in donkere gangen en worden daar maar liefst negen maanden gedroogd. Pas dan wordt het verpakt en verkocht. In deze video zie je precies hoe dit hele proces in zijn werk gaat.
 
 

Aleppo zeep 
Aleppo zeep, ookwel olijfzeep genoemd, is een groot vierkant blok zeep met een bruine buitenkant met een groene kern. Het ruikt lekker zepig, maar verder naar niets. Dit komt omdat er geen parfum of andere stoffen zijn toegevoegd. De geur kan iets verschillen naarmate er meer laurierbesolie in zit. Dit wordt altijd in percentages op de verpakking weergegeven. Dus, ben je al benieuwd waar je deze heerlijke Aleppo zeep voor kunt gebruiken?
 
Haar en lichaam wassen
Aleppo zeep wordt het meeste gebruikt om je lichaam en haar mee te wassen. Het schuimt lekker, maar kan het haar ook een beetje stug achterlaten. Daarom wordt geadviseerd om je haar na te spoelen met een mix van appelciderazijn en water. Je kunt de zeep ook gebruiken om intieme zones mee te wassen. Zorg dan wel dat je onder de 20 procent laurierbesolie blijft, dan is het zachter voor de huid. Ook voor baby’s is dit een prima zeep.
 
Scheren
De zeep is heel zacht, schuimt goed en bevat geen irriterende stoffen. Hierdoor is het heel goed te gebruiken bij het scheren. Dit is een prettig alternatief voor scheerschuim. Het is te gebruiken door mannen en vrouwen, dus je kunt ‘m delen met je partner.
 
Huidproblemen
Wie huidproblemen heeft zoals acne of eczeem, kan veel baat hebben bij Aleppo zeep. De laurierbesolie werkt antibacterieel en vele mensen hebben hun huidproblemen zien verdwijnen met gebruik van deze zeep uit Syrië. Pas uiteraard wel op met open wonden, daar smeer je ook niet je normale zeep op.
 
 
Aleppo zeep 
Voetenbadje
Door een beetje Aleppo zeep van het blok te raspen, kun je een heerlijk voetenbadje maken. De kleine zeepschilfers lossen op in warm water, waarna je je voeten kunt laten relaxen in een natuurlijk voetenbadje. Je huid zal heerlijk zacht worden!
 
Tandenpoetsen
Ja, je kunt je tandenpoetsen met Aleppo zeep. Nee, dat heb ik nog niet geprobeerd! Zoals ik al zei ruikt het naar zeep, en zou schijnt het ook te smaken. Maar voor wie avontuurlijk is en op zoek is naar een natuurlijk alternatief: het is veilig om als tandpasta te gebruiken.
 
Huisdieren wassen
Omdat de zeep zo mild is en geen parfum bevat, is het ook veilig voor het wassen van je huisdieren. Ook hierbij geldt dat je beter een laag percentage laurierbesolie kunt gebruiken. Zorg er wel voor dat het schuim niet in de ogen komt, want dat kan prikken. Aleppo zeep is ideaal voor huisdieren met een gevoelige huid
 
 
Aleppo zeep 
In en rondom huis
Heb je vuile kleding, dan kun je Aleppo zeep gebruiken om het te wassen. Vroeger deed men letterlijk alles met dit product, ook de was. Hoewel het qua kosten waarschijnlijk niet de beste optie is, kun je het er toch voor gebruiken. Handig voor als je op vakantie gaat met handbagage, omdat het geen vloeibare zeep is. Je kunt het ook gebruiken voor de afwas, om je handen te wassen en om mee te vilten. Je kunt er zelfs de vloeren mee dweilen!

 
 

Een blok Aleppo zeep kost ongeveer 6 of 7 euro bij De Tuinen, Ekoplaza of een andere gezondheidswinkel. Heb jij wel eens Aleppo zeep gebruikt?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Bertine (aboutfashion)

  ik ken het niet maar het klinkt wel goed, als je er zoveel mee kunt!

  1 februari 2017 at 10:58
 • Reply Manon Boerakker

  Wow die zeep is echt multifuctioneel!

  1 februari 2017 at 16:10
  • Reply Geanne

   Je kunt er inderdaad heel veel dingen mee, dus het is super handig om een blok in huis te hebben!

   5 februari 2017 at 11:19
 • Geef een reactie