Follow:
Beauty, Persoonlijk, Vegan

Hoe kies je een vegan tattoo en tattoo artist

vegan tattoo

Een vegan tattoo, het is waarschijnlijk niet iets waar je echt snel aan denkt wanneer je overstapt op veganisme. Toch zijn er een aantal soorten inkt, transfer paper en nazorgartikelen die beslist niet vegan zijn. Voor veel vegans die een tattoo willen laten zetten, is dit dan ook reden om eens na te denken over alternatieven en te zoeken naar een vegan tattoo artist. In dit artikel geef ik je een aantal tips en tricks voor een prachtige vegan tattoo.


 

Het verschil tussen een vegan tattoo en een gewone tattoo

Wat veel mensen niet weten, is dat tattoo inkt niet altijd vegan is. Wat zit er dan in? Voor zwarte inkt kan bijvoorbeeld gemalen beenderen gebruikt worden, wat verbrand wordt en een diepe zwarte kleur geeft. Ook kan aan tattoo inkt glycerol worden toegevoegd, wat gemaakt is van dierlijk of plantaardig vet. Daarnaast wordt ook schellak gebruikt, wat gewonnen wordt uit het schild van luizen.

 
 
vegan tattoo 

Naast de inkt zijn er nog een aantal producten die vaak niet vegan zijn. Laat je je vegan tattoo zetten op een plek waar de huid geschoren moet worden, dan kun je het beste je eigen scheermes meenemen. De wegwerp-scheermessen die gebruikt worden kunnen dierlijke ingrediënten bevatten in de hydraterende strip. Ook het transfer papier (om het ontwerp van papier op je huid te krijgen) is vaak niet vegan, omdat gebruik wordt gemaakt van lanoline wat uit de wol van schapen wordt gewonnen. Het is bizar hoeveel dierlijke ingrediënten op verborgen wijze in producten terechtkomen.

 

Hoe weet je of je een vegan tattoo hebt of krijgt?

Het makkelijkste om zeker te weten dat je een vegan tattoo krijgt, is om dit te overleggen met de tattoo artist die jij op het oog hebt. Loop gewoon de shop eens binnen en informeer naar de inkt die gebruikt wordt en of het transfer paper vegan is. De tattoo artist weet misschien niet altijd of de gebruikte inkt daadwerkelijk zonder dierlijke ingrediënten is. Merken zoals Orls Famous Tattoo Ink, Intenze, Eternal, Starbite en Alla Prima zijn vegan.

Heb je (net als ik) al tattoos voordat je vegan werd, dan kun je daar natuurlijk niets meer aan doen. Wel zou je de beteffende tattoo artist kunnen vragen welke inkt en transfer paper hij of zij gebruikte op het moment dat jij je tattoo kreeg. Een schuldgevoel hebben als de tattoo niet vegan blijkt te zijn, is onnodig. De inkt zit nou eenmaal in je huid en daar is niets meer aan te doen. Mocht je denken aan een nieuwe tattoo, doe op dat moment dan je research om er voor te zorgen dat je vanaf nu voor een mooie vegan tattoo kiest.

 
 
vegan tattoo 

Nazorgproducten voor je vegan tattoo

Het merendeel van de tattoo artists zal jou aanraden om je tattoo de dagen na het zetten in te smeren met Bepanthen. Deze crème is super zacht voor de huid (wat op dit moment een wond is), maar is ook super niet-vegan. Het bevat bijenwas en wolvet en dus smeer je dit niet op je tattoo. Overleg met de artist welk product je kunt gebruiken als alternatief, zodat je je huid wel goed verzorgt. Zorg je er de eerde twee weken niet goed voor, dan kan dit je tattoo verpesten. Ik koos voor Tat2 Butter van Punkmedics, wat ik bestelde via All Over Piercings. Toen de tattoo begon te vervellen, gebruikte ik alleen nog amandelolie. De Tat2 Butter is best stroef om uit te smeren, dus dat werkt juist tegen je als je het over de korstjes wil smeren die absoluut niet losgewreven mogen worden.

 

Hoe kies je een vegan tattoo artist?

Wanneer je als vegan een tattoo wil laten zetten, is dat niet per se anders dan wanneer een niet-vegan dat zou doen. Los van de inkt gaat het vooral om het vinden van een tattoo artist wiens stijl jou aanspreekt. Iedere artist is weer goed in iets anders en er zijn zo veel verschillende tattoostijlen dat je je echt goed moet verdiepen voordat je een tattoo shop binnenstapt. Vind dus eerst een tattoo artist die jou wat lijkt en kijk dan wat de vegan opties zijn. Lukt het niet bij de ene, ga dan door naar de volgende totdat je iemand vind die de juiste stijl en juiste producten gebruikt. Als je net als ik in een Facebookgroep zit voor vegans in jouw omgeving, dan kun je daar ook om aanbevelingen voor een tattoo artist vragen.

 
 
vegan tattoo 

Sommige vegans willen alleen getatoeëerd worden door een tattoo artist die zelf ook vegan is. Daar is opzich niets mis mee, maar zo beperk je jezelf natuurlijk wel erg. Ikzelf vond het geen probleem dat mijn tattoo artist niet vegan was, zolang de producten dit maar waren. Iedereen die al een tattoo heeft, weet dat tattoo artists een bijzonder volkje zijn en soms ook bijzondere items verzamelen. Toen ik binnenstapte bij mijn tattoo artist, zag ik een aantal opgezette dieren aan de muur naast een verzameling van andere rariteiten. Daar heb ik geen punt van gemaakt, maar ik kan me voorstellen dat anderen dit wel een probleem vinden. Ga dus zeker even de shop binnen om rond te kijken als je weet dat je daar niet goed tegen kunt. Sowieso wordt het altijd aangeraden om ‘in person’ te spreken met de persoon die je gaat tatoeëren. Zo kun je alles vragen wat je wil weten, kun je checken of iemand vegan-friendly werkt, waar de beste plaats voor de tattoo is en wat het mag gaan kosten.

 
 
vegan tattoo 

In totaal heb ik nu vier tattoos en slechts twee daarvan zijn vegan. Zowel de tattoo met het kompas als bovenstaande maan heb ik vorige week laten zetten. Bij mijn vorige tattoo, de moon tattoo op mijn voet, was ik nog niet vegan en heb ik er ook nooit over nagedacht wat er in de inkt zou zitten. Ik vind het fijn om te weten dat ik nu oprecht mijn best heb gedaan om alle dierlijke ingrediënten te vermijden in een stuk kunst dat ik voor de rest van mijn leven op mijn lichaam zal dragen.

 
 

Heb jij tattoos? En let jij er op of deze vegan zijn of niet?

 

vegan tattoo
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie