afvallen als chronisch zieke

Het is nog februari en veel mensen zijn volop bezig met gezond eten en sporten. Maar hoe zit dat precies als je chronisch ziek bent, of om een andere reden niet fanatiek kunt sporten? In 2017 viel ik 12 kilo af in zes maanden, zonder ook maar een voet in de sportschool te zetten. Mijn zieke lichaam is op dit moment niet in staat om drie keer per week flink afgemat te worden in een sportschool, maar er zijn ook andere manieren waarop je kunt bewegen. In dit artikel deel ik tips voor mensen die chronisch ziek of altijd vermoeid zijn, die misschien minder goed kunnen lopen of een andere beperking hebben, maar wel gezond willen leven door een beetje af te vallen.


 
De 80-20 regel van Pareto

Bij afvallen draait het in de meeste gevallen om het Pareto-principe. Ongeveer 80 procent van je resultaat hangt af van je voeding, de overige 20 procent komt door sporten. Als je dus een uur in de sportschool staat maar vervolgens langs de McDonalds gaat om te snacken, zul je weinig resultaat boeken. Maar omgekeerd werkt het eigenlijk veel positiever. Ook als sporten je (niet zo intens) lukt, kun je met voeding veel bereiken. Je hebt namelijk nog steeds 80 procent zelf in handen door gezond te eten.

 
Gebruik een fitness-app voor je voedselinname

De manier waarop ik dit het afgelopen jaar heb gedaan, is door gebruik te maken van de gratis app Lose It!. In deze app voer je precies in wat je eet, wat je weegt en hoeveel je wil afvallen. Je kunt op ieder moment van de dag zien hoeveel calorieën je nog kunt eten. Dit heeft mij heel erg geholpen, omdat ik geen idee had hoeveel ik eigenlijk at. Dit is dé manier geweest voor mij om af te vallen. Iedereen met een smartphone (kan ook via de computer) kan zo’n app gebruiken om je dagelijkse hoeveelheid calorieën in de gaten te houden. Dit maakt het Pareto-principe weer makkelijker, omdat je voornamelijk op je voeding let als lichamelijke activiteit door je ziekte niet lukt.

 
 
afvallen als chronisch zieke 
Eenvoudige beweging is ook beweging

Hoewel ik gewoon echt niet in een sportschool kan sporten, is er voor mij geen reden om helemaal stil te gaan zitten. Een stukje lopen, even te voet een boodschap doen of de trap nemen in plaats van de lift. Het zijn de kleine dingen die van belang zijn. Het zou zo kunnen zijn dat je sneller afvalt als je drie keer per week een spinning-les neemt, maar wandelen is één van de gezondste manieren om te bewegen. Het is low-impact, waardoor het niet belastend is voor je gewrichten. Je kunt het makkelijk opbouwen en steeds een stukje verder uitbreiden. Wandelen kun je samen doen, of je loopt lekker in je eentje terwijl je luistert naar muziek, een audio-boek of een podcast. Denk daarnaast ook aan fietsen of een andere vorm van lichte beweging. Zolang je met je voedselinname goed blijft zitten, kan dit kleine beetje beweging per dag zorgen voor mooie resultaten op de lange termijn. En van een wandeling kreeg ik vaak juist éxtra energie, wat natuurlijk een bijkomend voordeel is, en waardoor afvallen als chronisch zieke makkelijker werd.

 
Neem voldoende tijd

En dat is dan ook een belangrijk aspect als je probeert af te vallen, helemaal als je chronisch ziek bent. Je wilt te snel, of minstens net zo snel als gezonde mensen. Dat gaat gewoon niet lukken, tenzij je jezelf enorm uithongert. Een mooi doel is 500 tot 750 gram per week verliezen. Men zegt wel eens dat je net zo snel moet afvallen als dat je bent aangekomen. Je eet niet even in twee maanden tijd tien kilo erbij, dus je moet ook geen 10 kilo willen afvallen in diezelfde tijd. Ik deed er ongeveer zes maanden over, maar ik had niet per se een bepaald tijdsvlak voor ogen toen ik begon. Ik ben na de feestdagen opnieuw begonnen met afvallen en ook nu heb ik mijzelf geen doel gesteld. Mijn enige doel is nog een paar kilo afvallen om qua BMI weer in de gezonde schijf te vallen. Hoe lang ik daar over doe, is niet belangrijk. Staar je dus niet te blind op alle flitsende resultaten van fitgirls op social media.

 
Ontzeg je niet teveel

‘Cravings’ zijn de reden waarom mensen een dieet vaak niet volhouden. Of je nu in goede gezondheid verkeert of niet, jezelf zo veel ontzeggen dat je er cravings van krijgt werkt niet. Als je jezelf alle lekkere producten ontzegt, wil je ze alleen maar meer. Je gaat overstag, eet een hele reep chocolade of verpakking koekjes en voelt je vervolgens enorm schuldig. Het is veel lekkerder om zo nu en dan één koekje of twee blokjes chocolade te eten. Dit geldt natuurlijk voor zowel gezonde als zieke mensen. Maar bij afvallen als chronisch zieke is het vooral van belang om iets te vinden wat op de lange termijn werkt, omdat je waarschijnlijk permanent beperkt bent in de mate van beweging die je kunt doen. Om het gezonde eten lang vol te houden, mag je jezelf toestaan zo nu en dan wat lekkers te nemen. Pak een koekje, maar leg de rol daarna weer achterin de kast. Zo heb ik het gedaan en dat werkte erg goed. Je moet alleen wel de discipline hebben om niet iedere dag een moment voor jezelf te creëren waarbij je je vol eet met chocolade.

 
 

Ben jij ook chronisch ziek of heb je een beperking? Hoe pak jij sporten aan?

 
 

Laat weten wat je hier van vindt: