Follow:
Organic, Verantwoord

Lijstje | Hoe duurzaam/verantwoord leef ik eigenlijk?

verantwoord levenEnkele dagen geleden plaatste Willemijn op 2WMN een interessant artikel over verantwoorder leven. Hierin beschreef ze welke stappen ze al zette, en waar nog aan gewerkt kon worden. Omdat dit onderwerp mij zelf ook erg aanspreekt en haar artikel mij inspireerde, besloot ik om soortgelijke lijst te maken. Want hoe groen leef ik eigenlijk en wat kan ik nog verbeteren?

Bron foto: FreeImages.com/Marc Morcom
 
De afgelopen weken heb ik me veel met dit thema bezig gehouden. Zo heb ik de documentaire The True Cost gekeken over fast fashion, nadat ik daarover had gelezen op een blog. En sinds ik op mijzelf woon ben ik eigenlijk sowieso al weer steeds bewuster bezig met verantwoord leven. Door mijn chronische ziekte MS ben ik afhankelijk van een kleine uitkering. Echt helemaal groen en biologisch leven is dus niet realistisch. Maar toch wil ik mijn best doen om een aantal punten op te pakken. Ik maak per categorie een lijstje van de dingen die ik al doe, en wat ik nog kan verbeteren.
 
Dislaimer: Ik had eerst een hele lijst met alle details gemaakt. Maar omdat dat zoveel tekst was, heb ik alleen de meer beknopte zaken op een rijtje gezet. 

 
 

Gas/water/licht
Nu ik op mijzelf woon, komen de kosten voor gas, water en licht op mij neer. Voorheen woonde ik op kamers waarbij dit bij de huur inzat, en dus stond ik altijd lang te douchen en had ik de kachel altijd warmer staan dan eigenlijk nodig was. Dat is nu wel anders!

 

Wat doe ik al:
– Lichten uit in de kamers waar ik niet ben.
– Deuren dicht om warmte in de woonkamer te houden. Alleen de deur naar de hal moet ik open houden zodat mijn katje naar de kattenbak kan, maar als Milan slaapt doe ik de deur gewoon dicht.
– Als ik naar m’n werk ga of langere tijd van huis ben, zet ik de kachel op 18 graden.
– Wassen doe ik voornamelijk op 40 graden. Dat is wel iets warmer, maar mijn wasmachine heeft daarvoor een korter programma en heeft dan dus minder water nodig. Wassen doe ik alleen als ik een volle trommel heb.

Wat kan ik verbeteren:
– De kachel zou wel een tikje lager mogen. Ik ben alleen een enorme koukleum en omdat ik door mijn ziekte veel thuis ben, staat de kachel dan ook de hele dag te draaien.
– Ik hou er van om iedere dag even snel te douchen. Hoewel ik dan misschien maar 2 minuten onder de douche sta, doe ik er wel veel langer over als ik mijn haar moet wassen. #longhairproblems
– Minder gloeilampen in huis. Als ik een lamp moet vervangen, wil ik daarvoor een spaarlamp gebruiken.
 
 
verantwoord leven

 

Chemicaliën
Soms heb je niet eens in de gaten hoeveel chemicaliën je in huis hebt. Kijk bijvoorbeeld maar eens tussen je schoonmaakproducten. Hier heb ik vanaf het begin eigenlijk al goed opgelet, hoewel je er natuurlijk bijna nooit helemaal aan kunt ontsnappen.

 

Wat doe ik al:
– Schoonmaakmiddelen van Method  (biologisch afbreekbaar en duurzame ingrdiënten)
– Zelfgemaakte allesreiniger op basis van Dr. Bronner Castile Soap.
– Ik gebruik soda en ammonia om schoon te maken. Dit zijn ingrediënten uit de natuur. De soda werkt ontstoppend (doucheputjes, gootsteen etc.) en ammonia is een goede ontvetter voor bijvoorbeeld je fornuis.

Wat kan ik verbeteren:
– Veelgebruikte producten zoals afwasmiddel, toiletreiniger en wasmiddel zouden wel wat groener mogen.
– Ik koop altijd goedkope kaarsen, bijvoorbeeld bij Kruidvat en Ikea. Ik geloof dat daarin soms ook stoffen kunnen zitten die niet zo fijn zijn.

 
 

Afval en recyclen
Ik woon in de gemeente Groningen en deze heeft zo’n goede afvalverwerking dat de burgers zelf geen afval hoeven te scheiden. Natuurlijk doe ik dat wel, maar het hoeft iets minder strikt omdat het systeem gewoon zo goed werkt.
 
Wat doe ik al:
– Oud papier en glas breng ik naar de aparte containers
– Ik probeer afgewogen groente en fruit zo min mogelijk in plastic zakjes te stoppen

Wat kan ik verbeteren:
– Toen ik mijn huis ging inrichten, heb ik eigenlijk alle meubels nieuw gekocht. Slechts twee of drie kasten komen mee vanuit mijn studentenkamer. Daar had ik wel iets groenere keuzes kunnen maken.
– De deksels van het glas mag mee in de containers, maar het is natuurlijk een kleine moeite om deze vooraf alvast weg te gooien, los van het glas
 
 
verantwoord leven

 

Eten
Mag ik even zeggen dat ik echt de meest moeilijke eter ben? Eten is dus sowieso wel een dingetje, omdat ik heel veel niet lust. Ik probeer met mijn minimale budget toch betere keuzes te maken op het gebied van eten. Zo koop ik bijvoorbeeld een biologisch product sneller als dat iets is waar ik langere tijd mee kan doen. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, knoflook, aardappelen of hazelnootpasta. Dan heb ik het gevoel dat het geld niet in één maaltijd ‘op’ is.

 

Wat doe ik al:
– Ik koop enkel biologische eieren.
– Hoewel ik voornamelijk groenten uit glazen potjes eet (dat is een hele discussie en sich), kies ik wel steeds vaker voor de biologische variant. Wist je dat sommigen daarvan bij Albert Heijn (eigen merk) zelfs goedkoper zijn dan de niet-biologische variant?
– Bij het kopen van vis kijk ik altijd naar het keurmerk voor duurzaam gevangen vis.
– Ik kook altijd net genoeg en ik heb nooit restjes over.
– Ik gebruik altijd mijn herbruikbare Dopper als ik onderweg ben.

Wat kan ik verbeteren:
– Ik ben erg hypocriet op het gebied van vlees. Ik eet bijna iedere dag vlees en ik denk zo min mogelijk aan de omstandigheden van de dieren. Voor mij is het financieel niet haalbaar om biologisch vlees te kopen. Maar ik zou wel wat vaker zonder vlees kunnen, of in kleinere porties.
– In het verleden heb ik wel eens fruit gekocht, waar ik vervolgens dan geen zin meer in had. En dan lag het zo lang in de fruitschaal, dat het niet meer te eten was als ik er wel zin in had.
 
 
verantwoord leven

 

Persoonlijke verzorging en kleding
Deze categorie is een moeilijke, helemaal als je kijkt naar de maatschappij waarin wij leven. Na het kijken van de docu The True Cost (op Netflix, echt een aanrader!) over fast fashion, ben ik echt meer gaan nadenken over dit. Want de goedkope kleding van zoveel merken worden op een schrijnende manier gemaakt terwijl wij allemaal de andere kant op kijken. Dit is iets waar ik in de toekomst zeker bewuster mee om wil gaan.

 

Wat doe ik al:
– Als een verzorgingsproduct op is, kijk ik eerst naar meer duurzame alternatieven voor ik klakkeloos hetzelfde product blijf kopen.
– Ik koop graag bij The Body Shop en De Tuinen en wil best een beetje meer betalen voor een beter product
– De kleding die ik koop is bijna nooit iets wat onderhevig is aan de laatste trends. Hierdoor kan ik het seizoenen later ook nog aan. Alles wat ik koop, vind ik ook écht leuk.

Wat kan ik verbeteren:
– Verantwoorde make-up, dat is voor mij nog onbekend terrein. Ik zou wel wat meer research kunnen lezen over groene merken
– Nog lang niet mijn gehele beautycollectie is verantwoord. Soms werkt een bepaald product gewoon goed, en moet je naar je huid luisteren. Dan blijf ik soms trouw aan het product.
– Ik koop nog steeds kleding en accessoires bij H&M, Primark, Zara en dat soort winkels. Zelfs na het kijken van die verschrikkelijke documentaire. Maar zo gaat dat in het Westen; het is goedkoop, het is hip, je wil iedere week wel iets nieuws kopen en deze winkels zitten allemaal in de grote winkelstraat. Het ligt voor de hand om hier je kleding te kopen.
 
 
verantwoord leven

 

Huisdieren:
Misschien dat je niet direct aan je huisdier denkt als je praat over verantwoord leven, maar toch zit er wel wat in. Denk bijvoorbeeld eens aan het voer van je huisdier, en het afval van een kattenbak.

 

Wat doe ik al:
– Kwalitatief goede (harde) brokjes uit een verantwoorde bron. Het natvoer dat hij af en toe krijgt (van Almo Nature) is meer dan 75% puur vlees , geschikt voor menselijke consumptie. Gewoon goed eten dus, zonder rare ingrediënten
– Sinds kort gebruik ik kattengrit van Cat’s Best. Het is helemaal natuurlijk, uit een verantwoorde bron, biologisch afbreekbaar (je kunt het door het toilet spoelen) en is ook nog eens zuiniger in gebruik dan andere soorten.
– Ik koop niet veel speeltjes in de dierenwinkel. Milan heeft net zoveel plezier met kartonnen dozen, wasknijpers en veertjes die ik op straat vind.
– En een belangrijke voor mij persoonlijk: Ik koop geen katten! Ik weet dat veel bloggers een prachtige Britse Korthaar kopen, maar ik geloof gewoon niet in het principe van (ras)katten kopen. Zowel Milan als Luna heb ik bij particulieren gevonden en heb ik zo mee mogen nemen. Nog liever had ik een asielkat gewild, maar in Groningen paste het aanbod niet bij mijn wensen en woonsituatie (alleen balkon).

Wat kan ik verbeteren:
– Ik maak iedere dag de kattenbak schoon en ik schep het vuile grit in een plastic zakje. Misschien zou ik wat minder plastic kunnen gebruiken?

 
 

Zoals je ziet is het een hele lijst geworden. Het heeft me dan ook erg aan het denken gezet en zo zie je maar weer wat de kracht is van het maken van een lijst. Ik denk dat verantwoord eten het meest aangepakt kan worden, hoewel dat financieel wel lastig wordt. En als jullie nog advies hebben voor verantwoorde kledingmerken, dan hoor ik dat ook graag!

 

Wat zou jij in de dagelijkse leven verantwoorder kunnen maken?
 
 
Bekijk hier het artikel van Willemijn

 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie