Follow:
Recepten, Vegan, Zero Waste

Homemade yogi tea voor een heerlijk kruidig drankje

yogi teaAls je wel eens naar een yogaschool gaat of een meditatiecursus hebt gedaan, ben je het vast wel eens tegengekomen: yogi tea. Deze kruidige thee bestaat al duizenden jaren en komt voort uit de Ayurveda. Yogi tea classic kun je in gezondheidswinkels kopen, van het gelijknamige Yogi Tea, en bovendien zijn er nog tal van andere lekkere smaken. Maar omdat ik steeds meer losse thee wil drinken en omdat deze thee uit alleen specerijen bestaat, besloot ik om zelf homemade yogi tea te maken voor een zero waste alternatief. Na wat trial en error heb ik mijn perfecte samenstelling ontdekt. Kijk je mee?

 

Yogi tea lijkt heel erg op chai, wat we inmiddels massaal bij Starbucks bestellen. Toch is de samenstelling wat anders en bevat chai vooral veel zwarte thee en melk, wat je in het traditionele ayurvedische recept niet of weinig ziet. Het bevat vijf kruiden en dat is eigenlijk alles. Yogi Tea staat in de ayurvedische leer bekend als reinigend en als heilzame drank. De kruiden zijn zo gekozen, dat het het lichaam zo goed mogelijk ondersteunt en ziekte afweert. Yogi Tea dis eeuwenoud en is pas de laatste paar decennia populair geworden in het Westen. Deze heerlijke kruidige thee verwarmt je lichaam direct, ruikt heerlijk en is best makkelijk te maken in een grote portie. Je kunt het drinken met (plantaardig) melk en honing, of gewoon zo puur. Je kunt ook rooibos of groene thee toevoegen, it’s up to you!

 

Wat heb je nodig voor homemade yogi tea (3 tot 6 glazen)

– 11 kruidnagels
– 1/2 kaneelstok
– 10 zwarte peperkorrels
– 8 kardemom peulen (gekneusd)
– 1 eetlepel zwarte thee (optioneel)
– 2 plakjes verse gember
– vijzel of koffiemolen

 

Hoe maak je homemade yogi tea?

Ik wil alvast even als disclaimer zeggen dat mijn recept een beetje afwijkt van de standaard. Normaal kook je yogi tea voor minstens een uur en krijg je een heel donkere thee. Ik vind juist de smaak van de gekochte yogi tea het lekkerste, die wel kruidig is maar ook lekker licht. Mijn recept is geïnspireerd op dat van Yoga With Adriene, maar is nét even anders en wat lichter van smaak.

Voor het gemak maak ik gebruik van een koffiemolen maar je kunt ook een vijzel gebruiken. Met beide kun je de kruiden heel fijn malen, waardoor je het eenvoudig gebruikt om thee mee te zetten. De kleine stukjes hoeven ook niet lang te trekken, dus dit is ideaal voor als je wil genieten van een kop thee zonder echt een pan op het fornuis te zetten en het mengsel een uur te koken. Je kunt ook een dubbele portie maken, zodat je meer thee hebt om van te genieten.
 
 

yogi tea

 
Het enige wat je hoeft te doen is de kruiden (behalve de gember) malen in een vijzel of koffiemolen. Gebruik bovenstaande hoeveelheden voor de kruiden en maal dit fijn. Zorg er wel voor dat het stukjes blijven en geen poeder, want daar kun je niet goed thee van trekken. Het is lastig om verse gember te laten indrogen en dit uiteindelijk weer in het mengsel te verwerken. Het is daarom makkelijker om de verse gember gewoon per glas toe te voegen.

 
 

yogi tea

 
Als al je kruiden gemengd zijn, kun je het in een pot bewaren en steeds een schepje gebruiken voor je kop thee. Ik gebruik ongeveer een eetlepel per glas, maar je kunt het natuurlijk aanpassen aan hoe sterk en kruidig jij het wil hebben. Vergeet je verse gember erbij en je bent al klaar!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie