Follow:
Beauty, DIY

How to: Self tanner +foto’s


Het is juni en de zomervakantie komt steeds dichterbij. Eigenlijk had je nog wel even willen voorbruinen om niet met melkwitte benen in de zon te verschijnen, maar het weer is afzien van twee weken, ronduit slecht geweest. Echte mogelijkheden om je huid te laten wennen aan de zon waren minimaal en volgens mij lopen de meeste mensen er nog net zo wit bij als in januari.
Gelukkig is er self tanner op de markt waardoor je een kleurtje gewoon aan kunt brengen. Hoewel dit geen effect heeft op de weerstand van je huid tegen de zon (je verbrand net zo snel, blijf je dus goed insmeren) krijg je er wel een mooi bruin kleurtje van. Wil jij ook weten hoe je self tanner moet aanbrengen, lees dan verder!

Self tanner, ookwel zelfbruiner, is een lotion die je op je huid aanbrengt en door een chemische reactie je huid laat verkleuren. Gelukkig heeft de tijd korte metten gemaakt met  worteltjesoranje kleuren en lijken de lotions van nu een heel natuurlijk resultaat te geven.
Ik gebruik nu een tijdje de self tanner van Dove en wil jullie graag vertellen hoe je dit product het beste kunt gebruiken.



De benodigdheden: 

– Dove Summer Glow Lotion (€6,95)
– Een body scrub
– Kabuki kwast
– Huidborstel (optioneel)

 

Dove Summer Glow:

Dove Summer Glow is er in twee varianten, een voor de lichte tot normale huid en een voor de normale tot donkere huid. Ikzelf ben begonnen met de lichte maar ben na ongeveer twee weken overgestapt op de donkere. Als je zelf een lichte huid hebt raad ik je wel aan om te beginnen  met de lichte. Zo kun je een mooi kleurtje opbouwen en kun je bijvoorbeeld als de fles op is ook overgaan op de donkere. Ik denk dat de overgang anders te groot is. Het is niet zo dat als je de donkere versie neemt je ineens wakker wordt met een kleurtje zoals Alicia Keys, maar de overgang is dan wel te groot, helemaal omdat er nu weinig zon is.


De voorbereiding:

Het is belangrijk dat je 1 a 2 dagen van te voren begint met grondig scrubben van je lichaam. Op de plekken waar veel dode huidcellen zitten zal de lotion gaan vlekken en dat wil je natuurlijk niet. Als je huid glad is van het scrubben krijg je een mooi egaal resultaat. Daarnaast is het ook verstandig om 1 a 2 dagen van te voren beginnen met het smeren van bodylotion, mocht je dat normaal niet doen. Net zoals met de dode huidcellen is het wel zo fijn als je huid lekker soepel en gehydrateerd is wanneer je begint met smeren. Hierbij geldt ook dat er kleurverschil kan optreden als je droge plekjes hebt.

Ikzelf gebruik zowel een scrub als een borstel. De scrub heeft een heel fijne textuur (deels fijn als zand met wat grovere korrels erdoor) en die gebruik ik onder de douche, de dag na het aanbrengen. De borstel gebruik ik op droge huid voor het aanbrengen.


Aanbrengen:
Je moet de lotion in cirkelvormige bewegingen op je lichaam aanbrengen. Ik begin altijd bij mijn voeten en werk dan omhoog en eindig met mijn gezicht (daar gebruik ik een andere crème voor). Zorg er voor dat je alles goed meepakt en dat overal een gelijke hoeveelheid lotion zit. Zorg er ook voor dat je niet teveel in je handen hebt want daardoor smeert het lastiger. Ik wissel vaak van hand om goed bij dat ene hoekje te kunnen en als je handen volzitten met de lotion werkt het niet echt fijn.

Het aanbrengen op rug kan wat lastig zijn en daar heb ik een handige tip voor:
1. Vraag je vriendje/moeder/vriendin om het in te smeren.
2. Doe je lampen aan en ga voor de spiegel staan. Gebruik de bovenkant van je hand om het (met je arm achter je rug langs) aan te brengen. Kijk dan in de spiegel en doordat het licht op de lotion schijnt zie je precies waar je al geweest bent en waar je nog moet smeren. Zo kun je ook zien of je alles goed verdeelt. Een klein glansje is goed maar als er hele stukken oplichten zit daar te veel crème en moet je het nog wat meer uitwrijven.

Voor mijn gezicht gebruik ik een aparte self tanner omdat ik deze van Dove veel te vet vind. Ik gebruik de self tanning gezichtslotion van Etos. Deze bevalt prima hoewel het ook wel wat vettig blijft.

Je handen:
Self tanner is een geweldig product maar je moet het wel op de juiste manier gebruiken. Bij veel mensen gaat het mis bij de handen. Nagels worden oranje en de binnenkant van de hand is vlekkerig.
Mijn advies is: Was altijd grondig je handen! Was je handen twee keer met zeep en zorg er voor dat je ook je nagels (ook onder je nagels) meeneemt zodat je geen nare vlekken krijgt. Droog je handen af en pak je kabuki kwast of een andere kwast die je niet meer gebruikt. Hier doe je  lotion ter grootte van een erwt op en dit verdeel je over de bovenkant van je handen en langs je polsen zodat je de overgang van lotion en handen wassen goed meeneemt. Vergeet niet de zijkant bij de pink en duim mee te nemen. Spreid je vingers en neem de huid tussen je duim en wijsvinger mee omdat je daar anders een witte vlek krijgt die je altijd zult zijn als je bijvoorbeeld iets vastpakt. Tussen de andere vingers doe ik zelf niet.

In laten trekken:
Ik smeer het altijd ‘s avonds op mijn huid en laat het dan een tijdje goed drogen. Vaak reken ik hier zo’n 30 minuten voor zodat de kans op vlekken klein is. Wacht dus een tijdje met kleding aan doen of in bed kruipen.
Ik moet heel eerlijk zeggen, mijn witte beddengoed heeft wel een heel klein vleugje oranje gekregen sinds ik flink smeer. Houd er dus rekening mee dat het wat kan afgeven en gebruik niet je mooiste pyjama/beddengoed/kleding direct na het self tannen.

Afspoelen:
De lotion heeft de hele nacht de tijd gehad om in te werken en dus is het tijd om het af te spoelen. Dove Summer Glow heeft wel de typische self tanner-lucht dus ik kan je niet aanraden om de volgende dag zo de deur uit te gaan. Ga je even snel wassen onder de douche en gebruik na een bodywash ook nog een scrub om je lichaam klaar te maken voor de volgende ronde van die avond.
Smeer na het douchen een lekkere laag bodylotion op je lichaam om het te voeden en om de kleur beter tot zijn recht te laten komen.

Herhalen:
Dove Summer Glow is een zogenaamde ‘gradual tanner’. Dit houdt in dat je niet in 1 nacht ontzettend bruin wordt en dat je de kleur moet opbouwen. Zorg er dus voor dat je minimaal drie avonden achter elkaar de tijd hebt om de lotion aan te brengen. Daarna is het raadzaam om het 3 keer per week te herhalen om de kleur te behouden.

 

Het resultaat:
Voor:
Bron: Danique

Na:
T-shirt: H&M | Lipstick: Kate for Rimmel London, kleur 05.

 

Gebruik je zelf ook een self tanner? En welk merk?

Heb je nog vragen, stel ze dan gerust!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Vivienne

  Hoi,
  Gebruik je het ook op je gezicht?

  24 januari 2013 at 14:22
  • Reply Geanne Schutter

   Ik gebruik de self tanner van Nivea niet op mijn gezicht. Deze is namelijk ontzettend vettig en pakt niet mooi op mijn gezicht. Daarom gebruik ik de crème van Etos daar voor. Die is speciaal voor het gezicht, is ook zelfbruinend maar is minder vet.

   Succes met self tannen!

   25 januari 2013 at 09:55
 • Geef een reactie