Follow:
Bloggen

How to: zelf waterverf graphics maken voor je blog

how to watercolor graphicMisschien is het je wel opgevallen dat er op het moment een enorme trend is op het gebied van graphic/website design. Dat is namelijk waterverf en ook ik heb dat in mijn vernieuwde layout verwerkt. Je kunt deze graphics kopen, maar je kunt ze ook gewoon zelf maken! Ik leg je uit hoe je dit eenvoudig zelf doet.

 

Om je een idee te geven wat je allemaal met waterverf kunt ontwerpen, zal ik even vertellen waar ik het voor heb gebruikt. Zo zie je gelijk een paar voorbeelden.
– ‘Sweet Suzie’ in de header bovenaan mijn blog
– social media icons
– categorieën in de sidebar

Ben je een beetje handig met Adobe Photoshop, dan is dit echt een eitje. Heb je geen ervaring met dit programma, dan is het misschien iets lastiger. Ik heb ook alles via google gevonden, dus ik zal de turorials even linken.

Het belangrijkste wat je nodig hebt, is een Adobe ‘brush set’ voor waterverf. Deze kun je bijvoorbeeld hier gratis downloaden. Ik geef alle instructies in Adobe, omdat ik dit programma heb gebruikt. Misschien dat je de stappen ook met andere software kunt uitvoeren, maar daarin kan ik geen garanties geven.
 
 
how to watercolor graphic

 

Stap 1:
Open een nieuw canvas en houd hierbij grofweg de vorm van je header aan, maar maak het wel iets groter. Maak de achtergrond wit. Start een nieuwe laag, dit is waarin je de waterverf gaat maken. Door de tweede laag te gebruiken kun je de verf ook verplaatsen.

 

Stap 2:
Installeer de nieuwe brushes. Lees hier hoe je dat eenvoudig doet. Selecteer je gewenste kleur en zoek je nieuwe waterverf brushes op in het menu van het penseel/brush.

 
 

how to watercolor graphic

 

Nu start je het proces waar het meeste werk in gaat zitten. Probeer stuk voor stuk de verschillende brushes uit, in allerlei formaten en kleuren. Als je het sjabloon/penseel meerdere keren op dezelfde plek doet, wordt de kleur donkerder. Je kunt één kleur gebruiken, maar je kunt dit ook mixen. Dit is waar je uiteindelijke product gemaakt wordt, dus besteed genoeg tijd met het proberen van verschillende designs. En zorg ervoor dat er zowel donkere als lichte tinten in de waterverf zitten, dit geeft namelijk het mooiste effect.

TIP: Zoek op Google of Pinterest naar voorbeelden! Gebruik zoektermen zoals watercolor blog, watercolor logo, watercolor header, watercolor graphics.
 
 
Stap 3:
Is alles naar wens, sla dan je werk op en maak er één laag van. Dat is belangrijk voor de verdere verwerking van je waterverf project.
how to watercolor graphic
 
Stap 4:
Nu moet je de waterverf nog verwerken in allerlei graphics en teksten. Je kunt de waterverf als achtergrond gebruiken óf de waterverf zelf gebruiken voor je tekst.

Wil je het enkel als achtergrond? Knip dan gewoon een mooi stukje uit je waterverf afbeelding en bewerk deze zoals je gewend bent. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan met de graphics voor de categorieën in de sidebar.

Wil je je creatie juist gebruiken als tekst, dan moet je het net even anders doen. Gelukkig is deze tutorial erg handig. Je kunt dit dus met een achtergrond van waterverf doen, maar ook met allerlei andere afbeeldingen, foto’s, achtergronden etc. Geniaal!
 
 
how to watercolor graphic
Je kunt je zelfgemaakte waterverf dus echt voor van alles gebruiken! En het beste is dat het precies is zoals jij wil! In de exacte kleuren van jouw blog, in het juiste formaat en ook nog eens helemaal gratis! Bij mij is alles in de roze tinten die ik voor mijn blog gekozen heb, maar je kunt natuurlijk kleuren gebruiken die jij leuk vindt.

Ik vind deze trend echt geweldig! En als je eenmaal weet hoe je dit digitaal kunt gebruiken, hoef je niet eens meer met werkelijke waterverf aan de slag te gaan! Je kunt je eigen ontwerpen maken en dat allemaal zonder ook maar een cent te betalen!
 
 

Links naar de genoemde bronnen en tutorials:
Gratis watercolor brushes voor Adobe Photoshop
Hoe installeer je deze nieuwe brushes?
Tekst uit waterverf ‘knippen’ 

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Manon

    Wat gaaf zeg, was ik maar zo creatief!

    30 juni 2015 at 12:48
  • Geef een reactie