Follow:
Bloggen

Ik daag JOU uit: NaNoWriMo

Het is officieel herfst. De regen komt weer met bakken uit de lucht en het wordt vroeger donker.
Maar er hangt nog meer in de lucht; National Novel Writing Month 2011.

Heb jij altijd al een boek willen schrijven maar is dat nog niet gelukt? Houd je wel van een uitdaging? Drink je graag koffie/thee/warme choco en lig je graag onder een dekentje op de bank? Lees dan snel verder om te weten te komen hoe ook JIJ een boek kunt schrijven. In 1 maand!

Velen hebben op hun ‘Things to do before I die’-lijstje staan dat ze graag een boek willen schrijven. Maar een boek schrijven, dat is nogal wat. Er gaat veel tijd in zitten waar je op dit moment waarschijnlijk geen tijd voor hebt. Vaak blijft het bij ‘ooit’ of ‘misschien’  en wordt er weinig ondernomen om het doel daadwerkelijk te halen.
Maar daar kan verandering in komen!

National Novel Writing Month (kortweg Nano of NaNowriMo) is een uitdaging waaraan iedereen mee kan doen. Je kunt je heel eenvouding aanmelden en je bent klaar om je eerste boek te gaan schrijven. Maar eerst zal ik even uitleggen wat Nanowrimo is.

Wat is Nanowrimo eigenlijk?
Het begon allemaal in 1999 toen een groep van 21 man uit California  een ludieke uitdaging begon. Ze wilden een boek schrijven in een maand. Een jaar later kwam er een website en via een ketting-email deden er dat jaar al 140 mensen mee. Dat jaar wonnen 21 mensen de uitdaging en werden ‘novelists’. Ieder jaar kwamen meer en meer deelnemers en in 2010 waren er maar liefst 200,530 deelnemers! En met de jaren kwamen de nodige extra’s zoals t’shirts, een forum, peptalks van gerenomeerde schrijvers, schrijfclubjes en de welbekende ‘Thank God It’s Over-Party”.

Het doel van Nano is om in de maand november een boek te schrijven van 50.000 woorden. Dat is in normaal boekformaat ongeveer 150 pagina’s.

Hoe kun je meedoen?
Iedereen met een internetverbinding kan meedoen. Je schrijft je in, maakt je profiel aan, selecteerd de regio Holland op het forum en het schrijven kan beginnen.

Hoe werkt het?
Om aan het eind van de maand de 50K te halen werk je met een soort schema. Iedere dag schrijf je 1667 woorden om uiteindelijk je doel te halen. En dat schrijven doe je niet alleen. Er is een groot forum op de website te vinden waar je terecht kunt voor allerlei vragen. Je kunt een poll starten om je titel te bepalen, als je vastloopt om hulp vragen, ideeën opdoen in het hoekje voor jouw genre en je aanmelden voor een Write-In. Dit zijn een soort schrijfgroepjes die door heel Nederland georganiseerd worden om samen aan het boek te werken. Vaak is dit in een cafe in de stad. Je neemt je laptop mee, je besteld een warm drankje en het schrijven kan beginnen.

Je kunt op je profiel je aantal woorden invoeren, waardoor je een mooie grafiek krijgt. Dit motiveert ook om zo snel mogelijk de 50.000 woorden te halen!

Het is je gelukt om de 50K te halen. En dan?
Het leuke van Nanowrimo is de aanbieding die Amazon je geeft. Als je ‘gewonnen’ hebt, krijg je een soort coupon-code, waarmee je je eigen boek kunt laten printen!! Via Create Space kun je als beginnend schrijver zelf je boek publiceren. Je upload je bestand, kiest een mooie voorkant, schrijft een samenvatting voor op de achterkant en zet je auteursfoto erbij. Met de code kun je het boek dus gratis laten drukken en versturen zodat jij daadwerkelijk je eigen boek op de schoorsteenmantel kunt hebben.

Het publiceren van het boek is niet verplicht, hoewel dat natuurlijk de insteek van Amazon is. Het boek dat je thuis ontvangt is een ‘proef boek’. Deze wordt eenmalig gegeven zodat je kunt kijken of alles naar wens is. Uiteindelijk hoef je Amazon geen toestemming te geven om het uit te geven als je dat niet wil. Ideaal dus!

Doe jij met mij mee aan deze geweldige uitdaging?
Ik wil via deze weg iedereen die het leuk vindt om te schrijven oproepen om zich in te schrijven en mee te doen! Het is altijd leuker om samen te schrijven en elkaar te motiveren als het even niet lukt.

Ik zal mijn voorbereiding en voortgang bijhouden op deze blog zodat je kunt zien hoe ik meedoe aan Nano.

De komende tijd zullen er dus ook minder beauty-gerelateerde artikelen online komen. De berichten die zullen komen gaan dan voornamelijk over schrijven en NaNoWriMo.

Ga nu naar de website van NaNoWriMo!

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, bekijk dan nog even het volgende filmpje:

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Jennifer

  Ik vind het wel vet stoer van je dat je hier aan meedoet. Ik heb er lang over getwijfeld, maar ik ben bang dat ik er geen tijd voor ga hebben, met name in de weekenden. Er ligt dan super veel druk op me en ik weet dat er dan niks van gaat komen. Misschien volgend jaar meedoen, het lijkt me zeker een doel voor op mijn lijst, maar dit jaar nog maar even niet.

  25 oktober 2011 at 17:31
  • Reply Geanne Schutter

   Wat jammer dat je dit jaar niet mee kunt doen, maar ik begrijp het wel. Ik heb het ook erg druk en twijfel soms ook wel eens of ik dit wel moet doen.
   Hopelijk kun je volgend jaar wel mee doen want het is hartstikke gaaf om eens te doen!!

   26 oktober 2011 at 14:00
 • Geef een reactie