Follow:
mindfulness, Persoonlijk

Lekker in je vel zitten als je chronisch ziek bent

chronisch ziekAls je chronisch ziek bent, gaat het leven niet altijd over rozen. Goede tijden kunnen afgewisseld worden door diepe dalen, ziekenhuisbezoeken, pijn, vermoeidheid en depressie. Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het leven niet stopt als je eenmaal de diagnose van een chronische ziekte hoort. Ik heb een aantal tips om lekker in je vel te zitten, ongeacht je gezondheid. Lees je mee?
 
 
Vast dagelijks ritme
In het begin is het heerlijk om uit te slapen, de hele dag in je joggingbroek op de bank te hangen en laat te gaan slapen. Maar ook als je geen wekker hoeft te zetten (als je geen werk hebt, of parttime werkt) is het verstandig om een beetje een ritme in je dagen te houden. Het houdt je productiever, want ook als chronisch zieke moet je je huis schoonmaken en wasjes draaien. Dus sta op een normale tijd op, eet op normale momenten en zorg voor voldoende nachtrust. En vergeet de kracht van frisse lucht niet. Even een kort blokje om, zelfs in een rolstoel, kan je weer nieuwe energie geven.
 
Zinvolle dagbesteding
Er was een periode dat ik werkloos thuis zat, met drie afgeronde opleidingen (waarvan één hbo journalistiek) en geen vooruitzicht op een baan die ik wat betreft werktijden vol kon houden. Ik kan je zeggen, ik kwam aardig in de buurt van een depressie. Maar ik besloot iets zinvols te doen met mijn tijd, ook als dat niet direct zou leiden tot een baan. Ik ben vrijwilliger geworden in de ouderenzorg en ik werkte daarnaast met vluchtelingen. Omdat ik zelf mijn tijd kon inplannen en het maar een paar uurtjes per week was, kon ik dit lichamelijk aan. En ik kwam altijd thuis met een glimlach op mijn gezicht omdat ik anderen heb geholpen. Je hoeft geen lichamelijk zware dingen te doen. Soms is een kopje thee drinken met een eenzame oudere al genoeg! En mocht je net als ik een aangepaste baan kunnen vinden, more power to you!
 
Energie sparen voor leuke dingen
Leuke dingen doen geeft energie. Ik heb me dus ook voorgenomen om mijn sociale activiteiten zoveel mogelijk door te laten gaan. Nu houden we in mijn vriendinnengroep van simpele dingen, zoals samen eten of even op de thee komen. Dus dat is lichamelijk niet zwaar en voor mij prima te doen. Maar soms moet ik even slim plannen, als er een drukke dag aan komt. In plaats van zulke dingen afzeggen en thuis blijven, zorg ik dat ik van te voren goed uitgerust ben en ik heel bewust tijd (en energie) maak voor iets leuks. Het geeft niet alleen energie en gezelligheid, het is ook goed voor je mentale gezondheid. En als het nodig is kun je sociale activiteiten vast ook zo organiseren/aanpassen dat het fysiek wél vol te houden is, als je bijvoorbeeld een dagje weg wil of iets gaat doen dat voor jou lichamelijk zwaar is.
 
 
chronisch ziek
 
Hobby zoeken die bij je past
Het is geen verrassing dat zoveel bloggers chronisch ziek zijn. Bloggen is immers iets wat je vooral vanuit huis doen, zittend. Maar voor mij zijn er nog meer leuke hobby’s die mij energie geven. Zo heb ik hand lettering ontdekt, ben ik regelmatig aan het haken en ik doe graag kleine diy’s voor mijn huis. Ook als je bedlegerig bent en veel moet rusten, kun je leuke dingen doen. Misschien moet je wat meer ‘out of the box’ denken of een simpele aanpassing doen, maar vaak is er meer mogelijk dan je denkt.
 
Hulp accepteren
Als je chronisch ziek bent, is er een kans dat goede en slechte dagen zich afwisselen. En op die slechte dagen is het verstandig om hulp te accepteren als deze aangeboden wordt. Niet omdat je zwak bent, maar zodat je je kracht kunt sparen om weer aan te sterken. Misschien is er iemand die een kleine boodschap voor je wil doen, zodat je nog een paar dagen eten in de koelkast hebt. Of er wordt aangeboden om een stukje met je hond te lopen, om maar iets te noemen. Hulp accepteren is júist iets goed. Vaak weet ik vooraf wanneer ik (door alle drukte) een slechte dag krijg. Ik zorg dan dat ik de dagen daarna niets hoef te doen, genoeg boodschappen in huis heb en vooral rust neem.
 
 
Toen ik net de diagnose MS te horen had gekregen, stond in alle informatieboekjes: “Je hebt MS, je bént niet MS.” Toen begreep ik dat niet zo, maar het is wel waar! Hoewel het ontzettend naar is om chronisch ziek te zijn, is dat niet per se een levenslange straf die je in je eentje uit moet zitten. Met wat aanpassingen kun jij net zo goed genieten van het leven als iemand anders!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie