Follow:
Persoonlijk

Een Mirena spiraal laten zetten; mijn eerlijke ervaring

mirena spiraalVorige week vertelde ik dat ik na een jaar van natuurlijke anticonceptie toch weer terug ga naar een hormoonhoudende oplossing; het Mirena spiraal. In dit artikel vertel ik meer over het spiraal, wat er bij komt kijken als je denkt aan het laten plaatsen van een spiraal en of het pijn doet. De informatie op internet over het spiraal is nogal eenzijdig (alleen van klagende mensen) dus ik ga je een zo eerlijk mogelijk beeld schetsen van mijn ervaring. Stap voor stap vertel ik wat er gebeurt, waar je aan moet denken en natuurlijk het belangrijkste: of het plaatsen pijn doet.
 
*DISCLAIMER: Onderstaande informatie heb ik geleerd na grondig onderzoek en is ook op mijn ervaringen gebaseerd. Maar, ik ben geen dokter dus doe vooral je eigen research of vraag je huisarts om informatie.
 

Toen ik research begon te doen naar het spiraal, stuitte ik direct op de twee verschillende soorten van het spiraal. Het koperspiraal bevat een stukje koperdraad maar geen synthetische hormonen. Dit koper zorgt voor een soort ontstekingsreactie in je baarmoeder, wat het ongeschikt maakt voor een bevrucht eitje om zich in te nestelen. Het grote nadeel van het koperspiraal is dat het je menstruatie heftiger kan maken.
Het hormoonspiraal (de Mirena) bevat wel hormonen, maar in een zeer lage dosering van 0,2 mg per dag. Gebruik je nu nog de gewone anticonceptiepil, dan krijg je in de meeste gevallen 20 tot 50 mg hormonen per dag binnen. Bij dit spiraal is het niet ongebruikelijk dat je slechts sporadisch of helemaal niet meer ongesteld wordt. Het Mirena spiraal is werkzaam voor vijf jaar, het koperspiraal kan 5 tot 10 jaar (afhankelijk van het merk) meegaan.

 
 
Mirena spiraal F 

Als je hebt besloten om een spiraal te laten zetten (koperspiraal of Mirena spiraal), moet je een afspraak bij de huisarts maken. De meeste huisartsen kunnen het zelf plaatsen, maar je zou eventueel ook doorverwezen kunnen worden naar een gynaecoloog. De kosten daarvan betaal je via je eigen risico, terwijl het plaatsen bij de huisarts volledig vergoed wordt.

Nu wordt het een beetje ingewikkeld, omdat mijn eigen ervaring en die van een vriendin van elkaar verschillen. Dus het kan zijn dat jouw huisarts op een andere manier te werk gaat dan de mijne. Je moet sowieso op consult komen om het een en ander met je huisarts te bespreken. Bij mij werd ter plekke een inwendig onderzoek gedaan, maar niet alle huisartsen doen dit. De mijne wilde controleren of de baarmoeder gunstig lag. Was dat niet het geval, dan had ze mij doorgestuurd naar de gynaecoloog die meer gespecialiseerd is in het plaatsen van een spiraal.

Vervolgens moet je een soa-test doen. Als je een soa hebt, kan deze bij het plaatsen verder mee naar binnen gaan. Soa-testen kunnen gedaan worden via urine of met een wattenstaaf. Is je soa-test negatief, dan krijg je het recept van je huisarts en kun je het spiraal bij de apotheek halen. Mijn spiraal kostte €141, maar kosten kunnen mogelijk verschillen.

 
 
mirena spiraal 

Goed, dan zijn we aangekomen bij het laten plaatsen van het spiraal. Je huisarts zal je vragen om een afspraak te maken wanneer je ongesteld bent. Dit geeft a) de zekerheid dat je niet zwanger bent en b) zorgt ervoor dat je baarmoedermond wat open staat waardoor het inbrengen makkelijk is. Vooral dit stuk vergt wat planning en je moet dus van te voren goed nadenken wanneer je ongesteld wordt, of je die dag moet werken, of je huisarts op die dag een spiraal kan zetten etc. Je huisarts heeft je als het goed is al gezegd om een uurtje vooraf ibuprofen of naproxen in te nemen tegen te pijn.

Bij het plaatsen lig je op het onderzoeksbed bij de huisarts. Eerst wordt de diepte van je baarmoeder opgemeten (auw), en dan wordt het spiraal geplaatst (ook auw). Ik kan eerlijk zeggen dat ik de pijn goed te doen vond. Het vastgrijpen van de baarmoedermond en het opmeten was echt dikke prima. De pijn duurt misschien 5 seconden. Het plaatsen van het spiraal deed wat meer pijn, vooral op het moment dat de ‘pootjes’ uitgeklapt worden. Dat is echt even een klap, die naar mijn ervaring misschien 10 seconden heftig was en daarna ook wel weer afzakte.

Als je dit hele artikel hebt gelezen, ben je misschien ook wel nieuwsgierig naar hoe het na het plaatsen van het Mirena spiraal is. Want na het plaatsen ben je niet direct helemaal fit. Ja, ik heb twee dagen aardig wat kramp gehad maar dat kon ik met ibuprofen voor een groot deel opvangen. Op dit moment, na bijna 3 weken, heb ik af en toe nog een beetje kramp. En je kunt wat blijven bloeden, dat hoort er in het begin bij. Maar na drie maanden merken de meeste vrouwen al dat hun menstruatie lichter wordt, dus het is even doorzetten en daarna genieten van hopelijk minder period problems.

 
 
mirena spiraal 

Ben jij aan het overwegen om een Mirena spiraal of koperspiraal te laten zetten, dan hoop ik dat je je zeker niet tegen laat houden door de verhalen van pijn. Ja, het is een medische ingreep net als bloedprikken en helemaal pijnloos is het niet. Iedereen ervaart het ook anders. Ik vond het goed te doen en heb eigenlijk maar 2 dagen echt last van kramp gehad. Een spiraal gaat minimaal vijf jaar mee, tenzij je het eerder wil verwijderen omdat je zwanger wil worden. Die paar pijnlijke seconden ben ik nu al vergeten en de komende vijf jaar hoef ik me nergens druk om te maken. Ik kan het dan ook zeker aanraden, zelfs als je net als ik niet per se pro-hormonen bent. De dosering is zo laag, dat je een stuk minder bijwerkingen hebt dan wanneer je de pil zou gebruiken.

 
 

Heb jij ook een spiraal laten zetten? Wat is jouw ervaring?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Tamara

    Ik heb een koperspiraal maar voor mij was het zetten de pijnlijkste ervaring die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb een gevoelige baarmoedermond blijkbaar. Ben er wel blij mee want ik hoef nu nergens meer aan te denken wat betreft anticonceptie.

    20 mei 2017 at 10:48
  • Geef een reactie