Follow:
Lifestyle

Netflix, geweldige uitvinding of zonde van het geld?

NetflixNetflix is nu al een tijdje verkrijgbaar in Nederland en steeds meer mensen nemen een abonnement op de video-bibliotheek. Ook ik besloot een tijdje geleden om het maar eens te proberen na het horen van alle goede verhalen. Nu, twee maanden later, blik ik terug op Netflix en vertel ik jou of het het geld waard is.
 
Netflix, wat is het?
De Nederlandse Netflix kun je zien als een digitale videotheek die je vanaf je smarttelevisie, tablet en andere apparaten kunt afspelen. Je kunt er allerlei films en tv-series mee kijken, er zijn tal van documentaires om uit te kiezen, en er zijn ook Nederlandse films beschikbaar. Als je een abonnement hebt, kun je onbeperkt films en tv-series kijken. In Amerika kun je ook nog dvd’s opvragen die naar je huis gestuurd worden, maar die service hebben we in Nederland niet.
 
 
Netflix
 
Wat kost het en hoe werkt het?
Er zijn verschillende abonnementen, startend vanaf €7,99 per maand. Hiermee kun je dus in het hele huis en op al je apparaten naar het aanbod kijken. Je eerste maand is zelfs gratis, zodat je eerst eens kennis kunt maken voordat je er voor gaat betalen. Je logt in op de computer, maakt een account aan, en dat is het al. Via de pc kun je browsen in allerlei categoriën en aanklikken welke films je leuk vindt. Het systeem van Netflix biedt vervolgens vergelijkbare films/series aan, zodat je altijd iets te kijken hebt. Je kunt Netflix ook instellen voor meerdere gezinsleden zodat jij je eigen series ziet, en je partner/kids juist iets wat zij leuk vinden.
 
De voordelen
Het grootste voordeel van Netflix, is dat je de deur niet meer uit hoeft om een film te kijken. Je kunt het direct opzoeken, bekijken en beoordelen. Je kunt hele seizoenen in één week kijken, met of zonder ondertiteling en zoveel je maar wil. Er is eigenlijk altijd wel iets te kijken en dus is het ideaal vermaak voor als je je verveeld.

Als je een tv-serie gaat kijken, dan houdt het systeem bij welke aflevering je voor het laatst hebt gezien. En moet je halverwege je serie of film de tv uitzetten, dan weet hij de volgende keer zo waar je was gebleven. Erg handig als je series gaat bingwatchen en je op een gegeven moment niet meer weet waar je bent gebleven.
 
De nadelen
Eerlijk gezegd ben ik een beetje afgeknapt op het aanbod van Netflix. Een aantal van mijn favoriete series wilde ik opnieuw kijken, maar die zitten niet in het Nederlandse aanbod. Of niet alle seizoenen zijn beschikbaar, wat ook heel vervelend is. Het filmaanbod is leuk, maar ik zou best nog wat meer opties willen hebben. Voor de Nederlandse markt is namelijk nog niet alles vrijgegeven, waardoor je bepaalde hits van de afgelopen jaren helemaal niet kunt zien. Je kunt dit probleem omzeilen met hulp van Hola.org, een dienst waarmee je je ip-adres wijzigt en je ook in het Amerikaanse aanbod kunt bladeren. Dit is echter wel illegaal en niet zonder risico’s. Wil je dit op een legale manier doen, dan moet je nog eens €7 of meer per maand betalen voor een vergelijkbare dienst zoals Hola. Je moet dus al het dubbele betalen voordat je een beetje een acceptabel aanbod kunt bekijken.
 
 
Netflix
 
Een ander groot nadeel is dat je op je smarttelevisie niet makkelijk kunt bladeren. Het geeft wel een aanbod afgestemd op jouw wensen weer, maar je kunt niet zoeken in ‘romcoms’, ‘actie’ of een andere categorie. Dat wil alleen op je pc en misschien tablet. Erg irritant. En zoek je een specifieke film, dan moet je die letter voor letter invoeren met je afstandsbediening. En als je daar net mee klaar bent, kom je er waarschijnlijk achter dat deze dus nog niet in Nederland te zien is.
 
Mijn conclusie
Er is zeker nog wat ruimte voor verbetering bij Netflix. En hoewel ik bijna dagelijks geniet van de videodienst, ben ik niet zo tevreden als ik van te voren had gedacht. Ik had gedacht dat ik uit veel meer titels kon kiezen (ik was de Amerikaanse versie gewend waar bijna ALLES beschikbaar is) en het valt gewoon een beetje tegen als je denkt dat er een wereld aan films, tv-series en docu’s voor je klaar staat. Dat houdt niet in dat ik het niet aanraad en dat ik mijn abonnement opzeg. Ik geniet namelijk wel erg van het gemak en ik hoef nu (bijna) niets meer te downloaden via mijn computer, zoals ik in het verleden deed. Ik kan alleen maar hopen dat de Nederlandse versie nog verbeterd wordt voor nog meer kijkplezier.

 
 

Heb jij ook Netflix? Wat vind jij van het aanbod?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Manon

    Ik vind het ook jammer dat de nederlandse versie zo weinig aanbod heeft, ik heb ook de amerikaanse versie via een kennis dan kan ik zo inloggen gelukkig 🙂

    25 juli 2015 at 12:06
  • Geef een reactie