Follow:
Persoonlijk

Persoonlijke update | Afstuderen

Afstuderen
Het is jullie vast niet ontgaan dat ik op dit moment aan het afstuderen ben. In menig foto op Instagram zie je mij aan het werk, of juist in een pauze, omdat het allemaal best veel werk ik. Vandaag geef ik jullie een update van hoe ik er voor sta en wat ik nog moet doen om deze zomer mijn hbo-diploma te behalen.

 
Ik weet niet hoe het bij iedere hogeschool eraan toe gaat, maar ik begrijp dat de meeste studenten een scriptie moeten schrijven. Mijn hogeschool, Windesheim, heeft echter iets anders bedacht zodat wij getest kunnen worden op de dingen waar we vier jaar voor hebben geleerd! Ik moet een deelonderzoek doen (dat is nou eenmaal verplicht in het hbo) en daarnaast schrijf ik een afstudeerproductie. Dit is een journalistiek product (geschreven of video) waarin je kunt laten zien dat je klaar bent om als journalist de arbeidsmarkt op te gaan. Wij zijn de eerste lichting die afstudeert via de nieuwe route en dat is best spannend.

Onderzoek
Het onderzoek is bijna af. Vandaag lever ik mijn onderzoeksverslag in en dan hoef ik alleen nog maar te wachten op de beoordeling. Als dat voldoende is, heb ik dat onderdeel al af. Dit was ook het makkelijkste voor mij, omdat ik het niet zo moeilijk vind en in eerdere jaren ook altijd hoge cijfers voor onderzoek behaalde. Dat was dus niet echt iets waar ik heel erg tegenop zag.

Afstudeerproductie
Het maken van mijn laatste productie was echter wat lastiger. Omdat wij de eerste groep zijn die deze route volgt, waren een aantal dingen nog niet helemaal duidelijk voor aanvang. Gelukkig weten studenten en docenten nu wel wat de bedoeling is. Toch blijft het een groot project waar veel tijd in gaat zitten. Het moet namelijk publicabel zijn (van de kwaliteit zodat een krant het daadwerkelijk zou kunnen publiceren) en het moet gaan over een gecompliceerd onderwerp. Gelukkig heb ik een onderwerp gekozen waar ik zelf heel enthousiast over ben en waar ik graag over schrijf, dus dat was al een goede keuze. Hoewel het op dit moment best veel werk is, heb ik er wel het vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken.

Het is soms best stressvol en in het begin dacht ik dat het allemaal veel te zwaar was en dat ik niet zo slagen. Gelukkig sta ik er nu een stuk positiever in en heb ik het volste vertrouwen dat ik in juli mijn diploma in ontvangst mag nemen. Want uiteindelijk word ik beoordeeld op iets waar ik nu vier jaar voor heb gestudeerd. Dan moet het me toch wel gaan lukken?
 
 
Bedankt voor het lezen en ik houd jullie op de hoogte!
 

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Dagmar Valerie

  Aah je bent een topper en doet het super! Ben zo trots op je!

  25 april 2014 at 07:29
 • Reply Nyria Kuijer

  Heel goed bezig, zet hem op!
  Ik ben zelf ook aan het afstuderen, de laatste lootjes wegen het zwaarts.
  Liefs, xxx

  25 april 2014 at 08:51
 • Reply Jessica

  Stressvol he! Ik ben 7 april j.l. afgestudeerd, en had een soortgelijke route, ook een onderzoek en een beroepsproduct. Ik deed Communication and Media Design en dat beroepsproduct moest een mediumnafhankelijk concept zijn met uitgewerkte producten. Woah, zoveel stress. Mijn opleiding is nieuw, ik was de ‘vierde lichting’ (afgelopen zomer eerste, augustus 2e (herkansers), jan. 3e, april 4e (herkansers)) die het deed, maar hoor dus eigenlijk bij de 2e lichting. Ook veel onduidelijkheden tijdens het traject etc. Succes! Je kunt het!

  25 april 2014 at 09:22
 • Reply ThePinkPerfectionist

  Je bent heel goed bezig meid, zal wel lukken! Ik heb er alle vertrouwen in 😀 succes nog!

  25 april 2014 at 09:46
 • Geef een reactie