Follow:
Zero Waste

Plasticdieet, hoe ging mijn maand zonder plastic?

plasticdieet updateDe afgelopen maand deed ik me aan het Plasticdieet, een initiatief om de hele maand (voor Plastic Free July) geen plastic items te gebruiken. Nu probeer ik al langere tijd minder plastic te gebruiken, maar deze maand lette ik extra op al mijn boodschappen en andere momenten waar je al snel veel plastic bij gebruikt. In deze update vertel ik je hoe het mij de afgelopen maand verging en wat lastig was aan het Plasticdieet.

 
plasticdieet update 

Wat was lastig aan het Plasticdieet?

Ik vond het vooral lastig om met boodschappen helemaal geen plastic te gebruiken. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien is het me ook niet gelukt om daar helemaal plasticvrij in te zijn. Vooral vlees en vleesvervangers geven mij veel plastic. Ook koop ik iedere week twee pakken biologische yoghurt en gebruik ik af en toe ook nog andere Tetrapakken, zoals voor kleine porties houdbare meld en sap voor smoothies. Ik heb de afgelopen maand ook mijn crème fraîche gemist, iets wat ik niet kocht om het plastic. Maar voor mij is het geen optie om dit nooit meer te kopen, net zoals (plantaardige) margarine, beschuit en andere items waar ik niet zelf eenvoudig een alternatief voor kan maken. Brood koop ik inmiddels wel zonder plastic zak, daar zit gelukkig wel verbetering in! Voor mij geldt dan ook vooral dat ik beetje bij beetje minder plastic wil gebruiken als het om boodschappen gaat. In één keer cold turkey stoppen is voor mij op dit moment niet haalbaar. Ook ben ik een paar keer vergeten om een drankje te bestellen zonder een rietje. En bij mijn geliefde verse muntthee zat de honing vaak in een zakje.

 
 
plasticdieet update 

Waar zit verbetering in door het Plasticdieet?

Voor huishoudelijke items heb ik de afgelopen maand eigenlijk bijna geen plastic gebruikt. Ik moest nieuwe oordopjes hebben en zo’n sportarmband voor het hardlopen; die zaten helaas in plastic. Een ander alternatief kon ik niet vinden. En ook mijn wc-papier en een vel van mijn pluizenroller horen officieel tot mijn afval deze maand. Toch valt het best mee, vind ik zelf. Voor mijn kat Milan heb ik ook plastic afval en daar is op dit moment niet zo veel aan te doen. Zijn voer en snoepjes zitten nou eenmaal in plastic. Hij krijgt niet zo veel snoepjes en ik probeer individuele verpakkingen (zoals de sticks op de foto) zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn kattenbakvulling komt bovendien wel in een papieren zak en de korrels zijn biologisch én helemaal afbreekbaar.

 
 
plasticdieet update 

Wat kan ik in de toekomst nog meer doen?

Voor sommige items heb ik geen alternatief. Denk bijvoorbeeld aan deze enorm grote verpakking voor mijn medicijnen. Iedere week komt er weer zo’n stuk bij, ter grootte van een half A4. Dit neem ik maar voor lief, omdat die medicijnen nou eenmaal belangrijk zijn en de grote verpakking voor mensen met MS juist praktisch is (door verminderde functie van de handen).Voor mijn multi-vitamine ga ik wel op zoek naar een glazen pot want er is geen reden dat ik per se deze drukstrips moet blijven gebruiken.

 

Mijn conclusie is dat ik eigenlijk al best aardig op weg ben. De thema’s op de worksheets, die je toegestuurd kreeg als deelnemer aan het Plasticdieet, had ik vaak al toegepast in mijn eigen leven. Geen koffie-to-go, geen rietjes en geen plastic zakjes in de winkel. En uiteindelijk denk ik ook dat iedereen op zijn eigen manier en op eigen tempo een verschil kan maken. Dus ook de dingen die mij nu nog niet lukken, zijn geen ramp. Ik blijf gewoon doorgaan met het verminderen van mijn plasticgebruik en als iedereen dat doet, ziet de wereld er een stuk mooier uit!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie