Follow:
Beauty, Verantwoord, Zero Waste

Scheren met een safety razor als zero waste alternatief

safety razorWie minder plastic wil gebruiken in het dagelijkse leven, denkt misschien niet zo snel aan je scheerroutine. Maar praktisch alle exemplaren op de markt zijn van plastic gemaakt, en die gooi je iedere maand bij het vuilnis. En hoewel ze zo lekker handig en makkelijk verkrijgbaar zijn, is er een zero waste alternatief voor het scheren die een stuk duurzamer is. Heb je wel eens gehoord van een safety razor (ook wel krabbertje genoemd) die helemaal geen plastic bevat? Ik vertel je meer over scheren met een safety razor, wat zowel voor vrouwen als mannen geschikt is.

Een safety razor is een scheermes dat eigenlijk heel ouderwets is. Het is een metalen houder, waar je een vlijmscherp mesje in plaatst. En dat is ook gelijk alles wat je nodig hebt om met dit product te scheren. Ik kocht mijn benodigdheden bij Marloes van Visagist op de fiets. Het is even een investering, maar de houder gaat een leven lang mee als je er een beetje goed voor zorgt. En met al die dure plastic scheermesjes van de drogist betaal je per jaar ook al snel €36 (Gillette Venus navulverpakking), dat is hetzelfde bedrag dat ik nu betaalde. En mijn navulmesjes kosten gemiddeld tussen de €0,20 en €1 per mesje. Dus reken maar uit wat je dat in je hele leven kan schelen!

 
 
safety razor 

Maar scheren met een safety razor gaat natuurlijk niet alleen om de prijs. Het gaat om het verminderen van je afval, al het plastic dat in de zee blijft drijven. Een krabbertje bestaat uit enkel metalen onderdelen, en de mesjes kun je recyclen. Ik koos bewust voor een handvat van metaal, zonder de leuke kleurtjes. Die gekleurde onderdelen kunnen namelijk wel van plastic zijn. Mijn metalen safety razor kocht ik voor €32,- bij Visagist op de fiets, en dat is inclusief 5 mesjes. Daarnaast kocht ik ook de Karite Werfzeep (€6,45). Dit is een biologische zeep die in Utrecht wordt gemaakt, en het bevordert het scheren. Het werkt hetzelfde als een scheergel, maar ook weer zonder plastic verpakking en nare ingrediënten.
 
 
safety razor
safety razor 

Scheren met een safety razor kan in het begin een beetje intimiderend zijn. Het mesje is scherp en de kop gaat niet mee met de contouren van je lichaam, zoals die van de drogist wel doen. Je moet dus zelf de hoek bijstellen, anders snijd je je. Maar ik moet zeggen dat het me in alle opzichten meevalt. Ik heb één keer een sneetje gemaakt in mijn scheenbeen, maar dat was omdat ik iets te snel wilde. Scheren met een krabbertje vereist net even iets meer tijd en aandacht, maar het resultaat is vaak ook beter. Het handvat is veel zwaarder, waardoor het de huid omlaag duwt en de haartjes omhoog gaan staan. Zo krijg je een veel gladder resultaat.

Nu hoor ik je denken: je benen zijn relatief recht en dus makkelijk te scheren. Maar kun je het ook voor je oksels en bikinilijn gebruiken? Ja, dat kan. Uiteraard geldt ook hier dat je het rustig met proberen, dat je genoeg schuim (scheergel of zeep) gebruikt om het mesje goed te laten glijden en dat je kleine bewegingen maakt. Maar het is geen enkel probleem. Dus ook daarvoor is een safety razor geschikt. En mannen kunnen uiteraard hun baard scheren of bijwerken met zo’n lekker ouderwets krabbertje. En het staat ook nog eens heel stylish in je badkamer!
 
 
safety razor 

Ik kocht op Ebay deze standaard. Zo heeft mijn scheermes een vaste (droge) plek en heb je minder risico op ongelukjes. Want als je ‘m zonder nadenken aan de bovenkant vast pakt, kun je wel eens in je vingers snijden. Het bakje en de kwast kun je gebruiken om scheerschuim op te kloppen. Hiervoor kun je ook de Werfzeep of een ander blok zeep gebruiken. Als je eenmaal een schuim hebt gemaakt, kun je hiermee je benen heerlijk glad scheren.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie