Follow:
Beauty, Favorieten, Haar, Organic, Reviews

Review organic shampoo bar van Chagrin Valley

Chagrin Valley Shampoo BarEen tijd geleden besloot ik om een nieuwe manier van shampoo te proberen, in de vorm van een geheel natuurlijke shampoo bar. Lush verkoopt ook shampoo bars, maar deze zitten vol met SLS, iets wat ik juist probeer te vermijden. In deze uitgebreide review vertel in je meer over deze shampoo, de techniek en natuurlijk wat ik er van vind. 
 
Chagrin Valley
Natuurlijk heb ik aardig wat research gedaan voordat ik besloot om de shampoo bar te kopen. Ik koos voor het Amerikaanse merk Chagrin Valley, een familiebedrijf dat alleen maar natuurlijke beautyproducten maakt. De visie sprak mij erg aan, en het feit dat er écht alleen natuurlijke ingrediënten in de shampoo zat. Een aantal zijn zelfs geschikt voor vegans, zoals de bars die ik koos. Er zijn ook varianten waar bijvoorbeeld honing of yoghurt in zit, die zijn natuurlijk niet vegan.

 

Chagrin Valley Shampoo Bar

 

De wasmethode
Wie weleens heeft nagedacht over natuurlijke shampoo, weet dat je haar er een tijdje aan moet wennen, en dat het proces van wassen net iets anders loopt. In het geval van deze shampoo bar, was je je haar met een stuk zeep en dus geen vloeibare shampoo. Je gebruikt ook geen traditionele conditioner, in de plaats daarvan gebruik je een mengsel van water en appelciderazijn. Ik zal niet helemaal uitleggen hoe dit werkt want ik snap het zelf ook niet helemaal, maar het heeft te maken met zeepresten, mineralen in je water en dat soort dingen. Hier lees je er meer over.

Als je begint met shampoos waar geen SLS/SLES in zit, moet je haar daar aan wennen. Grote kans dus dat je haar eerst vet wordt, en niet direct prachtig glanzend is. Omdat ik al een lange periode geen SLS/SLES meer gebruikte, was die overgangsperiode voor mij makkelijker. Ik waste 1 keer per week mijn haar, en dat werkte prima. Omdat je haar niet gestript wordt van natuurlijke oliën en daarom juist weer sneller vet wordt, kun je dus langer tussen wasbeurten laten zitten.

Ik heb overigens ook nog een blokje zeep voor mijn gezicht gekocht. Dit is ook op natuurlijke basis, maar met iets meer verzorgende bestandsdelen. Dit vergt verder geen aparte methode. Je maakt het nat, laat het schuimen, en met het schuim in je handen was je je gezicht. Het schuimt opzich prima, maar net even anders dan de meeste zepen die je gewent bent, omdat er juist geen SLS/SLES in zit.

 
 
Chagrin Valley Shampoo Bar
 

De shampoo bars die ik besteld heb
Omdat ik toch via internet een ‘bijzondere’ shampoo ging kopen, besloot ik direct voor een variant te kiezen die vegan is. Want, waarom eigenlijk niet? Ik heb me goed verdiept in het assortiment en de werking van de verschillende bars. Je hebt net als met gewone shampoos natuurlijk voor iedere haartype wel een shampoo bar. Ik koos voor Lavender Spice, Summer Sunshine en Babassu March Mallow. Allen zijn goed voor dik en droog haar.

Je kunt bestellen via de webshop van Louland.nl. Ik koos voor de ‘trial bars’, dit zijn kleine stukjes van de grote blokken zeep, zodat je ze kunt proberen voordat je de grote versie koopt. De trials kosten €4,50 per stuk.
 
 
Chagrin Valley Shampoo Bar

 

Mijn ervaring met de shampoo bars van Chagrin Valley
Omdat ik mijn haar maar één keer per week waste (nu al niet meer), duurde het best een tijdje voor ik kon beslissen wat ik van de bars vind. Ik had drie types om te testen, en ik heb dus echt de tijd genomen. Vooral ook omdat ik zo graag wilde dat het zou werken en ik geen ‘gewone’ shampoo meer hoefde te gebruiken.

De nieuwe methode van wassen viel me eigenlijk heel erg makkelijk. De shampoo bars schuimen lekker en ik kon mijn haar er goed mee wassen. Het mengsel van water en appelciderazijn had ik in een sprayfles, waardoor ik het makkelijk in mijn haar kon spuiten. Het ruikt niet heel lekker, maar de geur is weg zodra je de azijn uitgespoeld hebt. Als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, kost het je niet per se meer tijd en moeite dan een gewone shampoo en conditioner.

Echter was het resultaat niet bepaald wat ik er van verwachtte. Ik vermoed dat dit ook te maken heeft met mijn lange, dikke haar die van zichzelf al droog en pluizig is. De bovenkant van mijn haar was in principe prima, niet vettig en het glansde mooi. De onderkant was een heel ander verhaal. Het was als touw, vettig, stug en totaal onbehandelbaar. Ik heb wekenlang doorgezet met de shampoo bars in de hoop op betere resultaten, maar dat liep anders. Het bleef hetzelfde, ook nadat ik de hoeveelheid appelciderazijn wisselde.

Ik heb dus besloten om weer terug te gaan naar vloeibare shampoo, maar wél zonder SLS/SLES. Ik gebruikte voor die tijd al Yes To Carrots, dus dat is wat ik nu gebruik. Voor mij werkt deze methode dus niet, maar nogmaals; ik denk dat dit veel te maken heeft met de lengte en type haar dat ik heb. Ik vermoed dat het veel makkelijker en beter werkt bij iemand met kort haar, of een fijne structuur. Dan blijven de zeepresten niet zo in het haar hangen, wat bij mij voor problemen zorgde.

De zeep voor het gezicht is overigens wel heel fijn en die gebruik ik iedere dag. Ik koos voor deze met kokoscrème, lavendel en shaeboter. Hij is echt heel fijn!

 
 

Chagrin Valley Shampoo Bar

 

Mijn kapper is geschrokken
Zo’n twee weken geleden heb ik, na een tijdje Yes To Carrots shampoo te hebben gebruikt, nogmaals geprobeerd een beter resultaat met de shampoo bar te krijgen. Dus ik heb eenmalig nogmaals één van de shampoo bars gebruikt, en toen dat niet werkte ging ik weer terug naar Yes To Carrots.

Toen ik vorige week bij de kapper zat, was zij erg geschrokken van de conditie van mijn hoofdhuid. Het was erg geïrriteerd, rood en had een vettige laag op mijn huid wat erg lijkt op ‘Berg’, wat vaak bij kinderen voorkomt. Ik was natuurlijk ook geschrokken, want zelf kun je niet altijd goed zien hoe je hoofdhuid eruit zit. Aan de voorkant van mijn haar was namelijk niets te zien. Nu heb ik sowieso al een gevoelige huid, dus ik denk dat dit product gewoon niet geschikt voor mij is.

 
 

Chagrin Valley Shampoo Bar

 

Mijn conclusie
Hoewel ik echt hoge verwachten had van deze organic shampoo bar, viel dat dus flink tegen. Ik heb echt geprobeerd het beste resultaat te behalen, maar dat mocht niet baten. Dat wil niet zeggen dat ik dit type product niet aanraad. Voor kort haar is het denk ik veel geschikter.

Changrin Valley verkoopt ook deodorant, lippenbalsem, scrubs en body butters. Zeker dus de moeite waard om eens te bekijken, want alles is natuurlijk. Je kunt Chagrin Valley in Nederland kopen via de webshop Louland.nl.

 
 

Heb je het helemaal gelezen tot het einde van dit artikel? Good job! Ik wilde je zo goed mogelijk informeren over dit bijzondere product. Zou jij overwegen om natuurlijke shampoos te gaan gebruiken?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Mariëlle M.

  Dit vind ik qua manier van werken sowieso niet fijn, maar ik gebruik ook verantwoorde shampoos!

  20 januari 2016 at 13:22
 • Reply Karijn

  Ik vraag me af of jouw geirriteerde hoofdhuid door de zeepbar is gekomen. Je schrijft eerst dat je weer op je oude vertrouwde Yes to Carrots shampoo bent overgestapt omdat de zeepbar niet beviel. Je hebt Yes to Carrots een tijdje gebruikt en daarna weer 1x de zeepbar gebruikt. Daarna zei de kapper dat je hoofdhuid er niet goed uit zag.
  Helaas kan ik hieruit niet opmaken dat het werkelijk door de zeepbar is gekomen. Lijkt me sterk dat na 1x gebruik je hoofdhuid in een dergelijke conditie was.
  Ik heb overigens geen aandelen bij Chagrin Valley, maar ben mezelf aan het orienteren:)

  30 juni 2018 at 16:54
 • Reply Ann

  Ik reageer ook heel sterk op Yes to carrots: rode, schilferige huid. Ik ben ook op zoek naar een milde shampoo. Liefst in bar maar niet op zeepbasis. Met het harde water hier krijg ik zeep er niet uitgewassen. Maar een bar op Sci of Scs basis wil ik graag wel uitproberen.

  3 december 2018 at 17:20
 • Geef een reactie