Follow:
Lifestyle, Organic, Persoonlijk, Verantwoord

Waarom ik na 10 jaar met de pil ben gestopt

stoppen met de pilWie is als jong tienermeisje niet gestart met de pil? Bijna alle vrouwen begonnen al op jonge leeftijd met het slikken van synthetische hormonen die alles lekker voor je regelen. Maar er zit een keerzijde als de pil, en dat is de reden na ik na 10 jaar de stop met de pil en deze ook nooit meer wil slikken! Ben je benieuwd naar de pil, de bijwerkingen en waarom ik besloot te stoppen met de pil, lees dan verder.
 
 
De laatste tijd las ik steeds vaker dat leeftijdsgenoten (eind twintig) besluiten om te stoppen met de pil. Sommigen zijn enkel ‘pilmoe’, anderen zijn net als ik op zoek gegaan naar de werking van synthetische hormonen en besloten resoluut deze rommel te weigeren. Mocht je meer verhalen willen lezen, ga dan eens naar de artikelen van LiveLifeGorgeous, De Groene Meisjes en Ik Ben Iris Niet. Door deze verhalen had ik al langer de gedachte om niet zo lang meer de pil te blijven gebruiken, maar afgelopen donderdag hakte ik de knoop door. Na deze stopweek NOOIT weer aan de pil! Ik ben in overleg met de huisarts gestopt, omdat ik ook nog wat vragen had over supplementen. Ze zei dat je gewoon na je laatste pil kunt stoppen, je ongesteld wordt en daarna de natuur haar ding kan laten doen.

 
 

stoppen met de pil

 
 

Mijn geschiedenis met de pil

Ik was al ongesteld op mijn 12e. Gelukkig had ik nooit veel last, hoewel dat natuurlijk wel steevast mijn excuus was om onder de gymles uit te komen. Op mijn 16e begon ik met de pil omdat ik een vriendje had. Al snel kreeg ik verschrikkelijke krampen en was ik lang ongesteld. De huisarts zette me op een andere pil (met andere hormoonniveaus) en dat ging gelukkig een stuk beter. Over de afgelopen 10 jaar heb ik verschillende varianten van de pil gebruikt, en ik heb zelfs een tijdje de Nuva-ring gebruikt. Ik had niet veel lichamelijke klachten over de pil en dus dacht ik dat alles wel in orde was. Maar over de jaren zijn er steeds meer bijwerkingen in geslopen, die ik niet direct kon verklaren. Mijn emoties zijn totaal afgevlakt. Zelfs om de zieligste dingen kan ik niet huilen, om maar een voorbeeld te noemen

 
 

Wat de pil eigenlijk met je doet

– De pil kaapt je lichaam en neemt je cyclus volledig over. De synthetische hormonen (uit de pil) leggen je lichaamseigen hormonen helemaal plat. De bloeding die je maandelijks hebt, is opgewekt en is in niets natuurlijk.
– Het voorkomt dat je een eisprong hebt door je lichaam te laten geloven dat je zwanger bent
– Bloedstolling en kans op trombose
– Hoger cholesterol
– Depressie
– Verminderde opname van vitaminen en mineralen uit eten
– Verminderd libido

 

Natuurlijk heeft de pil ook voordelen. Bij correct gebruik wordt je niet zwanger, het helpt om je menstruatie te plannen (niet nu, please!) en het heeft een positief effect op acne. Als je heftige krampen hebt of stemmingswisselingen, kan het juist fijn zijn om de pil te gaan gebruiken. In eerste instantie was ik heel erg tevreden over de pil. Mijn huisarts heeft me echter nooit de bijwerkingen verteld, behalve het risico op trombose. Ik vroeg niet, hij zei niets en bood eigenlijk ook geen andere opties aan. Wat ik hem ook niet kwalijk neem, want dit was veruit de meest gebruikte methode.

 
 

stoppen met de pil

 

Alternatieven zonder hormonen?

Eigenlijk ben ik al een hele tijd bezig om natuurlijker te leven. Daarmee bedoel ik natuurlijke/biologische skincare, ecologisch afwasmiddel en ik ga binnenkort zelfs beginnen met zelf wasmiddel maken! Het afzweren van de pil was dus eigenlijk ook een heel logische beslissing. Ik heb de afgelopen week ontzettend veel onderzoek gedaan op internet, zowel op Nederlandse als Amerikaanse sites en blogs. Ik kwam er al snel achter dat er weinig alternatieven zijn als je geen hormonen meer in je lijf wil. Condooms zijn een optie, evenals het koperspiraal. Dit spiraal bevat – in tegenstelling tot het hormoonspiraaltje- geen hormonen maar koper. Maar in feite zorgt het koper voor een constante irritatie van de baarmoeder, die je lichaam probeert te bestrijden en waardoor zwangerschap niet mogelijk is. Dit leek mij een vreselijk idee.

 
 

stoppen met de pil

 

Aangezien ik op dit moment geen relatie heb, leek het mij de perfecte tijd om mijn lichaam haar ding te laten doen. Geen extra synthetische hormonen, geen andere middelen maar gewoon vertrouwen op Moeder Natuur. Ik heb het boek ‘Taking Charge Of Your Fertility’ gekocht bij Bol.com, wat omschreven wordt als de bijbel wat betreft kennis over je lichaam en hoe je de kleine signalen kunt herkennen in je cyclus. Het is even een investering (kost net zoveel als mijn pil voor 12 maanden), maar íedereen die het heeft over natuurlijke anticonceptie, heeft het over dit boek. Het is een dikke pil (560 pagina’s) dus ik heb nog wel even wat huiswerk te doen. Want hoewel ik biologie altijd een leuk vak vond, heb ik echt geen idee meer wat is verteld over de werking van het vrouwelijke lichaam. En zolang de pil alles voor je overneemt, hoef je ook niet veel te weten. Tijd om daar verandering in te brengen! Het woord ‘fertility’ (vruchtbaarheid) klinkt overigens eng, maar het is nuttig voor zowel vrouwen die zwangerschap willen voorkomen als vrouwen die zwanger willen worden.

 
 

stoppen met de pil

 

Na het stoppen met de pil

Het is een kwestie van wachten tot mijn lichaam het weer overneemt. Dit duurt bij de één een maand, bij de anderen wel twaalf maanden. De één krijgt veel last van puistjes, de andere van stemmingswisselingen. Dus als ik de komende tijd niet zo lief ben, dan weet ik waar het aan kan liggen! En ik zal in iedere tas een toilettasje met maandverband stoppen. Want nu ik niet weet wanneer ik ongesteld zal worden, kom het vast op een moment dat je in een drukke trein staat, ver van huis en van je vaste voorraad tampons, maandverband of je mooncup.

Ik ben van plan om over een aantal maanden een update te schrijven over het ontpillen en welke effecten ik op dat moment ervaar. En ook over mijn gedachten rondom anticonceptie en welke plannen ik daarvoor heb.

 
 

Hoe lang gebruik jij de pil al? En denk je er wel eens over na om te stoppen met de pil?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Mariëlle M.

    Wat een super leuk artikel om te lezen! Ik heb net weer de pil besteld voor een jaar, maar eigenlijk twijfel ik ook al een tijdje om te stoppen. Ik heb op het moment ook geen vriend, maar ik ben wel heel gevoelig voor acne. Maar in de bijsluiter staat dat je ook acne kunt krijgen VAN de pil… Ik ben ook niet zo van die hormonen inbrengen enzo maar ik ben dus wel erg in de periode qua pijn en verlies. Too much information haha, maar ik blijf er over nadenken wat de beste oplossing voor mij is!

    13 april 2016 at 10:27
  • Geef een reactie