Follow:
Persoonlijk

Waarom ik stopte met natuurlijke anticonceptie

natuurlijke anticonceptieVorig jaar schreef ik een artikel over waarom ik na 10 jaar stopte met de pil. Om mij heen en ook online merk ik dat het steeds meer speelt, vooral omdat andere dames van mijn leeftijd nu ook vaak al zo’n 10 jaar de pil hebben geslikt. Ik besloot over te stappen op natuurlijke anticonceptie, met de Fertility Awareness Method (FAM). Maar onlangs ben ik gestopt met deze methode en heb ik een spiraal laten plaatsen. Als je meer wil weten over mijn keuze voor deze vorm van anticonceptie, lees dan verder.

 

Zoals zo velen heb ik tien jaar lang synthetische hormonen gebruikt om niet zwanger te worden. En hoewel dat voor heel veel mensen prima werkt, voelde ik me daar niet langer prettig bij. Ik werd zelfs heel erg anti-synthetische hormonen. Vorig jaar schreef ik al over waarom ik na tien jaar besloot te stoppen met de pil. De keuze voor de natuurlijke anticonceptie via de Fertility Awareness Method was dan ook niet zo gek.

In een jaar tijd heb ik heel veel geleerd over mijn eigen lichaam, hoe het reageert op externe factoren (stress, ziekte, gewichtsverlies), hoe mijn maandelijkse cyclus precies in elkaar steekt en hoe ik moet interpreteren wanneer ik in mijn vruchtbare periode zit en dus extra maatregelen moet treffen om niet zwanger te worden. Ik vond het oprecht prachtig en vind dat alle jonge meiden en vrouwen deze informatie moeten zouden krijgen, bijvoorbeeld op school. Als je wil weten hoe FAM precies werkt, lees dan ‘Fertility Awareness Method – Natuurlijke Anticonceptie‘ dat ik vorig jaar schreef.

 
 
Fertility Awareness Method 

Echter werkt de methode niet perfect voor mij. Fertility Awareness Method is een mooie methode en daar sta ik nog altijd achter. Maar het is wel ontzettend belangrijk om alle regels strikt te volgen, omdat je anders alsnog de kans loopt om zwanger te raken. En voor mij zijn die regels heel ongunstig in combinatie met de signalen van mijn lichaam. Er blijven dus niet veel ‘vrije dagen’ over, om het zo maar even te zeggen. En als je ongesteldheid ook veel langer duurt, dan ben je op een gegeven moment wel toe aan wat anders.

En wat dat andere dan is? Persoonlijk koos ik voor een hormoonhoudend spiraal, dat ik vorige week liet plaatsen. Vorig jaar had ik niet gedacht dat ik ooit nog weer terug zou gaan naar de synthetische hormonen, maar ik denk dat dit nu de juiste optie voor mij is. Ik koos hiervoor omdat het enige alternatief zonder hormonen, het koperspiraal, juist een heftigere en langere menstruatie geeft. En dat wil ik natuurlijk niet.

De Mirena, het spiraal met hormonen, bevat maar zo weinig hormonen dat ik ook minder bijwerkingen verwacht in verhouding met de pil. Mijn pil bevatte 30 mg levonorgestrel per dag, en de Mirena slechts 0,2 mg. Ik heb dus ‘mazzel’ dat mijn pil hetzelfde hormoon heeft als het spiraal, want de pil kan uit allerlei soorten hormonen bestaan. En hoewel ik mij afgezwakt voelde door mijn specifieke pil, had ik geen enorme bijwerkingen van dit synthetische hormoon. Ik verwacht dan ook geen enorme bijwerkingen op het spiraal, omdat mijn lichaam voorheen ook best oké reageerde op levonorgestrel in een hoge dosering. Een ander voordeel is dat het spiraal geen oestrogeen bevat. Dit zit wel in veel anticonceptiepillen en het zijn vaak díe hormonen die klachten geven bij vrouwen die de pil gebruiken.

Een aantal weken geleden heb ik de knoop doorgehakt. Het laten plaatsen van een spiraal heeft namelijk best wat voeten in de aarde en je kunt ‘m niet zomaar even bij de apotheek ophalen. Volgende week schrijf ik een artikel over de plaatsing van het spiraal, hoe het werkt, of ik het pijn vond doen en de dingen waar je aan moet denken als je een spiraal laat zetten.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie