Follow:
Recepten, Vegan

Taart met frisdrank (vegan) | Pinterest hack of niet?

taart met frisdrankHeb jij al van de ‘eiergate’ gehoord? Er is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een giftige stof in eieren aangetroffen: fipronil. Dat is voor mij extra onhandig, want ik vier deze week mijn verjaardag en ik wilde een aantal taarten maken waar eieren in moeten. Gelukkig biedt Pinterest een oplossing voor álles. Een tijd geleden zag ik namelijk ‘cake with a can of soda‘, waarbij je de eieren en boter/olie in cake kunt vervangen met een blikje frisdrank. Als je taartmix verder geen dierlijke stoffen bevat, kun je zo bovendien snel een vegan taart op tafel zetten. Maar of dat echt werkt? Ik testte het voor je! Kijk je mee?

 

In dit artikel ga ik niet proberen te vertellen wat de scheikundige contructie achter deze kooktip is. Het zal vast iets te maken hebben met het koolzuur in de frisdrank, maar verder dan dat kom ik niet. Dat hoeft gelukkig ook niet, want volgens Pinterest is dit een eenvoudige truc om van iedere taartmix een versie te maken zonder eieren, boter of olie. Dat is handig als zoals nu eieren beter helemaal kunt vermijden, je allergisch bent voor boter of melk, of als je een vegan taart wil maken.

 
 
taart met frisdrank 

Wat heb je nodig voor een taart met frisdrank

– Kant en klare taartmix
– Blikje frisdrank met koolzuur in passende smaak
– Taartvorm
 

Wat betreft smaak en soort frisdrank moet je misschien een beetje experimenteren. Zo kun je voor zoete taarten het beste cola gebruiken, en neem je voor een citroencake bijvoorbeeld Sprite. Bak je iets met kersen? Probeer dan eens Cherry cola, en voor een kruidige taart (worteltaart/kruidkoek) zou je ginger ale kunnen gebruiken.

Het enige dat je doet is je droge taartmix mengen met één blikje frisdrank. Je voegt dus geen eieren, boter of olie toe, ook al staat dit wel op de verpakking. Vervolgens bak je de taartmix zoals op de verpakking staat aangegeven. En dat zou alles zijn. Dat is toch ontzettend makkelijk? Deze truc zou ook handig zijn als je bijvoorbeeld niet genoeg eieren meer in huis hebt maar toch die taart of cake wil maken.

 
 
taart met frisdrank 

Wat vind ik van de taart met frisdrank?

Het eerste dat mij opviel is dat de baktijd van mijn chocoladetaart aanzienlijk langer was dan op de verpakking staat. In totaal heeft het 50 minuten in de oven gestaan, in plaats van 30. Daarnaast is de taart niet gaan rijzen en is het vrij plat en compact gebleven. Bij een chocoladetaart is het juist lekker als deze een beetje luchtig is, omdat het vaak al zwaar valt.

 
 
taart met frisdrank
 

De tweede conclusie is dat de taart totaal geflopt is. Het was na 50 minuten nog steeds niet gaar, nog steeds zo plat als een stroopwafel en ik had ook niet meer het idee dat het nog wel wat zou worden. Dus heb ik de taart maar uit de oven gehaald. En toen ik een stukje probeerde af te snijden om in ieder geval de smaak te testen, viel het zo van mijn vork af. Zó vloeibaar was het nog van binnen.

Mijn conclusie is dat het misschien best werkt voor sommige soorten taarten en cake. Ik weet ook niet hoe deze taartmix lukt als je wel de instructies volgt want ik heb ‘m nog niet eerder gemaakt. Heb je dus een keer zin in een experiment, probeer het dan eens. Misschien heb jij wel geluk en heb je een fantastische hack voor in de keuken te pakken. Ik moet deze taart met frisdrank helaas als enorme FAIL bestempelen. Ik heb voor mijn verjaardag uiteindelijk gekozen voor andere taarten waar geen ei aan te pas komt, dat is wel zo veilig.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie