Follow:
DIY, Fashion, Lifestyle

How to… Tas maken voor je yogamatje

Yogamat tas
Wie wel eens buitenshuis naar yoga gaat, weet hoe lastig het kan zijn om je matje mee te nemen. Het past in geen enkele tas, je handen moet je vrij houden om te kunnen fietsen, het matje rolt spontaan af, het wordt ook nog eens vies en zo kan ik nog wel even door gaan. Daarom is het makkelijker om een tas speciaal voor je yogamatje te maken. Ingewikkeld is dat niet, als ik (nog nooit een naaimachine gebruikt) het ook kan. Wil je weten hoe je dit zelf kunt doen, lees dan verder. 
 

Wat heb je nodig

– Stevige stof (Ongeveer 1 meter van de rol kopen)
– Garen in passende kleur
– Naaimachine
– Meetlint
– Spelden
– Veiligheidsspeld
 
 

Hoe moet je het maken

Stap 1:
Meet je eigen yogamat op want je kunt nooit helemaal vertrouwen op de maten van een ander. Jouw matje is misschien net iets breder, dus ga altijd uit van je eigen mat.
Knip uit de stof vervolgens de vier onderstaande onderdelen. Bij deze maten heb ik de marge al meegenomen en dit is wat ik daadwerkelijk ging afmeten en knippen. Reken ongeveer 1,5 cm extra op de maten van jouw matje zodat je de zomen kunt maken.

– 1 cirkel (pak een rond bordje of kommetje dat iets groter is dan de dikte van je yogamatje en gebruik dit als patroon)
– 1 tube (47 x 75 cm) Gebruik hiervoor de omtrek van de cirkel (mijne was 47 cm, de omtrek van mijn ronde schaaltje) en reken aan de bovenkant wat extra lengte zodat je ook nog stof hebt om de bovenkant af te werken.
– 1 schouderriem van 105 x 14 cm
– 1 koord  van 80 x 8 cm (ik gebruikte 5 cm en dit was duidelijk te smal)
 
Stap 2:
Maak een zigzag-steek langs alle randen om te voorkomen dat je stof gaat rafelen. Het wordt hierdoor gewoon sterker en het is de extra tijd meer dan waard.
 
Stap 3:
Strijk alle stof! Niet het leukste klusje, maar vouwen krijg je er later niet meer uit. Voor het mooiste resultaat moet je de stof toch echt even strijken.
 
 
Yogamat tas 
Stap 4:
Begin met de schouderriem. Vouw de stof dubbel met de goede kant naar binnen, laat een beetje marge over en naai vervolgens langs de lange kant. Ik heb daarna met mijn strijkijzer de overgebleven randjes vlak gemaakt, zodat de stof mooi plat ligt. Vouw het geheel daarna met de goede kant naar buiten. Ga vervolgens nog een keer met het strijkijzer er over, maar nu zodat de naad in het midden van de onderkant zit. Als je de tas draagt, kun je de naad dus niet meer zien.
 
 
Yogamat tas 
Stap 5:
Dan is het tijd om de onderkant aan de ‘tube’ te maken. Dit moet je dus in een cirkel naaien, maar het is uiteindelijk makkelijker dan het lijkt. Let erop dat je hier ook weer de stof binnenste buiten naait, met de mooie kant naar binnen. Het is wel belangrijk dat je het onderste stuk van de schouderriem als het ware als ‘sandwich’ tussen de stof van de bodem en de zijkant doet en dit meenaait in de cirkel. Dit maakt de sterkste verbinding om de tas mee te dragen. Naai alles op een rustig tempo zodat je de cirkel mooi rond krijgt.
 
 
Yogamat tas
Yogamat tas 
Stap 6:
De onderkant van de riem zit vast in de naad van de bodem, maar de bovenkant moet natuurlijk ook nog vast. Ik heb mijn uiteinden niet eerst dichtgenaaid, maar ik heb ze in één keer verwerkt. De bovenkant heb ik een klein stukje (ongeveer 3 cm) dubbelgevouwen, en dat heb ik op de tube vastgemaakt met een kruispatroon. Bovenstaand X-patroon heb ik twee keer gemaakt, zodat ik er zeker van was dat de riem goed vast zat. Een matje is namelijk zwaarder dan je zou denken!
 
Stap 7: 
Heb je de bodem erin en de riem vast, dan kun je de lange tube in elkaar zetten. Hiervoor hoef je alleen maar in de lengte te naaien. Laat bovenaan wel wat ruimte vrij om later het koord door te rijgen.
 
 
Yogamat tas 
Stap 8:
Bedenk hoe je het koord wil verwerken. Ik was dit vergeten en kwam er dus te laat achter dat ik dat ook nog moest doen. Opzich niet zo erg want ik heb de uiteinden nu even snel met de hand vastgezet. Maar het is makkelijker om eerst de twee buitenste randen om te zoomen (waar het koord uit komt) en daarna pas om te vouwen en de tunnel te maken waar het koord doorheen gaat.
 
Stap 9: 
Nu zit je tas eigenlijk al helemaal in elkaar en hoef je alleen nog maar het koord te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een (schoen)veter of lint te gebruiken, maar ik vond het mooier om hiervoor dezelfde stof te gebruiken. Uiteindelijk had ik mijn koord wat te smal gemaakt waardoor ik ‘m bijna niet meer binnenste buiten kreeg, maar het is uiteindelijk gelukt. Ik kan je aanraden om minimaal 8 cm te rekenen en de marge wat kleiner te maken dan bij de andere stukken. Anders krijg je het niet binnenste buiten.
 
 
Yogamat tas 
Stap 10:
Pak de veiligheidsspeld, maak deze aan één kant van het koord vast en gebruik dit om het koord makkelijker door de bovenste tunnel te krijgen. Als het koord er doorheen is, kun je een knoopje in de uiteinden maken zodat het niet gaat rafelen.
 
 
Het lijkt heel wat, maar het is heel goed te doen. Ik had nog nooit gewerkt met de naaimachine, maar ik heb deze tas in één middag in elkaar gezet. Ik merkte dat ik bij het lezen van sommige tutorials ook niet altijd snapte wat de bedoeling was, maar als je je eigen stukken stof erbij hebt, lijkt het opeens veel logischer. Heb dus geduld, maak er iets leuks van en dan heb je extra plezier van je tas.
 
 
Yogamat tas 

Ik doe iedere dag aan yoga, maar dat is altijd thuis. Mijn tas gebruik ik dus op dit moment nog niet zo veel, maar mijn voornemen voor dit jaar is om vaker yogalessen te nemen in Groningen. Ik kan dus niet wachten om daar aan te komen met mijn prachtige paarse matje in mijn zelfgemaakte tas! En mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Marja

    Dank je wel!!! Helemaal gelukt dankzij de goede beschrijving!!!

    3 april 2016 at 13:17
  • Geef een reactie