Follow:
Lifestyle, Verantwoord, Zero Waste

Dag van de Duurzaamheid: 10 tips voor een groen kantoor

groen kantoorVandaag is het de Dag van de Duurzaamheid en dat vraagt natuurlijk om een artikel met tips om verschillende aspecten van jouw leven te verbeteren. Nu is het kantoorleven waarschijnlijk niet iets waar je direct aan denkt bij duurzaamheid en het is ook geen onderwerp waar ik anders veel over schrijf. Toch is het goed om eens stil te staan bij de verspilling die op een kantoor aan de orde van de dag is. Thuis kun je zelf betere keuzes maken, maar als je net als ik in loondienst werkt heb je je maar te houden aan de regels van de baas. Maar er zijn een aantal tips om verspilling te voorkomen door zelf het initiatief te nemen voor een groen kantoor. Bovendien hebben we met een groep groene bloggers, speciaal voor de Dag van de Duurzaamheid, een gezamenlijke inspanning geleverd om duurzame tips te geven over allerlei onderwerpen. Kijk dus naast mijn tips ook even onderaan dit artikel voor de tips van andere bloggers.

 

Zoeken met Ecosia in plaats van Google

Grote kans dat jij gedurende de dag aardig wat dingen opzoekt via Google. En hoewel wij nu eenmaal grote waarde hechten aan Google als zoekmachine, zijn er alternatieven die ook een stukje beter voor de wereld zijn. Zelf gebruik ik Ecosia als zoekmachine. Van de advertentieopbrengsten plant het bedrijf bomen, zodat je met jouw zoekopdrachten actief bij kunt dragen aan een betere wereld. De zoekresultatenwerken net zo goed, je kunt de adresbalk in je browser gebruiken als zoekveld en na de eenmalige installatie kost het je helemaal geen extra moeite. Er zijn ook een aantal andere alternatieven zoals Goodsearch (doneert geld aan goed doel naar keuze) en Ecosearch (doneert 100 procent van opbrengsten aan goede doelen).

 

Ga digitaal met documenten

De makkelijkste manier om duurzamer te worden als kantoor, is om documenten online te gebruiken in plaats van alles maar uit te printen. Ieder A4 komt van een boom en inkt is vaak een chemisch product wat vervuilend is en bovendien moeilijk is af te breken. Voordat mijn collega deels thuis ging werken, printten we minstens zo’n 12 A4tjes per week met daarop een overzicht van de artikelen die we wilden schrijven. Nu doen we dat digitaal, omdat zij er zo vanuit huis ook inzicht in heeft. Na een snelle rekensom (en wat speling voor vakanties) kan dat al snel 500 tot 600 A4tjes besparen per jaar. En dat is alleen van wat mijn directe collega en ik doen. Kun je je voorstellen wat je met meer mensen kunt bereiken! In veel gevallen is het puur automatisme dat je iets print en op een groen kantoor kan dat anders. Overleg eens met je collega’s om te zien of er een digitale oplossing is, zoals het gebruik van Google Docs.
 

Oud papier gebruiken voor boodschappenlijstjes

Soms ontkom je echter niet aan het printen van documenten. Als ik op mijn werk al iets print, zorg ik er voor dat ik het velletje mee naar huis neem als ik er klaar mee ben. Deze knip ik vervolgens in een aantal vierkanten, die ik vervolgens gebruik als notitieblaadjes of voor mijn boodschappenlijstje. Ik heb nu al meer van deze verknipte papieren thuis liggen dan ik op dit moment gebruik. Zo hoef ik dus geen losse notitieblaadjes meer te kopen en kan ik het papier nog een keer gebruiken voordat het uiteindelijk bij het oud papier belandt. Zorg er wel voor dat wat op het papier geprint staat, geen gevoelige informatie is.
 
 
groen kantoor 

Dubbelzijdig printen

In ieder kantoor staat een printer, die soms tientallen of honderden printjes per dag maakt. Om minder papier te gebruiken, kun je heel eenvoudig kiezen voor dubbelzijdig printen. Zo bespaar je steeds een vel papier en dat kan behoorlijk oplopen in een kantoor.
 

Ecovriendelijk lettertype voor minder inktverbruik

Wist je dat er zoiets bestaat als een lettertype dat minder inkt verbruikt maar er net zo uit ziet als anderen? Met een ecovriendelijk letttertype kun je het inktverbruik met gemiddeld 20 tot 35 procent verminderen, doordat er kleine gaatjes in de letters zitten en zo minder inkt nodig is om de letter te printen. Lettertypes zoals Ryman Eco en Ecofont zijn gratis te downloaden (Ecofont kent ook een betaalde versie) en te installeren op je werkcomputer, zodat je bij je volgende printje een nét iets duurzamere keuze kunt maken. Kun of mag je geen fonts downloaden op je werkcomputer, kies dan voor lettertype Courier die standaard op je computer staat.

 

Afval scheiden of beter verdelen

De inspiratie voor dit artikel kwam vorige week, toen ik een oplossing zorgt voor het probleem dat bij ons alle prullenbakken dagelijks worden geleegd, ook als daar alleen mijn ene theezakje in ligt. Ik deed deze al vaak bij andere collega’s in de prullenbak zodat in de mijne niet een nieuwe plastic zak hoeft. Gelukkig vonden mijn collega’s het een goed idee om nog een stap verder te gaan en het afval beter de scheiden (nat en droog) en niet allemaal meer een eigen prullenbak te gebruiken, maar het te verzamelen in één. Dat scheelt bij ons op kantoor iedere dag al 4 of 5 plastic zakken. Heb je een werkgever die oud papier apart afvoert, dan kun je ook een aparte bak gebruiken voor dit papier, zodat het niet in een plastic zak bij het andere restvuil wordt gegooid. Een groen kantoor hoeft niet ingewikkeld te zijn, wees creatief!

 
 
groen kantoor 

Koffie en thee uit glas

Op veel kantoren staat een koffieautomaat waar iedereen meerdere malen per dag een kopje koffie of thee uit haalt. Best handig zou de baas denken, maar het past niet beslist bij het idee van een groen kantoor. En iedereen kan kiezen hoe hij of zij de koffie wil. Maar deze drankjes komen vaak in plastic bekertjes en je krijgt steeds een nieuwe voor ieder kopje dat je pakt. Probeer eens of je een glazen kopje kunt gebruiken bij de automaat. Lukt dat niet? Vraag aan je leidinggevende of je een waterkoker mee mag nemen, om daar zelf koffie of thee mee te maken. Zo ben je niet langer afhankelijk van de koffieautomaat en kun je een gewoon glazen kopje gebruiken. Wil je helemaal zero waste gaan, gebruik dan losse thee. En schakel je halverwege de dag over op water? Gebruik gewoon hetzelfde kopje en spoel ‘m even om, het is niet nodig om overal een schoon glas voor te pakken.

 

Lunch in herbuikbare bakjes

De meeste mensen die in loondienst werken, nemen zelf hun lunch en snacks mee. Waarschijnlijk in een plastic boterhamzakje, wat dat is zo lekker handig en snel. Toch? Maar ieder plastic zakje dat je gebruikt en weggooit aan het einde van de dag, blijft ergens op deze aarde rondzwerven. Plastic vergaat niet en dus is ieder plastic voorwerp dat je gebruikt, eigenlijk één te veel. Ik neem mijn crackers altijd mee in een roestvrijstalen Bentobox, en het vleeswaren dat ik op deze crackers doe, neem ik mee in een glazen conservenpot. Beide zijn herbruikbaar, makkelijk af te wassen en genereren geen afval. Dus kijk eens naar een ouderwetse broodtrommel (liefst niet van plastic) en wees creatief met bakjes en containers die je al in huis hebt.

 
 
groen kantoor 

Deuren dicht en warme trui aan

Wie een baan heeft waarbij je actief bezig bent, weet waarschijnlijk niet hoe fris het soms in een kantoor kan zijn. Als je de hele dag stil zit, krijg je het natuurlijk veel sneller koud dan wanneer je steeds op en neer loopt en wat meer lichaamsbeweging krijgt. Vooral in deze overgangsperiode van zomer naar herfst doe je er goed aan om de deuren (als dat mag) weer dicht te doen om de warmte binnen te houden. En trek een lekkere warme trui aan en pluk je warme sjaal weer uit de kast. Ik wil niet zeggen dat je je moet laten verkleumen tijdens je werkdag, maar je kunt wel maatregelen nemen om de kachel niet te ver open te draaien.

 

Doe het licht uit

Iets waar ik me zelf altijd erg aan kan ergeren is dat overal lampen branden, ook als er niemand is. In de toiletten vind ik dat doorgaans niet zo’n probleem omdat de hele dag mensen in en uit lopen. Maar mogelijk heb je een bedrijfskantine en brandt daar de hele dag de lamp, ook als iedereen netjes achter zijn bureau zit. Ik weet dat de energierekening de meeste werknemers niet interesseert, en het gaat ook niet zozeer om het geld dat het bespaart. Veel energie wordt nog altijd op een niet-duurzame manier gewonnen en van energiezuinige lampen wil je baas wellicht ook niets horen. Wat kun jij doen? Doe het licht uit als je een ruimte verlaat. Is het buiten zonnig en licht, overweeg dan eens om de lampen op je werkplek uit te laten.
 

groen kantoor

Bron: Babette Porcelijn –De Verborgen Impact

 

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids dus! Klik ook eens door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daar is deze Dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)

Overig
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)
 
 

Previous Post Next Post

You may also like

13 Comments

 • Reply Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om minder te vliegen - Zaailingen

  […] (Groene manieren) 10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar) Overig 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om je self-careroutine te vergroenen van Saar (Saar Grolleman) 10 […]

  10 oktober 2017 at 06:01
 • Reply Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om over te stappen op herbruikbare producten - Nynkek

  […] 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog) 10 […]

  10 oktober 2017 at 06:02
 • Reply Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om goed te doen met je geld - Aandachtige Blog

  […] 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog) 10 […]

  10 oktober 2017 at 06:02
 • Reply Dag van de Duurzaamheid: 10 tips voor een duurzame vakantiebeleving

  […] 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om je self-careroutine te vergroenen van Saar (Saar Grolleman) 10 […]

  10 oktober 2017 at 06:44
 • Reply The sea is my cup of tea - Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om je kledingkast te verduurzamen • The sea is my cup of tea

  […] 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om je self-careroutine te vergroenen van Saar (Saar Grolleman) 10 […]

  10 oktober 2017 at 07:10
 • Reply Dag van de duurzaamheid: 10 favoriete fair fashion merken en shops - KimBuining.com

  […] 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog) 10 […]

  10 oktober 2017 at 08:03
 • Reply MevrouwMiauw

  Wat een leuk artikel is dit geworden zeg. Ik heb Ecosia meteen geïnstalleerd hoor. En eco lettertypes? Serieus nog nooit van gehoord. Dat is nog eens leuke informatie. Zo leer je nog eens wat.

  10 oktober 2017 at 22:28
  • Reply Geanne

   Mijn collega attendeerde me er op dat je Ecosia ook op je telefoon kunt installeren. Bij beide moet je er wel even aan denken om ‘m in je witte/veilige lijst te zetten als je een adblocker gebruikt 🙂

   13 oktober 2017 at 15:43
  • Reply Geanne

   Bedankt voor je reactie Sara! Kleine beetjes kunnen best een groot effect hebben dus ik ben blij dat ik je iets heb kunnen bijbrengen 🙂

   6 november 2017 at 16:19
 • Reply Yalou van der Heijden

  Top tips, iedereen moet dit gewoon toepassen! (: Die eco lettertype kende ik nog helemaal niet, maar ik ga het zeker gebruiken! Dankjewel.

  13 oktober 2017 at 19:48
  • Reply Geanne

   Een ecofriendly lettertype is zoiets makkelijks, dat eigenlijk iedereen het kan gebruiken. Ik hoop dat je ‘m wellicht gedownload hebt en nu ook iets duurzamer kunt printen.

   6 november 2017 at 16:23
 • Reply Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om tweedehands te kopen - KouweKleren

  […] 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog) 10 […]

  23 februari 2018 at 11:15
 • Reply Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om minder te vliegen - Zaailingen

  […] Saar) 10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth) Overig 10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie) 10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog) 10 […]

  27 augustus 2018 at 19:55
 • Geef een reactie