Follow:
Recepten, Vegan

Tips om van je vegan verjaardag een echt feestje te maken

vegan verjaardag

Help, je bent jarig en je wil je visite op iets lekkers trakteren. Maar dat moet natuurlijk wel vegan zijn! Niet getreurd want er zijn voldoende lekkere recepten om jouw vegan verjaardag (of een ander feest) mee te vieren. Op 6 augustus werd ik 29 jaar oud en vierde ik mijn eerste vegan verjaardag. In dit artikel laat ik je een aantal handige recepten en tips zien om taart en hapjes op tafel te zetten waarvan niemand vermoed dat het vegan is. Kijk je mee?

 

Taart en gebak

Het leuke van een feestje vieren, is dat je veel nieuwe recepten kunt proberen. Zoek simpelweg op vegan cake of vegan taart en je vind ontelbaar veel mogelijkheden. Ik koos voor een vegan vanilla cake van It Doesn’t Taste Like Chicken, met een andere frosting omdat we in Nederland geen vegetable shortening hebben. MAAR; ik vond het recept uiteindelijk niet helemaal geweldig. Dus mijn tip is direct ook: test je recept een week eerder uit zodat je je gasten niet iets voorzet wat minder geslaagd is. Dat had ik ook moeten doen voordat ik mijn vegan verjaardag vierde, oeps!
 
 
Vegan truffels 

Chocolade is super veelzijdig

Met chocolade kun je eindeloos variëren en het lijkt alsof je heel veel moeite hebt gedaan om een lekker gerechtje te maken. Zolang je pure chocolade gebruikt, zit je bijna altijd goed. Als vegan check je natuurlijk áltijd de ingrediënten maar de meeste pure chocolade bevat geen dierlijke ingrediënten. En wat kun je daar zoal mee maken? Vegan chocolade fudge bijvoorbeeld, of vegan chocolade truffels. Vaak heeft de chocolade wel even tijd nodig om uit te harden, dus begin op tijd met deze lekkernijen.

 
 
vegan pesto hapjes 

Bladerdeeg is je vriend

Je kunt je niet voorstellen hoe veel recepten je kunt vinden met bladerdeeg. Koopmans origineel bladerdeeg uit de vriezer is vegan en super handig om in huis te hebben. Je kunt bijvoorbeeld deze lekkere vegan pesto hapjes maken. Je kunt ze ook vullen met champignons, waar binnenkort nog een recept voor online komt.

 

Gesneden groente en hoemoes

Want wie houdt er niet van hoemoes? Gesneden groente zoals komkommer en paprika doen het altijd goed, en  zijn dus een handige en goedkope optie om als hapjes op tafel te zetten. Een beetje hoemoes erbij is dan wel lekker. Mijn favoriet is de kerrie-variant van Maza.

 
 
vegan verjaardag 

Good ‘ol chips en nootjes

Gezond is het niet, maar bij een verjaardag denk ik toch direct aan chips en borrelnootjes. Zo lekker Hollands! Gelukkig kun je dit tegenwoordig heel gemakkelijk in de supermarkt kopen. Zo is de paprikachips van Croky vegan en Duyvis heeft een aantal soorten borrelnootjes die vegan zijn. Ikzelf ben gek op de Oriental in de gele verpakking. Het voordeel van chips en nootjes is dat je het vooraf al in huis kunt halen en je het alleen nog maar in een schaal hoeft te doen. Ideaal voor als je niet zo van het bakken bent of in tijdsnood dreigt te komen op je vegan verjaardag.

 

Barnivore voor alcohol

Op je verjaardag drink je waarschijnlijk een drankje, om te vieren dat je weer een jaartje ouder bent en opnieuw een ronde om de zon hebt gemaakt. Wat veel mensen niet weten is dat niet alle alcohol veganistisch is. Zo wordt gebruik gebruikt van ei of beenderen om alcohol te ‘klaren’ waardoor het helder wordt. Je kunt het beste de website Barnivore gebruiken om te achterhalen welke wijnen, bieren en likeuren veilig zijn om te schenken. Dit is namelijk niet vanaf de verpakking te achterhalen, je moet de producent vragen naar het gebruik van dierlijke ingrediënten of materialen.

 
 

Hoe vier jij het liefste je vegan verjaardag?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Mariëlle

  Goede tips! Ik heb zelf chocoladetaart en appeltaart gebakken en kreeg er ZO veel complimenten over 🙂 Ook met chips, borrelnootjes enz kom je een heel eind!

  18 augustus 2018 at 09:13
  • Reply Sweet Suzie

   Helaas kan m’n vriend geen chocolade eten i.v.m. migraine. Maar appeltaart klinkt ook lekker, dat zal ik een volgende keer proberen 🙂

   1 september 2018 at 11:36
 • Reply Rianne

  Ik maak voor mijn vegan cake gebruik van kant en klaargemak en hij is door iedereen in de familie goedgekeurd, ook de niet vegans 🙂 Gezond is het natuurlijk niet, maar dat hoeft ook niet. Met dank aan Martine van Vegetus.nl heb ik mijn eigen versie naturelcake gemaakt. Het recept is als volgt:

  *1 pak AH Mix voor cake *luchtig* van 400gr (ik heb ook eens koopmans gebruikt, maar die was veel droger)
  *120ml zonnebloemolie
  *200ml ongezoete sojamelk (ik gebruik die van de AH, omdat ik simpelweg daar mijn boodschappen bestel)
  *1 zakje vanillesuiker van RUF

  Mix alle ingrediënten door elkaar en doe dit in een bakvorm en bak de cake vervolgens af in een voorverwarmde oven op 175 graden celsius voor ongeveer een uur. Dit hangt natuurlijk een beetje af van je eigen oven en gebruikte bakvorm.

  Ik gebruik zelf een oude metalen bakvorm in hartjesvorm met daarin bakpapier. Ik bak de cake altijd een dag van te voren. Nadat de cake uit de oven is en voldoende is afgekoeld, dek ik de cake in de bakvorm met het bakpapier erin af met aluminiumfolie. Zo is de cake de volgende dag heerlijk smeuïg. (Vandaar die dag van te voren)

  Ik heb van dit cakerecept ook een soort van slagroomtaart gemaakt door de cake overdwars te halveren en te besmeren met AH aardbei fruitspread minder suiker en de zijkanten te bedekken met botercrème en nougatine van Dr Oetker. De bovenkant heb ik bedekt met marsepein en toefjes langs de rand van botercrème. Ook deze ‘slagroomtaart’ werd goed ontvangen 🙂

  Bovenop de marsepein kun je dan nog iets van een tekstje schrijven of ik had bv van het restje marsepein dat was overgebleven, daar cacaopoeder doorheen gekneed en daarvan de ciifers 30 gemaakt (was voor mijn broertje z’n 30e verjaardag dit jaar) Oh en natuurlijk ook nog geraspte pure chocolade over de bovenkant van de taart gestrooid.

  Overigens heb ik voor de ‘slagroomtaart’ ook eerst de cake zelf een dag van te voren gemaakt en pas de dag erna dat de verjaardag daadwerkelijk gevierd werd de cake verder verwerkt naar ‘slagroomtaart’.
  De botercrème heb ik gemaakt van 1 deel wajangmargarine met daardoor dan 2 delen poedersuiker.

  Ik hoop dat je wat aan dit recept hebt, het is een lange reactie geworden zo, sorry 🙂

  Met vriendelijke groet, Rianne

  27 augustus 2018 at 17:18
  • Reply Sweet Suzie

   Hoi Rianne, aan jouw reactie heb ik zeker wat! Vooral de tip van het een dag van te voren maken lijkt me erg handig. Dus je haalt de cake helemaal niet uit de vorm om af te koelen? Gewoon er in laten zitten en als het koud is afdekken met aluminiumfolie begrijp ik? Dat ga ik zeker eens proberen, super bedankt voor je uitgebreide reactie!

   1 september 2018 at 11:39
   • Reply Rianne

    Soms als ik hem wat te laat op de dag maak (lees avond) dan haal ik de cake er met bakpapier en al uit de metalen bakvorm om even op een rooster af te koelen en dan plaats ik hem daarna met bakpapier en al weer terug in de metalen bakvorm. En dan inderdaad afdekken met aluminiumfolie, dan heb je de volgende dag een heerlijke smeuïge bovenkant op de cake zitten. (Die bijna aan je vingers plakt) En de cake zelf blijft ook lekker smeuïg, totaal niet droog. Maar zoals gezegd, toen ik dit met de koopmans cake deed, was die wel wat droger. Ik heb tot nog toe die van koopmans, Aldi en AH gebruikt en die van de AH wordt hier als lekkerste beoordeeld 🙂 ook door de niet-vegans. Ik heb ook nog een recept voor appeltaart/kersentaart en voor brownies dat door de niet-vegans gewaardeerd wordt (maar ik las dat je vriend niet tegen chocolade kan) Maar mocht je die ook willen hebben, dan geef je maar een seintje 🙂 want met lekker eten veroveren we ook vanzelf de niet-vegans haha 🙂

    2 september 2018 at 23:07
 • Reply Susanne van der Wal

  Wat leuk dat ik jouw blog heb gevonden! Heerlijke tips:D

  2 september 2018 at 20:16
 • Geef een reactie