Follow:
Bohemian, Lifestyle

5 x een cactus verzorgen zonder groene vingers

Cactus verzorgenJa, ik geef het toe: ik ben een crazy cactus lady. Mijn huis raakt steeds voller met deze vrolijke plantjes en ik vind het heerlijk! Mensen vragen mij regelmatig hoe je nu eigenlijk voor een cactus moet zorgen. Want hoewel de meesten wel weten dat een cactus weinig water nodig heeft, maar wat moet je verder weten over je cactus verzorgen? In dit artikel deel ik een paar praktische tips zodat jouw cactussen ook mooi blijven.
 
Minder water in de winter dan in de zomer
Cactussen zijn planten die een rustperiode in de winter kennen. Het is het beste om ze dan heel weinig water te geven en ze met rust te laten. Het beste combineer je dit met een koudere plek in huis. Deze rustperiode in de winter zorgt ervoor dat je cactus in het voorjaar bloemen kan produceren. Ik heb ze op dit moment nog in de woonkamer staan, maar ik ben al wel begonnen met minder water geven.

In de winter is één keer per maand water geven voldoende. In de zomer heeft de plant meer vocht nodig. Echter is een cactus gevoelig voor rot. Geef dus nooit teveel water in één keer.
 
 
Cactus verzorgen
 
Verpot cactussen niet te vaak
Heb je net een cactus gekocht, dan is het geen probleem om deze te (laten) verpotten. De jonge plantjes kunnen dit prima hebben. Maar het is beter om oudere planten niet te vaak in een nieuwe pot te zetten, tenzij het echt nodig is. Dat is bijvoorbeeld wanneer de cactus te groot is geworden voor de huidige pot. Gebruik een tang (uit de keuken) om de cactus vast te pakken en in zijn nieuwe pot te zetten. Combineer hiervoor met allerlei potjes zoals koffiekopjes en waxinelichthouders.

Cactus met zonnebrand
Wist je dat een cactus zich ook kan verbranden door zonlicht? Dit effect wordt versterkt door het raam waar zonlicht doorheen schijnt. Daarom is het goed om een cactus aan de zon te laten wennen, vooral als je ‘m net hebt gekocht of uit de rustperiode haalt. Ook als de plant eenmaal gewend is aan zonlicht, kan het voor problemen zorgen. Niet ieder soort cactus kan even goed omgaan met fel zonlicht en warmte.
 
 
Cactus verzorgen
 
Regenwater is beter
De mineralen in kraanwater zouden volgens experts een reden kunnen zijn dat cactussen minder lang mooi blijven. Daarom zou het goed zijn om regelmatig regenwater te gebruiken om de plantjes water mee te geven. Ook is lauw water beter dan koud water. Het blijven immers planten die van nature in warme en droge gebieden groeien. Je cactus verzorgen gaat dus niet alleen over water geven, maar ook wat voor soort water is van belang.

‘Zonbadje’ voor je cactus 
Planten hebben nu eenmaal licht nodig om in leven te blijven en te groeien. Maar soms wil je een plant op een specifieke plek hebben, waardoor de cactus niet heel veel licht krijgt. Je kunt dit oplossen door de plant regelmatig een ‘zonbadje’ te geven, zoals ik met mijn grote pot cactussen doe. Door ze regelmatig in het zonlicht en op een warme plek te zetten,krijgt het toch voldoende zonlicht. Een aantal uren op de vensterbank, eens per twee of weken, kan al voldoende zijn.

 
 

Wat is jouw favoriete plant voor in huis? En heb jij nog tips voor cactus verzorgen?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie