Follow:
Beauty, Organic

6 tips voor het kopen van groene verzorgingsproducten

groene skincareVoor 2015 heb ik mijzelf het doel gesteld om steeds vaker een opgemaakt verzorgingsproduct te vervangen voor een groener alternatief. Je kunt bijvoorbeeld de groene collectie van drogisterij-merken proberen, helemaal overstappen op een ander merk en je gaat ook meer research doen naar bedrijven en hun werkwijze. Wil je zelf je verzorgingsproducten groener maken, dan geef ik je een aantal tips. Zo ingewikkeld is het namelijk niet en stapje voor stapje kom je steeds een beetje verder. Ben je nieuwsgierig geworden, lees dan verder.
 
Kijk eerst naar het merk en dan pas naar het product
Over de afgelopen jaren kwamen steeds meer (drogisterij) merken met een natuurlijke lijn. Het is natuurlijk mooi dat er meer aandacht komt voor mens, dier en milieu bij het maken van cosmetica, maar het zijn vaak maar een paar producten. Dit houdt in dat de rest van de producten niet op een groene manier geproduceerd wordt. Je kunt daarom beter kiezen voor een merk dat duurzaam opereert. Deze hebben vaak een heel andere visie dan bijvoorbeeld Clinique of Nivea, en trekken het groene aspect door in de gehele productie. Denk bijvoorbeeld aan The Body Shop en Yes To… Dit zijn voorbeelden van merken/bedrijven waarvan ook nog een deel van de opbrengsten naar een goed doel gaat.
 
Laat je niet verleiden door ‘groene’ marketing
Grote merken komen met groene producten. En een groot reclamebureau moet er voor zorgen dat jij deze nieuwe producten koopt. Maar je loopt kans een miskoop te doen als je je hierdoor laat leiden. Denk maar eens aan de Clearly Naked shampoo en conditioner van Herbal Essences. Deze is helemaal niet zo ‘clearly naked’ als de verpakking doet vermoeden. Alleen de shampoo is vrij van siliconen, parabenen en kleurstoffen, de conditioner bevat wel siliconen. Én er zit SLS is, wat je huid kan irriteren. Probeer dus een kritische houding aan te nemen tegenover alle groene slogans.
 
Lees ALTIJD de ingrediëntenlijst!
Dit sluit aan bij het bovenstaande en is ook belangrijk wanneer je geen groene producten wil aanschaffen. Want wat de claims en marketing van een bepaald product ook zegt, het komt uiteindelijk allemaal neer op de ingrediënten. Probeer jezelf wegwijs te maken in de belangrijke ingrediënten. Zo is het goed om te weten dat je SLS, SLES, Alcohol denat., parfum en parabenen beter kunt vermijden. Staat één van deze ingrediënten bovenaan de lijst, dan weet je dat dit product daar een grote concentratie van bevat. Ik kocht onlangs de tonic uit de Pure & Natural-collectie van Nivea, denkende dat het met de ingrediënten wel goed zou zitten. En wat was het tweede (en dus het één na grootste) bestandsdeel? Alcohol Denat. oftewel de uitdrogende variant van alcohol. Deze heb ik dus direct teruggebracht (had het nog niet gebruikt) en ik was weer een illusie armer.
 
 
groene skincare
 
Gebruik wasbare watjes voor het reinigen van je gezicht
We weten allemaal dat het belangrijk is om je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds goed te reinigen. Maar heb je wel eens opgelet hoeveel watjes/tissues je hiermee verbruikt? Ik besloot deze zomer om te zoeken naar een alternatief en dat vond ik op Etsy. Er zijn namelijk ook wasbare ‘watjes’ die je keer op keer kunt gebruiken. Het zijn ronde lapjes stof die op elkaar genaaid zijn, en die je na gebruik gewoon in een waszakje voor lingerie met je was mee laat draaien. De kosten vallen best mee en ik gebruik de mijne nu al maanden zonder enige problemen. Lees hier het artikel over de herbruikbare watjes en zie hoe makkelijk het is.
 
Kijk ook eens buiten de drogisterijen
Ga je altijd naar de drogisterij voor je gezichtsverzorging? Dan weet je waarschijnlijk al dat je daar weinig groene producten voor je huid zult vinden. Sommige merken zoals Nivea doen wel een poging, maar zoals je net al las, zijn ze er nog lang niet. En dus is het misschien beter om eens bij andere winkels binnen te wandelen. Denk bijvoorbeeld aan De Tuinen, die weer heel andere merken verkoopt. En vergeet de webwinkels natuurlijk ook niet. Soms weet je wel precies van welk merk je wil kopen, maar is er geen verkooppunt bij jou in de buurt. Verbreed je horizon en vraag in zo’n winkel om advies als je (nog) niet bekend bent met de merken die verkocht worden.
 
Verlies je persoonlijke voorkeuren niet uit het oog
Misschien denk je dat je veel op moet geven voor groene verzorgingsproducten. Maar ik denk dat het goed is om je persoonlijke situatie en voorkeuren in het oog te houden. Je hoeft niet in één dag te switchen, je kunt langzaam je opgemaakte producten vervangen door een groener alternatief, of je gaat alleen gedeeltelijk groene producten gebruiken. Misschien laat je financiële situatie het niet toe, of heb je een dermate lastige huid dat je liever die ene dagcrème blijft gebruiken. Doe dat dan ook vooral, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Ik gebruik ook nog steeds een nachtcrème van Nivea (zonder parfum, parabenen en kleurstoffen) en ik zal deze vermoedelijk ook nog een tijd blijven gebruiken. Voel je niet verplicht om te switchen maar beslis welke producten jij het waard vindt om te wisselen voor een groener exemplaar.
 
 
Q: Koop jij wel eens verzorgingsproducten die ‘groen’ zijn?
 
 
Bron foto’s: Freeimages.com
 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Marion

    Wat een fijn artikel! Ik ben begonnen met al mijn producten te vervangen voor dierproefvrije producten. Ik koop bij De Tuinen regelmatig gezichtsverzorging van Zarqa en ben nu de producten van Dr Hauschka aan het ontdekken. Eergisteren kocht ik een (dierproefvrije) foundation van Catrice, maar helaas, direct toch weer uitslag in mijn gezicht. Ik moet dus echt op zoek naar een natuurlijke foundation. Ik vind het een fijn gevoel om wat bewuster hiermee om te gaan. Leuk dat jij daar ook mee bezig bent. Goed artikel!

    15 februari 2015 at 11:20
  • Geef een reactie