Follow:
Lifestyle, Reizen, Travel

Wat een tussenjaar in het buitenland je kan leren

tussenjaarEen tussenjaar is een fantastische manier om jezelf te leren kennen, om er achter te komen wat je wil gaan doen of om de wereld te zien voordat je aan het werk gaat. En wellicht ben je nu aan het besluiten wat je na je opleiding of studie wil gaan doen. Misschien is een periode in het buitenland dan wel precies wat je nodig hebt! Ik ging op mijn 19e naar Amerika om daar als aupair te werken en zo’n ervaring kan ik iedereen aanraden. Of je nu gaat packpacken, vrijwilligerswerk gaat doen of echt aan het werk gaat, dit zijn de dingen die je leert van een tussenjaar. Kijk je mee?
 
 

Zelfstandigheid

Als je naar het buitenland gaat, ben je zelf opeens voor heel veel dingen verantwoordelijk. Het zoeken van werk of een huis bijvoorbeeld. Ook als je (net als ik) via een organisatie reist die dit al voor je regelt, zul je toch zien dat je op eigen initiatief nog best wat dingen moet regelen. Je moet dus echt op jezelf kunnen vertrouwen om je zaakjes te regelen. Je wordt dan ook heel zelfstandig van zo’n tussenjaar!
 

Culturele ontwikkeling

Zelfs als je binnen Europa blijft, krijg je te maken met een andere cultuur. Want als je denkt dat alle westerse landen hetzelfde zijn, dan krijg je waarschijnlijk te maken met een echte cultuurshock als je eenmaal op je bestemming aan komt. Soms zijn de verschillen klein, soms zijn ze groot. Vraag rustig een local waarom men bepaalde dingen op die manier doet. Dompel je er in onder en ervaar juist de verschillen. Zolang je respect hebt voor het land, de mensen en hun gebruiken, komt het helemaal goed.
 
 
tussenjaar
 

Doorzettingsvermogen

Een tussenjaar in het buitenland klinkt fantastisch en dat is het ook. Maar er zullen ook tegenslagen komen, dat is nu eenmaal onderdeel van het leven. Misschien krijg je heel erg heimwee tijdens de feestdagen of het missen van verjaardagen. Misschien is het werk toch niet wat je er van te voren van verwachtte. Vaak zijn het dingen waar je op een gegeven moment weer overheen komt. Als je doorzet, zul je zien dat je negen van de tien keer juist meer baat hebt bij het overwinnen van ditgeen. En dan kun je later trots zeggen: “Het was soms lastig maar ik heb toch doorgezet!”
 

Zelfkennis

Wie een tussenjaar neemt, doet dat vaak op een moment in het leven dat toekomstplannen niet duidelijk zijn. Tussen twee studies in of na je studie en voordat je fulltime aan het werk gaat. En hoewel zo’n ervaring in het buitenland ontzettend leuk is, is het ook een goede plek om goed na te denken over wat je zelf wil. Je bent weg uit je vertrouwde omgeving, weg bij de invloed van anderen en je bent helemaal op jezelf aangewezen. Je leert jezelf echt kennen in zo’n periode en vaak is het makkelijker om vast te stellen wat je nog wil bereiken en hoe je dat moet doen. Ik besloot in Amerika om, na twee studies voor de kinderopvang, weer te gaan studeren om mijn journalistieke droom achterna te gaan.
 

Onvergetelijke herinneringen

Door een tijd in het buitenland te verblijven, verzamel je de meest gave herinneringen. Je maakt nieuwe vrienden met wie je leuke dingen doet, je ziet de prachtige natuur van het land en je maakt herinneringen waar je de rest van je leven met een glimlach aan terug denkt. Dat is een enorme cliché, maar het is ook zeker waar. Als ik nu denk aan wat ik allemaal heb gezien en gedaan in Amerika, dan kan ik alleen maar heel blij en trots zijn op die ervaringen. Van Kerst in Miami doorbrengen en een indianenreservaat bezoeken tot Thanksgiving vieren en een roadtrip maken naar Canada. Helemaal nu ik qua gezondheid niet weer zo’n tussenjaar/lange reis kan maken, ben ik die herinneringen heel dierbaar.

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie