Follow:
Recepten, Vegan

Vegan barbecue recepten die vleeseters jaloers maken!

vegan barbecue recepten

Nog altijd denkt het grote gros van de mensen dat een barbecue niet compleet is zonder vlees, maar dat is behoorlijk achterhaald. Een barbecue is in feite alleen een manier waarop je eten klaar maakt, het zegt niets over de producten die daarop moeten liggen. Als vegan kun je namelijk ook genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie, en dat kan helemaal plantaardig. In dit artikel vind je een aantal heerlijke recepten voor een zomerse barbecue, waar zelfs vleeseters van zullen smullen. Het is misschien even iets arbeidsintensiever omdat je wat voorbereidend werk moet doen, maar dan heb je ook een aantal heerlijke vegan barbecue recepten.

 
vegan barbecue recepten

Gekruide aardappelspiesjes

Waar je misschien niet direct aan denkt bij een barbecue, zijn krieltjes. Die vallen toch door het rooster en wat moet je daar eigenlijk mee? Nou, je kunt er heel lekkere spiesjes van maken! De truc zit ‘m vooral in het kiezen van lekkere kruiden want daarmee bepaal je natuurlijk de smaak van het eindproduct.

Benodigdheden:
(mini)krieltjes
1 theelepel olijfolie
Kruiden naar smaak
Satéprikkers

Het is belangrijk om de krieltjes eerst voor te garen in de magnetron, zodat je ze niet gaar hoeft te bakken op de magnetron (wat een eeuwigheid duurt). De instructies hiervoor staan vaak op de verpakking, en is veelal iets van 5 minuten op 900W, waarbij je even wat gaatjes in het plastic moet prikken. Maak ondertussen de mix van olie en kruiden. Hierbij is het lekker om rozemarijn, knoflook, parikapoeder en zout en peper te gebruiken. Als de krieltjes klaar zijn, knip je de verpakking open en laat je ze een beetje afkoelen. Daarna rijg je ze aan de spiesjes en bak je ze krokant op de barbecue.

 
 
vegan barbecue recepten

Gekruide vegan balletjes

Veel vegans zijn wel bekend met de plantaardige burgers van Albert Heijn. Sommige zeggn zelfs dat deze te veel naar vlees smaakt, maar het geeft wel aan hoe de smaak dus heel dicht in de buurt komt van een standaard hamburger. Dit kun je benutten door deze burgers te gebruiken als basis voor vegan balletjes voor op de barbecue.

Benodigdheden:
2 plantaardige burgers van Albert Heijn
Panko paneermeel
Kruiden

Snijd de hamburgers in kwarten en strooi hier wat paneermeel en (Italiaanse) kruiden overheen. Van ieder kwart rol je in je handpalm een balletje. Dit is misschien wel de makkelijkste van de vegan barbecue recepten. Je kunt ze namelijk snel maken en op de barbecue hoeven ze niet zo lang te liggen.

 
 
vegan barbecue recepten

Geroosterde champignons in marinade

Als vegan is groente natuurlijk je beste vriend, en dat wordt ook duidelijk met de veelzijdige champignon. Door een lekkere marinade te maken waar je de champignons mee op smaak brengt, is dit een heerlijk vegan barbecue recept.

Benodigdheden:
200 gram champignons
2 eetlepels ketjap
1 theelepel gemberpoeder
2 tenen knoflook
1 theelepel olijfolie
Scheutje water
Satéprikkers

Snijd de champignons in dikke plakken van ongeveer 1 cm doorsnede. Het is belangrijk dat je dikke plakken gebruikt omdat je ze nog aan het stokje moet rijgen. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en voeg een beetje water toe om voldoende van het mengsel te krijgen om alle champignons te marineren. Laat het ten minste een half uur in de kom staan en rijg de champignons dan aan de satéprikkers. Grill ze op de barbecue en strooi er eventueel nog wat sesamzaadjes overheen.

 
 
vegan barbecue recepten

‘Kip’saté van Quorn

Omdat een deel van de veganisten toch wel een vleesvervanger op de barbecue wil gebruiken, is dit recept voor ‘kip’saté erg handig. Je marineert de stukjes vleesvervanger en nadat het even op de barbecue heeft gelegen is het niet meer van echt te onderscheiden. Hiermee haal je vleeseters zeker over om ook eens plantaardig te eten.

Benodigdheden:
Dezelfde marinade als voor de champignons
Quorn veganistische filets
Satépikkers
Remia kant-en-klaar satésaus (de pittige is niet vegan)

Maak de marinade volgens de stappen die beschreven zijn voor het recept voor de gegrilde champignons. Snijd de filets van Quorn in reepjes. Maak ook hierbij de reepjes niet te dun, omdat ze anders zullen breken wanneer je ze aan de satéprikkers wil rijgen. Laat de kipstukjes enige tijd marineren en bak ze daarna lekker krokant op de barbecue. Maak het af met een beetje vegan satésaus en je bent klaar!

 
 

Wat zijn jouw favoriete vegan barbecue recepten?

 
 

vegan barbecue recepten
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply The Green Guide

  Oh nu heb ik zin in champignons haha 😛 Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden <3

  13 juni 2018 at 07:55
  • Reply Sweet Suzie

   Ik heb altijd zin in champignons haha, zo lekker dat ze zijn! Maar ze zijn dus ook uitstekend op de bbq te gebruiken 🙂

   18 juni 2018 at 17:35
 • Reply Natascha

  leuk. Ik maakte ook zoiets!

  19 juni 2018 at 11:23
 • Reply sylvester

  Tip van de champignons was heerlijk! Dank hiervoor 🙂

  21 juni 2018 at 11:51
 • Geef een reactie