Follow:
Recepten, Vegan

Vegan bietenschotel voor een ouderwets lekkere maaltijd

vegan bietenschotel

Nu het officieel herfst is, is het ook automatisch tijd om de herfst- en wintergerechten weer uit de kast te halen. Een lekkere vegan stoofpot of vegan ovenschotel mag echt niet ontbreken tijdens de koudere maanden. Veel recepten zijn hetzelfde, maar van deze vegan bietenschoten heb je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord. Het is een makkelijk gerecht, helemaal als je gebruik maakt van voorgegaarde rode bieten, en het verwarmt je heerlijk tijdens de koudere maanden. Kijk je mee naar deze vegan bietenschotel die ouderwets lekker smaakt?


 

Ingrediënten voor vegan bietenschotel voor twee personen:

– aardappels voor drie personen (of Maggi naturel aardappelpuree mix)*
– 1 verpakking voorgegaarde rode bieten
– Vegan gehackt
– Plantaardige melk
– Vegan boter
– Zout, peper en nootmuskaat naar smaak

* Houd je helemaal van gemak, gebruik dan één zakje Maggi mix voor aardappelpuree naturel. Die is vegan.
 

Hoe maak je vegan bietenschotel

Start met het maken van de aardappelpuree. Als je dit helemaal zelf maakt, neem dan de hoeveelheid aardappelen voor drie personen. Zo heb je genoeg als je er aardappelpuree van maakt. Kook de aardappels kruimig, giet ze af en voeg voldoende plantaardige melk toe tot je een mooie aardappelpuree hebt. Voeg een klontje vegan boter toe en zout, peper en nootmuskaat naar smaak. Als je een zakje Maggie gebruikt, verwarm dan het water en de melk (hoeveelheden staan op de verpakking) maar voeg het zakje nog niet toe.

 
 
vegan bietenschotel 

Dan is het tijd om de rode bieten erbij te pakken. Door gebruik te maken van voorgegaarde bieten, hoef je ze zelf niet meer te koken en kun je ze direct verwerken in je gerecht. Pas wel op, want de rode vlekken gaan moeilijk weer uit je kleding! Snijd de bieten in heel dunne plakjes. Als je een mandoline hebt of een groenteschaaf, kun je dit hier het beste mee doen. Doe de plakjes samen met het vocht uit de verpakking in een pan en verwarm het op een laag vuurtje.

Bak in een koekenpan het vegan gehackt rul. Voeg je favoriete kruiden toe, zoals rundvleeskruiden of kruiden voor stoofvlees. Deze zijn in de meeste gevallen veganistisch. Omdat het vegan gehackt is hoeft dit niet lang te bakken, maar het is wel lekker als het nog wat bruiner wordt en een knapperig randje krijgt.

 
 
vegan bietenschotel 

Maak de aardappelpuree af mocht je een zakje gebruiken, zodat het nog lekker warm en smeuïg is wanneer je het in de ovenschaal schept. Giet de rode bieten af en zorg ervoor dat er bijna geen vocht meer in de pan zit.

Als je drie losse ingrediënten klaar zijn, is het tijd om de schotel in elkaar te zetten. Vul een ovenschaal met het vegan gehack. Schep daar bovenop de rode bieten. Verspreid het goed zodat je overal een gelijke hoeveelheid hebt. Als laatst schep je de aardappelpuree over de bieten en maak je de bovenkant mooi egaal.

 
 
vegan bietenschotel

Je kunt de vegan bietenschotel nu al eten, maar je kunt ‘m ook nog even onder de grill zetten. Door met een vork ‘streepjes’ in de aardappelpuree te maken, krijgt je schotel onder de grill een krokant laagje. Zet het voor ongeveer 15 minuten onder de grill of totdat het bruin en krokant genoeg is geworden.

Zo makkelijk is het om deze vegan bietenschotel te maken. Schep lekker op en laat je verrassen door deze heerlijke wintermaaltijd. Je kunt uiteraard nog ui toevoegen aan de pan met gehackt, of andere ingrediënten toevoegen die jij graag gebruikt in je wintergerechten. Heb je zin in een lekkere maaltijd maar ben je niet zo gek op rode bieten? Kijk dan eens naar mijn recept voor vegan chicken pot pie en vegan mosterdsoep.

 
 

Eet smakelijk! En heb jij wel eens gehoord van een rode bietenschotel?

Vegan bietenschotel
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Johanne

    Jammmm, ik houd van bietjes! Vriendlief alleen niet, dus ik moet dit recept even bewaren tot hij een keertje niet mee eet.

    3 oktober 2018 at 10:54
  • Geef een reactie