Follow:
Recepten

Vegan kruidkoek naar nostalgisch recept

Vegan kruidkoek

Kruidkoek, het is iets waarbij ik direct denk aan het heerlijke baksel van mijn moeder. Wat van oorsprong geen veganistisch recept is, heb ik weten om te toveren tot een vegan kruidkoek recept. Deze koek is vol van smaak en als je niet oppast is het binnen een mum van tijd op. Alle ingrediënten kun je in de supermarkt vinden, waardoor het ook nog eens een handig recept is voor als je geen speciale vegan ingrediënten hebt of kunt kopen. Kijk je mee naar mijn recept voor vegan kruidkoek?


 

Benodigdheden voor vegan kruidkoek

– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 300 gram donkerbruine basterdsuiker
– 3 flax eggs*
– 250 tot 300 ml plantaardige melk
– 20 gram koek- en speculaaskruiden

* Een flax egg maak je met gemalen lijnzaad. Hiervoor kun je gewone lijnzaad in de blender doen tot je een fijn poeder hebt dat lijkt op meel. Per ei gebruik je één eetlepel lijnzaadmeel en anderhalf tot twee eetlepels water.

 

Hoe maak je vegan kruidkoek

Start met het maken van de flax eggs. Meng hiervoor drie eetlepels lijnzaadmeel met vijf eetlepels water. Meng dit even met een vork en zet het minstens vijftien minuten in de koelkast. Je zult zien dat het een wat dikkere massa wordt dat straks de cake gaat binden.

Giet de melk in een pannetje en verwarm het langzaam op het vuur. Meng in de tussentijd alle droge ingrediënten met elkaar en zorg er voor dat er geen klonten meer in zitten. Vooral basterdsuiker vormt snel klonten, dus let hier op. Voor deze vegan kruidkoek heb je namelijk geen elektrische mixer nodig, maar dan moet je vooraf wel een gladde mix hebben.

 
 
Vegan kruidkoek 

Voeg dan ook de flax eggs toe en giet langzaam de melk in de kom. Je hebt niet altijd alle melk nodig, dus gebruik niet direct de hele pan. Klop net zo lang tot je een mooi beslag hebt. Je kunt altijd melk toevoegen als je beslag te dik blijft.

Giet het beslag voor vegan kruidkoek in een ingevet bakblik. Bak het ongeveer 35 tot 45 minuten op 175 graden in de oven. Controleer met een satéprikker of de vegan kruidkoek helemaal gaar is. Zit er geen beslag meer aan de prikker als je deze erin steekt en weer omhoog trekt, dan is je kruidkoek klaar. Laat het nog even in het blik staan om af te koelen, zodat je je niet brandt als je het uit de vorm haalt. Wil je een knapperige korst dan kun je de vegan kruidkoek bewaren onder een theedoek. Houd je meer van een plakkerige kruidkoek, dan kun je ‘m verpakken in aluminiumfolie.

 
 

Eet smakelijk met deze heerlijke vegan kruidkoek!

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply The Green Guide

    Ooooh! Deze ga ik onthouden 🙂 Maar ehmm twee vraagjes haha :$ Zou ik kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken in plaats van de basterd suiker? En boekweitmeel of speltbloem ofzo in plaats van zelfreizend bakmeel? Ik heb hier echt zo geen kennis van haha, maar dat is wat ik in huis heb en probeer te gebruiken als ‘gezond’ !

    11 april 2018 at 18:47
  • Geef een reactie