Follow:
Recepten, Vegan

Vegan Pasen, hoe jij ook deze feestdag overleeft

Vegan Pasen

Dit weekend is het Pasen, en als je net als ik vegan bent dan moet je even goed nadenken voor je gezellig gaat brunchen met familie of vrienden. Pasen staat natuurlijk in het teken van ei, broodjes met kaas en vleeswaren of misschien wel gourmetten. Maar als vegan zijn dat nou net de dingen die een feestdag als Pasen lastiger maken. Echter kun je met een beetje voorbereiding en minimale inspanning toch lekker eten tijdens Pasen want er is genoeg verkrijgbaar in de winkels. Zo heb je alsnog een heerlijke vegan Pasen. Kijk je mee?

 

Ontbijt of brunch als vegan

Voor een vegan ontbijt of brunch zijn er meer mogelijkheden dan je wellicht denkt. Ik noem gewoon van alles wat in me op komt als ik denk aan brunch, maar je kunt het natuurlijk aanvullen met wat jij graag op tafel zet. Zo zijn de AH Basic Croissants vegan, net als de bruine en meergranen bolletjes van Lidl. Ook zijn veel soorten afbakbroodjes plantaardig, zelfs de bagels (om af te bakken) van de AH. Zelf vind ik het heerlijk om suikerbrood te eten met Pasen. Jumbo verkoopt vegan suikerbrood, dus die kun je met een gerust hart eten. Heb je zin in wat hartig eten tijdens Pasen, kijk dan eens naar de Focaccia met groenten van Albert Heijn.

Ben je net als ik een echte broodeter, dan wil je natuurlijk ook lekker broodbeleg op tafel zetten. Voor zoet broodbeleg kun je denken aan pure hagelslag (niet alle merken), AH Basic Hazelnootpasta, Schuddebuikjes, jam en Speculoospasta. Ook blauwe muisjes zijn vegan, die je kunt eten met een beetje Wajang-margarine en Bolletje Boeren beschuit. Voor hartig beleg neem ik zelf Wilmersburger kaas mee (verkrijgbaar bij Jumbo), hoemoes en de Petit Paté van de Vegetarische Slager. Je zou ook een lekkere groentespread kunnen eten, die zijn onder andere verkrijgbaar van Zonnatura en Blue Band en Aldi heeft ook een paar vegan opties.

 
 
Vegan Pasen 

Wil je zelf wat maken? Denk dan eens aan deze heerlijke vegan kaneelbroodjes, gemaakt met Danerolles. Of maak lekkere wraps met een vegan vulling van sla, tofu en groenten die jij lekker vindt. Alle wraps van AH zijn vegan, bij andere winkels kan het wisselen. Tijdens deze Paasdagen ga ik ook nog vegan mosterdsoep maken, als extraatje voor erbij. En om vrienden en familie te laten proeven dat vegan net zo lekker kan zijn als de gerechten die zij kennen.

Vegan gourmet

Gourmetten is echt typisch Nederlands en het wordt vaak gedaan tijdens Pasen. Misschien ben jij dus wel uitgenodigd om bij je (schoon)familie deel te nemen aan het gourmet, wat in de meeste gevallen volledig in het teken van vlees staat. Mocht je er net als ik niet per se bezwaar tegen hebben om te eten met omnivoren, dan heb ik een paar tips voor lekker vegan gourmetten.

Je kunt natuurlijk beginnen met de groenten. Ik ben dol op champignons en zal dan ook zo een bak leeg kunnen eten. Het lekkerste zijn ze met een beetje knoflookpoeder en peper er over heen, gebakken in een klein beetje olie. Makkelijke groenten voor gourmetten zijn onder andere paprika, aubergine, courgette en natuurlijk kun je sla, komkommer en tomaten op tafel zetten. Ook kleine krieltjes willen prima voor gourmetten. Gaar ze dan alvast wel even voor, anders moet je ze veel te lang in je pannetje hebben. Ik doe de krieltjes altijd in de magnetron, in de plastic verpakking waarin ik ze koop, waar ik een paar gaatjes in prik. Na 5 minuten zijn ze al gaar.

 
 
Vegan Pasen 

Gelukkig heb je tegenwoordig allerlei fijne vegan vleesvervangers in de schappen van de supermarkt liggen. Daar kun je natuurlijk al een eind mee komen. Ik heb in een vegan Facebookgroep gezien dat iemand van de verse vegan hambugers van AH zelf kleine balletjes maakte. Of je maakt er mini-burgers van. Met een beetje vegan kaas maak je binnen een hardomdraai een lekkere cheeseburger op het gourmetstel. Je kunt ook tofu in kleine stukjes snijden en deze marineren, en dit meenemen naar het gourmetten. Datzelfde kun je met tempeh doen.

Neem je eigen pot Remia Mayolijn (check de pot voor ‘100% plantaardig’) mee en een lekkere vegan bbq-saus. En de Remia satésaus is ook vegan! Lekker handig want je kunt het zo in de magnetron zetten om op te warmen. Satésaus is niet alleen lekker voor over je vleesvervanger, maar ook om stokbrood in te dippen. Ben je bij iemand te gast, vraag dan of jij het stokbrood en dipjes mee mag nemen. Zo weet je zeker dat je dit veilig kunt eten. Zoek eens op recepten voor kruidenboten er vervang de gewone boter met Wajang margarine (zo’n blok). Dan heb je ook gelijk vegan kruidenboter. Wat je te veel hebt gemaakt, kun je invriezen.

 
 
Vegan Pasen 

Vegan toetjes

Veel mensen eten ook een lekker toetje op Pasen. Ik ben niet zo’n toetjesmens en eet dat doorgaans niet zo vaak, maar op Pasen wil ik ook best nog wat lekkers eten hoor! Zelf ben ik gek op sorbetijs, wat bovendien voordelig en goed verkrijgbaar is. Ook de toetjes van Apro zijn erg lekker, heb ik recentelijk ontdekt. Ben je meer van de zoete nagerechten, maak dan eens vegan carrot cake muffins, die je serveert met een schep vegan ijs van Ben & Jerry’s of Professor Grunschnabel. Dit werkt ook prima in combinatie met vegan fudge. Wil je liever iets wat een beetje gezonder is, dan is deze vegan apple crumble echt iets voor jou!

Zoals je ziet hoeft een vegan Pasen helemaal niet zo moeilijk te zijn. Als je bij iemand bent uitgenodigd, kun je het beste even overleggen over wat jij zelf meeneemt. Ik hou er niet van om andere mensen op te leggen speciaal iets voor mij te kopen, dus ik neem genoeg mee dat ik zelf vol ben en dat anderen het ook kunnen proberen. Kernwoord een een vegan Pasen is communicatie. En voorbereiding. Zorg dat je voldoende in huis hebt of meeneemt. En dan overleef jij deze feestdag, die helaas in het teken staat van dieronvriendelijke eieren, ook zonder problemen.

 
 

Wat ga jij met de Paasdagen doen? Vier jij net als ik een vegan Pasen?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply The Green Guide

    Mmmm ik heb er nu al zin in!! Er is gewoon zoveel lekkers dat vegan (te maken) is!

    28 maart 2018 at 08:09
  • Geef een reactie