Follow:
Persoonlijk, Vegan

Vegan worden en andere plannen voor 2018

vegan worden

Het is januari, en dat betekent dat iedereen massaal weer aan de goede voornemens is begonnen. Misschien zijn de eersten alweer gefaald zo op de derde dag van januari? Dat is een reden dat ik niet aan goede voornemens doe, omdat het totaal geen waarde heeft in de overige 11 maanden van het jaar. Daarom heb ik een aantal plannen voor het komende jaar, zoals vegan worden en mijn gezondheid op peil krijgen. En niet met vage voornemens, maar echte plannen. Wat ik allemaal van plan ben, lees je hieronder.

Op de blogs van mijn collega’s Miss Deadline en A Pinch Of Jo (zowel in bloggen als in het echte leven), las ik over het maken van plannen in plaats van goede voornemens. Dat sprak mij direct aan, want goede voornemens werken bij mij niet. De voornemens zijn even leuk, maar daarna verlies ik interesse en doorzettingsvermogen. En op de een of andere manier heb ik ook het gevoel dat het in de ogen van anderen ook niet veel betekent, omdat iedereen weet dat je je voornemen na een paar weken weer vergeet.

Toen ik dan ook recentelijk aankondigde dat ik als veganist zou gaan leven, dachten mensen dat dit slechts een goed voornemen is en dat ik het een paar weken ga volhouden. “Na een maand zit je gewoon weer aan het vlees”, zeiden de mensen in mijn directe omgeving tegen me. Maar het is geen voornemen, het is een plan dat ik hopelijk nog vele jaren ga volgen. Want het mooie van een plan is dat je het kunt plannen tot in de details. Je wil A, daarvoor moet je eerst B doen en dan C. En aan het einde van de gestelde periode bereik je D. Simpel toch? Grappig genoeg was 1 januari 2018 mijn ‘punt D’. Ik heb maanden voorbereid op het vegan worden, waarbij ik steeds meer dierlijke producten verving door plantaardige varianten. Dit zorgt er voor dat ik nu, zonder stress en praktische twijfels, volledig vegan leef en ik volledig achter mijn keuze sta. Waarom ik kies voor het leven als vegan, leg ik binnenkort uit in een apart artikel.

Verder plan ik in 2018 om mijn gezondheid te verbeteren. Inmiddels ben ik ongeveer 12 kilo kwijt (heb iets te veel gesnoept tijdens de feestdagen) en ik merk nu al dat ik me veel beter voel. Vegan worden is niet alleen een mentaal ding, maar heeft natuurlijk ook veel te doen met je lichaam. Daarom wil ik mijn gezondheid zo goed mogelijk krijgen en in de gaten houden of ik alle benodigde voedingsstoffen wel binnen krijg. Daarvoor gebruik ik de gratis app Cronometer, die niet alleen je beweging en calorieën maar ook vitamines en mineralen bijhoudt per dag. Een goede gezondheid is voor mij absoluut niet vanzelfsprekend aangezien ik MS heb, maar ik zie het zeker als een haalbaar plan waar ik het komende jaar aan kan werken. Daarvoor heb ik natuurlijk allemaal doelen opgesteld, want ‘goede gezondheid’ is veel te vaag. Wellicht dat ik daar in het komende jaar nog wel meer over zal schrijven.

Hoewel ik het heerlijk vind om aan yoga te doen, heb ik er de afgelopen paar maanden totaal geen tijd en energie voor gehad. Daarom heb ik ook een plan opgesteld om weer vaker op mijn matje te oefenen. Om te beginnen start ik met de 30 day yoga challenge TRUE van Yoga With Adriene. Ik vind het heerlijk om met een hashtag te zoeken naar mensen die dezelfde interesses hebben en dit houdt mij ook gemotiveerd. Na de 30 dagen ga ik minimaal twee keer per week yoga doen, ook als ik geen zin heb.

En welke plannen heb ik nog meer voor 2018? Ten minste 20 boeken lezen, ten minste drie andere landen bezoeken, ten minste 5 kilo afvallen en ten minste twee nieuwe vegan recepten per maand proberen. En als het er meer worden, is dat alleen maar gunstig!

 
 

Wat zijn jouw plannen of goede voornemens voor 2018?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie