Follow:
Persoonlijk, Vegan

Vegan worden en de redenen die mij overtuigden

vegan worden

Het besluit om vegan te worden, is voor iedereen heel persoonlijk. Er zijn namelijk best wat redenen voor wie interesse heeft in vegan worden, en ze zijn lang niet altijd wat je denkt. Veganisme draait toch om het welzijn van dieren? Dat klopt, maar er zijn ook genoeg mensen die vegan worden voor het milieu of voor hun eigen gezondheid. In dit artikel vertel ik mijn persoonlijke afwegingen over waarom ik al maanden minderde en ik vanaf het 2018 helemaal geen dierlijke ingrediënten meer eet. Lees je mee?

 

Vegan worden voor de dieren

Mijn allergrootste reden voor vegan worden heeft te maken met de dieren. Mijn eerste idee was om vanaf het nieuwe jaar vegetariër te worden. Echter begon ik me steeds meer te verdiepen in de bio-industrie en de manier waarop men, ook in Nederland, met de dieren omgaat. Hoewel dit niet het leukste deel was van mijn onderzoekstocht naar veganisme, was het zien van de vreselijke beelden al snel genoeg om mijn besluit te maken; ik word vegan.

Als je video’s ziet van wreedheden tegen dieren, denk je snel dat dit alleen in andere landen gebeurt waar minder wetten rondom dierenwelzijn gelden. Nee, ook in Nederland is het slecht gesteld met de dieren. Ook al eet je geen vlees of vis meer, het geweld gaat verder dan alleen het doden van dieren voor hun vlees. Daar zal ik op een later moment misschien nog verder op in gaan, maar ik kan iedereen aanraden om eens verder te kijken dan je neus lang is. Wellicht dat jij dan ook ‘NEE’ zegt tegen het meewerken aan dierenleed.

 

Vegan worden voor mijn gezondheid

Afgelopen jaar verscheen What The Health op Netflix. Een documentaire die plantaardig eten aanprijst, en wel omdat dit het gezondste dieet is die de mens kan volgen. Toen ik ‘m voor de eerste keer keek, vond ik de documentaire eenzijdig en vrij extreem. “Alleen planten eten, word ik daar nou echt gezond van?” Terwijl ik in de maanden daarna meer research deed naar vegan worden, bleek ik het antwoord al snel te vinden. Ja, veganisten leven gezond, hebben een veel lager risico op allerlei Westerse ziekten (diabetes, hart- en vaatziekten en kanker) en sommige ziekten zijn zelfs terug te draaien of te verminderen.

 
 
vegan worden 

Wie Sweet Suzie al langer leest, weet dat ik Multiple Sclerose (MS) heb. En laat die ziekte nou meerdere malen in allerlei docu’s en boeken over veganisme genoemd worden. MS is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam eigen cellen aanvalt. Ontstekingen in het lichaam worden hiervan als ‘trigger’ genoemd. En welk voedsel zorgt voor de meeste ontstekingen in het lichaam? Het typische Westerse dieet met vlees, zuivel, honing en eieren.

Nu is het niet zo dat ik verwacht opeens weer gezond te worden of nooit meer medicatie nodig te hebben, maar na al mijn research kan ik wel concluderen dat een veganistisch dieet zeker aan te bevelen is in mijn situatie. Ik ben altijd moe en als ik alleen al deze klacht kan verminderen, zou dat een enorme verbetering in mijn leven kunnen betekenen. De meeste mensen denken dat je met een veganistisch dieet je lichaam te kort doet, maar eigenlijk is het (mits goed uitgevoerd en met voldoende kennis) het gezondste voedsel dat je kunt eten.

Natuurlijk zijn er nog veel redenen voor vegan worden, zoals het milieu en de voedselschaarste in ontwikkelingslanden. Ja, die zijn ook belangrijk voor mij maar de meeste veganisten hebben één of twee redenen die het belangrijkste zijn voor hun keuze om vegan te worden. Pas als je écht weet waarom je de keuze wil maken, kun je dit gedisciplineerd volhouden. Als je dan in de verleiding komt om iets dierlijks te eten, kun je even denken aan de redenen waarom je dat niet zou moeten doen. De craving is een heel tijdelijk gevoel, de wil om dieren geen pijn te doen is voor mij sterker dan dat.

 
 
Ben je ook geïnteresseerd in veganisme en wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens What The Health op Netflix (staat ook op Youtube), of één van de vele andere docu’s en korte films over veganisme.
 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie