Follow:
Vegan

Dit is het verschil tussen vegan en plantaardig eten

vegan en plantaardig-A

De wereld van veganisme en plantaardig eten is nog nooit zo populair geweest. En dat is goed, want vegan zijn is geen hype maar een bewuste keuze die steeds meer mensen maken. Maar er is ook een hoop verwarring, omdat verschillende termen door elkaar worden gehaald die niet per se hetzelfde betekenen. Vandaag vertel ik je het verschil tussen vegan en plantaardig eten. Een vegan eet namelijk plantaardig, maar een plantaardige eter is niet altijd een vegan. Volg je me nog? Lees meer om hier meer over te leren.

 

Veganistisch eten

Als vegan eet je geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, ei en honing. De uitgangspunten voor veganisme zijn het weigeren gebruik te maken van dieren voor  voedsel, kleding, cosmetica en entertainment. Je eet uitsluitend plantaardig, zoals groente en fruit, granen, noten en zaden. Als vegan draag je bovendien geen kleding die wol, zijde, bont en lijm van dierlijke botten bevat. Veganisme gaat dus veel verder dan alleen je bord. Het heeft invloed op alles wat je doet en koopt. Zelfs make-up kan dierlijke ingrediënten bevatten en dus moet ook gezocht worden naar vegan cosmetica.

 

Plantaardig eten

Wie plantaardig eet, voedt zichzelf net als vegans met plantaardig eten. Zij eten precies hetzelfde als vegans, maar dat is ook direct waar je overeenkomsten stoppen. Plantaardig, of plant based, draait alleen om het eten. Deze mensen dragen misschien nog wol en leer of gebruiken nog andere dierlijke producten. Ook een bezoekje aan de dierentuin of het circus zou voor mensen die plantaardig eten niet direct een probleem zijn.

 
 
vegan en plantaardig-A

Bovendien is het zo dat vegan eten niet altijd plantaardig zijn. Dit heeft er mee te maken dat plantaardig eten draait om gezonde ingrediënten die niet bewerkt zijn. Oreo’s en patat zijn dan wel vegan, maar worden niet als plantaardig gezien. Het is teveel bewerkt en te ongezond. Maar maak je zelf ijs van rijpe bevroren bananen, sojamelk en wat cacaopoeder dan zou je het wel weer plantaardig kunnen noemen. Binnenkort verschijnt nog een artikel over ‘whole food plant based’ eten, zoals dit heet.

 

Wanneer zeg je vegan of plantaardig?

De term vegan of veganisme is wordt niet altijd goed ontvangen. Er wordt direct gedacht aan extremisten, activisten en mensen die naakt over straat lopen om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van bont. Veganisme wordt dan ook wel ‘The V word’ genoemd. Het lokt direct een reactie uit en dat is niet altijd leuk of praktisch. Soms wil je gewoon even iets aankaarten, en niet direct een hele discussie uitlokken. Daarom kiezen vegans er soms voor om zichzelf plantaardig of plant based te noemen. Het verklaart nog steeds waarom je geen dierlijke ingrediënten eet, maar het heeft een meer ‘vriendelijk’ karakter.

 

Daar kun je van zeggen wat je wil. Lieg je als je A zegt maar B bent? Doe je je anders voor als je zegt plantaardig te zijn maar eigenlijk vegan bent, puur om aardig gevonden te worden? Is een vegan beter dan iemand die plantaardig eet? Ik weet het niet. Ik denk dat we voorop kunnen stellen dat iedereen die geen dierlijke producten eet, al enorme stappen heeft gezet om dierenleed te voorkomen. En wellicht schuift iemand die plantaardig eet op een gegeven moment wel door naar veganisme. En daarom is het goed om altijd positief te blijven, anderen aan te moedigen om zich nog meer in te zetten tegen dierenleed en de verwoesting van de aarde, en om vooral lief te zijn. Ook als iemand nog wel vlees of zuivel eet, want wellicht kun jij hem of haar wel overtuigen van de kracht van planten!

 
 

Hoe noem jij jezelf? Ben je een vegan of eet je plantaardig?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply The Green Guide

    Goed artikel! Er is veel onduidelijkheid over en dat maakt het niet makkelijker voor veganisten om begrepen te worden. Ik zeg eigenlijk altijd dat ik vegan ben, maar vaak weten mensen ook niet wat dat inhoudt…

    31 maart 2018 at 10:28
  • Geef een reactie