Follow:
Books

Vijf levenslessen uit The Alchemist van Paulo Coelho

The AlchemistDe Braziliaanse schrijver Paulo Coelho is een populaire en gerespecteerde schrijver die bijna iedereen wel kent. Ook ik heb wel eens van zijn boeken gehoord, met name The Alchemist. Toch heb ik het boek, dat in 1988 werd geschreven, nog nooit gelezen en daar moest verandering in komen. Toen ik het boek van iemand kon lenen, heb ik dan ook niet lang getwijfeld en heb ik het boek in een paar dagen uitgelezen. Het verhaal schijnt een aantal belangrijke levenslessen te bevatten en dit zijn mijn vijf favorieten. Kijk je mee naar de levenslessen uit The Alchemist?
 
The Alchemist van Paulo Coelho gaat over de jonge schaapsherder Santiago die een droom heeft over een verborgen schat die zich midden in de woestijn van Marokko bevindt. Hoewel hij op dat moment tevreden is met zijn leven in Spanje als herder, besluit hij om zijn schapen te verkopen en op avontuur te gaan. Hij moet en zal zijn doel bereiken, maar onderweg krijgt hij te maken met allerlei problemen. Echter weet hij zich steeds weer een stap dichterbij zijn doel te krijgen en is de beloning het uiteindelijk meer dan waard. Onderweg leert de jongen, en jij als lezer, een aantal mooie lessen over het leven.
 
The Alchemist 

Doorzettingsvermogen en tegenslagen

De jonge herder Santiago heeft besloten om zijn droom achterna te jagen en de zee over te steken van thuisland Spanje naar het onbekende Marokko. Hij is er nog geen dag en wordt daar beroofd van al zijn geld. Het is aan de jongen om een nieuw plan te bedenken om alsnog, zij het na een langere tijd, zijn reis te kunnen hervatten. Santiago wordt keer op keer getest en moet daardoor veel doorzettingsvermogen opbrengen om zijn uiteindelijke doel te behalen. Op meerdere momenten in het verhaal twijfelt de herder aan zijn keuzes en overweegt hij om met zijn laatste beetje geld terug te gaan naar Spanje en terug te keren naar zijn herdersbestaan. Ook in het echte leven is doorzettingsvermogen heel belangrijk om de doelen in je leven te behalen. Kleine kans dat je daarvoor een woestijn in Marokko hoeft te doorkruizen, maar de les is dat je altijd weer op moet staan na een kleine tegenslag en dat je door moet blijven gaan tot je je doel hebt bereikt.

“The secret of life, though, is to fall seven times and to get up eight times”

 
Denk niet in obstakels

Als Santiago alleen maar dacht aan alle dingen die mis zouden kunnen gaan, was hij nooit naar Marokko vertrokken en leefde hij nog steeds als schaapsherder in de bergen van Spanje. Soms lijkt je droom of doel onbereikbaar door alle obstakels die je tegen zal komen. Maar volgens The Alchemist kun je alleen een doel bereiken wanneer je ook bereid bent daar hard voor te werken en er voor af te zien. De problemen die je tegen komt zijn lessen die uiteindelijk betekenis geven aan de reis naar je droom of doel. Je zou je niet moeten laten tegenhouden door de problemen die je wel of niet tegen zult gaan komen.

“Tell your heart that the fear of suffering is worse than the suffering itself. And that no heart has ever suffered when it goes in search of its dreams”

 
The Alchemist 
Het vinden van je persoonlijke doel

Op bovenstaande foto zie je een belangrijke quote die op de cover van The Alchemist staat. “To realize one’s destiny is a person’s only obligation.” Het hele verhaal begint met de dromen van Santiago, die hem doen besluiten om naar zijn schat te zoeken in een onbekend land. Dit is zijn doel, zijn droom (letterlijk) en zijn drijfveer. Onderweg observeert hij de mensen die hij tegenkomt. Zij hebben ook dromen, maar durven deze niet waar te maken. Zij blijven in hun ‘slaapstand’ en komen niet tot actie. Paulo Coelho roept in zijn boek op om het doel in je leven te ontdekken, om er achter te komen wat jou uniek maakt en wat je met je leven wil bereiken. Daarvoor is geen droom te groot of te gek. Zolang je maar durft om deze vol overgave te behalen, zul je uiteindelijk je doel behalen en beloond worden.

“People are afraid to pursue their most important dreams because they feel that they don’t deserve them, or that they’ll be unable to achieve them”

 
De schat ligt soms dicht bij huis

Als Santiago na een enorm avontuur eindelijk is aangekomen op de plek waar zijn schat zou liggen, blijkt dat niet te resulteren in wat hij al die tijd voor ogen had. Echter spreekt hij daar met iemand die hem misschien wel de belangrijkste wijsheid in het boek verschaft: soms reis je de hele wereld over om iets achterna te jagen, en vind je het als je teruggaat naar je thuishaven. Hoewel de reis je ontzettend veel kan leren, is dat niet altijd de gezochte beloning of het uiteindelijke doel. De schat (of doel/persoon/baan/etc.) zou zo maar eens onder je neus kunnen liggen, op een plek waar je het het minste verwacht.

“Remember that wherever your heart is, there you will find your treasure”

 
The Alchemist 
De signalen van het Universum

Santiago ontmoet in Tangier een koning die hem zegt dat hij naar de signalen van het universum moet kijken. Die zullen hem helpen bij het maken van keuzes en het vervolgen van zijn reis. En omdat de jongen zich bewust is van deze signalen en dat deze belangrijk kunnen zijn, blijft hij alert en is hij ook daadwerkelijk in staat om hier op in te springen. Als je dit ook in je eigen leven toe zou passen, zou je wellicht ook signalen zien die je kunnen helpen om dichter bij je doelen te komen.

“And, when you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it”

 
Heb jij ook The Alchemist of een ander boek van Paulo Coelho gelezen? Let me know! 

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie