Follow:
Vegan, Verantwoord

Vijf keer vegan alternatief voor dagelijkse producten

vegan alternatiefHet is je vast niet ontgaan dat je tegenwoordig op Sweet Suzie steeds meer vegan recepten en verzorgingsproducten voorbij ziet komen. Dit is niet zonder reden, want ik probeer steeds een beetje meer plantaardig te eten. Ook vermijd ik nu zoveel mogelijk dierlijke ingrediënten in mijn crèmes en makeup. En eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om steeds meer plantaardig te eten. Ik geef je tips voor een vegan alternatief voor producten die je dagelijks gebruikt, maar die meestal een dierlijke oorsprong hebben. Kijk je mee?

 
vegan alternatief 

Flax egg versus een kippenei

Toegegeven, van een flax egg kun je geen eitje bakken, maar het is een prima vegan alternatief voor ei in bakrecepten. Flax egg is gemaakt uit gemalen lijnzaad (even in de blender fijnmalen) en water, wat je ongeveer 10 tot 15 minuten laat staan in de koelkast. Hierdoor wordt het een dik goedje, wat je in plaats van eieren gebruikt in cake, brownies etc. Ik bakje er laatst al heerlijke vegan carrot cake muffins en carrot cake koekjes mee. Gebruik één eetlepel lijnzaad met 2,5 eetlepels koud water ter vervanging van één ei.

 

Sojamelk versus koemelk

Sinds ik me ben gaan verdiepen in de zuivelindustrie, ben ik enorm geschrokken van de wreedheden die wij mensen koeien aan doen. Want nee, moeder en kalf staan niet gezellig in de wei te genieten van het verse gras. Daarom heb ik koemelk ingewisseld voor een plantaardige melk, in mijn geval sojamelk. Ik moest wel even zoeken naar een plantaardige melk die ik lekker vind. Amandelmelk vond ik bijvoorbeeld absoluut niet lekker. En gezoete sojamelk smaakt ook weer anders dan ongezoet. En dan heb je nog rijstmelk, havermelk en vast nog meer. Het is de moeite waard om verschillende soorten en merken te proberen tot je iets vindt wat jij echt lekker vindt. Voor mij is dat deze goedkope sojamelk van Lidl, of de sojamelk van Albert Heijn.

 
 
vegan alternatief 

Plantaardige halvarine versus boter

Voordat ik stopte met het eten van zuivel, koos ik vaak voor biologische producten. Ook toen ik halvarine voor op brood kocht, en daarbij werd ik blij verrast dat de biologische variant (bij AH en ook Jumbo) standaard plantaardig is. Dus dat was wel heel makkelijk bij mijn vegan transition. Bovendien vind ik de smaak van de plantaardige variant lekkerder. Zo’n grote bak van 500 gram kost maar €2,09 dus om de prijs hoef je het ook niet te laten. Een bakje Becel kost vaak ook al tussen de €2 en €3 in de supermarkt. Deze halvarine is vrij van wreedheden in de zuivelindustrie en dat smaakt toch een stuk lekkerder?

 

Plantenmargarine versus Bak & Braad

Ondanks de enorme populariteit van olijfolie en kokosolie, bakte ik tot voor kort eigenlijk altijd met Bak & Braad, waar uiteraard koemelk in zit. En hoewel ik nu voor de meeste dingen biologische olijfolie pak, heb ik bijvoorbeeld voor champignons echt iets anders nodig, zoals plantaardige margarine (ook wel bakboter). Champignons kan ik gewoon niet lekker bakken in olie, dus dit is eigenlijk het enige waarvoor ik nog ouderwetse boter gebruik. Maar gelukkig heb je daarvoor ook een vegan alternatief gevonden dat bij de supermarkt te koop is. Deze plantenmargarine is ook een goede vervanger voor boter in bakrecepten zoals cake. En voor €0,79 is dit echt een koopje voor een vegan alternatief.

 

Vlees versus vleesvervanger

En ja, dan komen we toch aan bij de vleesvervanger. Als vegan of vegetariër is dit een populaire manier om je oude en vertrouwde recepten te blijven eten, maar dan zonder het gebruik van vlees. Net als met de plantaardige melk geldt dat je vooral wat verschillende soorten en merken moet proberen om te kijken wat voor jou werkt. Ik vind de vegan schnitzel van de Jumbo bijvoorbeeld erg lekker, en ik gebruik tofureepjes door de gerechten waarvoor ik eerst kip gebruikte. Op dit moment ben ik mijzelf wegwijs aan het maken in alle manieren waarop je tofu kunt bereiden. Gelukkig staat Pinterest vol met heerlijke suggesties voor dit vegan alternatief voor vlees. Tegenwoordig ligt het koelschap met vleesvervangers in de supermarkt voller dan ooit en er zijn betaalbare opties voor zowel vegetariërs als veganisten. Je moet alleen even goed op de verpakking kijken naar de ingrediënten, want een deel van de vleesvervangers bevatten ei.

 
 

Wat is jouw favoriete vegan alternatief voor dierlijke producten?

 
 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Geef een reactie